1. Putin amenință cu dizolvarea Ucrainei, a afirmat că statalitatea Ucrainei ar putea fi pusă sub semnul întrebării în cazul în care nu va accepta cererile de demilitarizare, denazificare și neutralitate. Putin a calificat o eventuală instituire a unei zone de interdicție aeriană asupra Ucrainei drept un act de război. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei întâlniri cu stewardese, un eveniment bizar: Putin vorbind despre război înconjurat de femei. Declarațiile acestea vin în condițiile în care pentru mâine este anunțată o nouă rundă de negocieri Kiev-Moscova pentru încetarea focului. Poziția lui Putin rămâne neschimbată: fie îi sunt îndeplinite cererile față de Ucraina, fie atinge el aceste obiective pe cale militară.
2. Prima încercare de stabilire a unui coridor de evacuare a civililor din Mariupol a eșuat din cauza nerespectării acordului de încetare a focului în zonă, părțile se acuză reciproc de deschiderea focului.
3. Orașele Harkiv, Cernihiv, Mariupol și Sumî sunt încercuite de trupele ruse. Deși nu au mai avut loc atacuri de infanterie din partea rușilor, bombardamentele au continuat fără oprire. Analiștii Institute for the Study of War apreciază că Mariupolul va fi cucerit în următoarele 48 de ore, după care efortul principal al armatei ruse se va muta către alt obiectiv. Trupele ruse au început încercuirea orașului Nikolaiev la nord de Kherson în direcția Odessa. La Odessa a început pregătirea orașului pentru asaltul rus, autoritățile locale au anunțat că existe suficiente depozite de hrană, au fost ridicate obstacole în principalele puncte de acces.
4. Civilii din Kherson și Melitopol (orașe aflate sub ocupație rusă) au organizat ieri proteste împotriva ocupației, militarii ruși au tras focuri de avertisment, dar este clar că nu sunt pregătiți să facă față protestelor. Au început să apară zvonuri cu privire la organizarea de republici separatiste în orașele intrate sub controlul armatei ruse sau despre o eventuală federalizare a Ucrainei. Sunt posibile mai multe scenarii pentru viitorul Ucrainei așa cum este văzut de Rusia – de la dispariția ca stat cum a anunțat Putin, până la înmulțirea artificială a mișcărilor secesioniste și o eventuală confederație. Dar aceste scenarii vor prinde o formă mai clară după încetarea luptelor/ epuizarea ofensivei ruse.
5. Împotriva Rusiei apar sancțiuni care sunt de natură să afecteze grav viața de zi cu zi a cetățenilor: retragerea PayPal, Revolut, Mastercard și Visa din Rusia blochează întreaga economie sprijinită pe transferuri digitale, ceea ce este de natură să închidă foarte multe mici afaceri care se bazau pe aceste instrumente. La fel, retragerea unor mari firme de bunuri de larg consum nu va afecta Rusia doar prin lipsa respectivelor bunuri cât prin generarea unui mare număr de șomeri, efectul răspândindu-se de la punctele de desfacere către tot lanțul logistic al unor astfel de firme (transport, depozitare, birourile locale etc.)