Meniu Închide

Mie îmi plac secuii

E puţină isterie în mass-media românească în jurul regionalizării şi Ţinutului Secuiesc. Am încercat să stau strâmb şi să judec drept situaţia. Prima dată m-am gândit la secui. Şi recapitulând cam tot ce ştiu mi-am întărit părerea că mie îmi plac secuii. I-am cunoscut de mic, de la Braşov. Am cunoscut mulţi de atunci până acum. Nu am să reproşez nimic nici unuia dintre ei. Sunt oameni direcţi, sinceri şi curajoşi. Din punct de vedere istoric secuii au fost alături de voievozii moldoveni şi munteni ori de câte ori au fost solicitaţi şi nu s-au făcut niciodată de râs.

Cum arată satele secuieşti de azi şi ce cred secuii? Acum am descoperit un reportaj mai vechi făcut de Deutsche Welle şi Hotnews (felicitări lui Robert Schwarz!). Îl puteţi vedea mai jos. Puteţi auzi secuii vorbind româneşte şi exprimând idei cât se poate de limpezi despre politica de la Bucureşti şi Budapesta. Pe bază de bun simţ, fără studii la SNSPA. Puteţi vedea sărăcia descurajantă din satul secuiesc Zoltan. Aceeaşi sărăcie ca în multe sate româneşti din Oltenia, Moldova sau Basarabia.

Autonomia

Din păcate chestiuni serioase ca autonomia (teritorială sau culturală) sunt tratate politicianist: fiecare încearcă să atragă voturi pentru viitor. Un lucru este clar: autonomia se hotărăşte în Parlamentul României. Şi autonomia trebuie să fie aceeaşi la Caracal ca şi la Sfântul Gheorghe. Csibi Barna îşi expune în filmul de mai sus teoria, bazându-se pe „dreptul la autodeterminare a popoarelor” (prevăzut în Carta ONU) susţine apariţia unui stat secuiesc. Conform teoriei dreptului internaţional „autodeterminarea popoarelor” poate fi obţinută prin secesiune (ceea ce doreşte Csibi Barna) sau prin participare internă la viaţa statului (ceea ce oferă România prin Constituţie şi celelalte legi). Oferta României nu este doar legală – ci şi practică, maghiarii chiar participă din plin la viaţa politică a României. Revin: autonomia de orice fel se obţine cu acordul Parlamentului României şi trebuie să fie aceeaşi pentru toate regiunile ţării.

Trianonul

Mai este puţin şi se împlinesc 100 de ani de la pacea de la Trianon. În tot acest timp România a dovedit că respectă tratatele internaţionale semnate cu privire la protecţia minorităţilor naţionale. Cred că este o performanţă unică în regiune. Toate celelalte state create după Primul Război Mondial fie au dispărut, fie şi-au modificat esenţial graniţele. În unele părţi s-a ajuns la războaie interetnice care au înspăimântat întreaga lume.

Performanţa României a fost atinsă în ciuda unui secol de eforturi de la Budapesta de a răsturna situaţia existentă. De admirat proiectul maghiar şi continuitatea lui. Indiferent de ordinea mondială sau regională existentă Budapesta a cheltuit oricât şi a riscat orice pentru a contesta tratatul de la Trianon. Spiritele încinse la Bucureşti nu sunt însă folositoare în această confruntare pe termen foarte lung.

3 comentarii

  1. mkv

    Lucrurile sunt atat de simple si de usor de rezolvat incat e uneori socant sa vezi in ce se impotmolesc politicienii. Putem da vina pe orgoliu, dar de multe ori asta e cel care se vinde cel mai ieftin, interesele personale sunt cele care primeaza in aceste relatii, din pacate. Nu ca as plange dupa orgoliu !
    Pot fi impuscati mai multi iepuri dintr-o lovitura, facand un lucru destul de simplu si necesar: se doreste descentralizare, bun, atunci da-ti mai multa autonomie, fiecarui JUDET in parte.
    E mult mai bine, decat crearea unor regiuni de dezvoltare.
    Odata facuta asta, situatia pe practic rezolvata. Pentru ca Romania deja are trecut in lege, ca in zonele unde o minoritate depaseste 20%, limba minoritatii este co-oficiala, cu toate drepturile ce implica acest statut. D-asta si cred ca secuii deja au autonomie, cel putin culturala.
    Judetele autonome, nu cred ca ar deranja pe nimeni ! Toti am fi multumiti de o astfel de situatie. Unul din Salaj ar fi mai satisfacut ca banii se duc la Zalau in loc de Cluj, unul din Vrancea ar fi mai multumit ca banii i-se duc la Focsani in loc Iasi, etc.
    In plus autonomia judeteana ar fi un motor mai puternic si mai competitiv decat cea regionala, pentru simplul motiv, c-ar creea mai multe orase puternice decat doar cateva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *