Meniu Închide

Oraşul Ismail în perioada interbelică

Una din tezele răspândite de moldovenişti este aceea că în perioada interbelică România a tratat Basarabia ca pe o regiune cucerită, ca pe o zonă colonială. Conform acestei teze românii nu au făcut altceva decât să jefuiască Basarabia şi nu au existat nici un fel de investiţii. Am adunat aici câteva imagini ale oraşului Ismail din perioada interbelică (sursă fotografii: Biblioteca Naţională a României). Chiar şi sub „barbara” stăpânire românească oraşul Ismail arăta destul de bine…

Ismail - Catedrala orasului cu Monumentul  Regelui Ferdinand I
Ismail - Catedrala orasului cu Monumentul Regelui Ferdinand I

Statuia regelui Ferdinand nu mai există în prezent în Ismail. Bulevardul care duce spre catedrală este ornat cu statui de conducători sovietici. Dar ar fi interesant de aflat ce s-a întâmplat cu statuia regelui Ferdinand, cum a fost dărâmată şi care a fost soarta ei.

 

Ismail - Catedrala orasului
Ismail - Catedrala orasului

 

Ismail - Bulevardul Regina Maria
Ismail - Bulevardul Regina Maria

Fostul bulevard Regina Maria din Ismail există şi azi, presărat cu terase. Doar că are altă denumire.

Ismail - Vedere spre Dunare
Ismail - Vedere spre Dunare

O altă perspectivă asupra statuii regelui Ferdinand din Ismail. Clădirea din stânga (fostul liceu de fete) există şi în ziua de azi.

Ismail - Cimitirul Eroilor
Ismail - Cimitirul Eroilor

Monumentul soldaţilor români din Ismail, aşa cum arăta în perioada interbelică. Nu am reuşit să aflu dacă mai există în prezent, cel mai probabil a fost desfiinţat în perioada sovietică.

Ismail - Liceul de Fete
Ismail - Liceul de Fete

Atât în această fotografie (cât şi în cele de mai jos) se văd cablurile reţelei de electricitate. Nu am verificat, dar cred că electrificarea oraşului Ismail a avut loc în perioada „barbarei” stăpâniri româneşti.

Ismail - Liceul de Baieti
Ismail - Liceul de Baieti

 

Ismail - Palatul Primariei
Ismail - Palatul Primariei

		

10 comentarii

  1. Ioan Cotropai

    Da, asa este ! Stiu asta de la tatal meu ( n.1913 si plecat la Bunul Dumnezeu in 2006), care a „vazut pe viu” !
    Sunteti minunati, pentru curajul, profesionalismul si…..nu in ultimul rand, patriotismul dvs.
    Cu aleasa consideratie,
    Gl.bg.(r), conf.univ.dr. Ioan Cotropai

  2. anatolii cocos

    Buna ziua dle George. In Ismail am lucrat ortoped aproape 7ani(pana in 1994) si-mi este foarte drag acest oras. Am salvat toate imaginile din materialul despre Ismail.Dupa cum ne-a marturisit o asistenta mai in varsta din colectivul unde lucram, limba romana inca se vorbeala la toate statiile de autobuz pana in 1953.
    Am comunicat cu Dvs prin februarie-martie anul curent despre Satu-Nou Reni. Sper in 2-3 saptamani sa apara materialele pe acest site http://www.satu-nou.ro
    Unul din cimitirile din oras a fost distrus si construit un bulevard si pana astazi se mai circula pe osemintele acestor morti.
    Anatolii Cocos

  3. Ana

    Extrem de frumos! Ma gandesc cum arata astazi acest oras romanesc, imi pare foarte rau ca acest oras a fost distrus de rusi. Speram totusi ca acest pamant va reveni la pamantul mama si va fi reconstruit.

  4. Alex. Timoschenko

    Stimate domnule Damian, va cunosc comentariile de multa vreme si va apreciez. Acum am descoperit si pasiunea Dvs pentru trecutul unor localitati ce au apartinut Romaniei. Desi sunt bucurestean „get-beget” radacinile familiei mele (dupa cum se vede si din nume!) sunt in basarabia, mai exact in partea de sus (azi regiunea Odessa). Am facut de curind o „calatorie sentimentala” prin acele locuri de unde am venit plin de impresii, unele greu de exprimat…dar si cu multe fotografii, insemnari, etc, pe care le voi folosi intr-o prezentare a acestei adevarate expeditii (tinind seama de conditiile de drum)in duminica ve vine – 20.oct.2014 la Köln, in cadrul Cercului Cultural romano-german din Köln DIALOG pe care il conduc (de aproape 12 ani). As dori cu permisiunea Dvs sa prezint si doua din fotografiile din vechiul Ismail de pe acest blog, alaturi de fotografiile facute recent de mine, cam prin aceleasi locuri. Daca va intereseaza va pot trimite fotogtrafia „vechiului cimitir militar” cum se numeste acum (probabil vechiul cimitir militar romanesc) ca si cea cu statuia lui Suvorov (in locul celei a regelui ferdinand) pe fondul Catedralei („Soborului”). Cu toata stima, ing. Al. Timoschenko

  5. Nicolae C. Ariton

    Statuia Regelului Ferdinand a fost trimisa la Tulcea, in anul 1940 si montata in Piata Mircea, in locul statuii lui Mireca cel Batrin, luata la prada de razboi, de bulgari, in Primul razboi mondial. Nu stiu exact ce s-a intimplat, dar, probabil, in primii ani de comunism a fost distrusa.

  6. Ani

    Buna Ziua,
    MA intereseaza si pe mine zona aceasta a Romaniei Mari. Oare unde as putea sa gasesc o lista completa cu localitatile din sudul Basarabiei, inainte de al doilea razboi mondial? Mai ales din judetul Ismail.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *