1. În Financial Times a apărut un articol care analizează la rece pierderile în urma luptelor din Ucraina. Pierderile din rândurile armatei ucrainene trebuie să fie la un nivel ridicat după aproape 4 săptămâni de lupte, atât în ceea ce privește tehnica de luptă cât și personalul. Estimarea procentuală este undeva în jur la 10% din capacitatea de luptă a ucrainenilor și este subliniată dependența ucrainenilor de munițiile și armele furnizate din țările occidentale. Un război de uzură pe termen lung pune sub semnul întrebării capacitatea Ucrainei de a bloca Rusia să-și atingă obiectivele.
2. Luptele de ieri s-au dat mai ales în regiunea Donbas, de-a lungul întregii linii de contact între forțele ucrainene și cele din Donețk și Lugansk. Au continuat luptele la Izium și la Avdiivka, unde forțele ruse încearcă să preia controlul asupra căilor de acces spre Donbas. Au continuat luptele de stradă în Mariupol, unde forțele ruse se străduie să-i scoată pe apărătorii ucraineni din fiecare clădire. La Kiev a fost lansată o rachetă asupra unui mall care a ucis șase persoane. Bombardamentele au continuat în majoritatea orașelor unde se duc lupte. În jurul Kievului rușii au început să-și întărească poziții defensive, inclusiv să amplaseze mine, nu au mai avut loc încercări de apropiere de capitala Ucrainei.
3. Negocierile ruso-ucrainene de ieri au durat o oră și jumătate în sistem de teleconferință. Punctele în dispută au rămas recunoașterea anexării Crimeei, a independenței Donețkului și Luganskului. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a afirmat că progresul negocierilor nu justifică o întâlnire între Zelensky și Putin. Zelensky a declarat ieri că termenii finali ai negocierilor cu Rusia vor trebui supuși unui referendum deoarece implică modificări ale Constituției. Negociatorul șef din partea Rusiei a publicat o fotografie cu cardul său Visa tăiat, iar bucățile aranjate în forma literelor V și Z.
4. O brigadă de parașutiști din Belarus care staționa în apropierea frontierei cu Ucraina s-a întors ieri în cazarma sa. Comunicatele ucrainene nu au mai amintit ieri de eventualitatea implicării armatei Belarusului în războiul din Ucraina.
5. În dimineața zilei de duminică a fost împușcat de persoane necunoscute la Herson Pavel Slobodcikov, unul din apropiații fostului primar al orașului Vladimir Saldo. Acesta din urmă s-a alăturat unui comitet pro-rus format în Herson recent care a organizat o manifestație pro-rusă. Slobodcikov a fost împușcat în mașină lângă casa sa. Tot în Herson, militarii ruși au folosit ieri grenade lacrimogene pentru a dispersa mai mulți protestatari ucraineni strânși în fața primăriei. Militarii ruși l-au reținut ieri pe Nikolai Sikalenko, primarul localității Țirkunov din regiunea Harkiv. Editorul Mihail Kumko din Melitopol a fost reținut ieri dimineață de forțele ruse și eliberat după o „discuție profilactică”. Alături de Mihail Kumko au mai fost ridicate soția și fiica sa, dar și jurnaliștii Evghenia Borian și Iulia Olhovskaia.
6. Reprezentanții Băncii Centrale a Rusiei au anunțat trimiterea unor echipe în teritoriile ucrainene controlate de armata rusă pentru a organiza punerea în circulație a rublei rusești în aceste zone.
7. Președintele Zelensky a emis un decret prin care toate televiziunile din Ucraina vor fi obligate să difuzeze același jurnal de știri produs de guvern, ceea ce a stârnit mai multe proteste din partea televiziunilor comerciale, dar mai ales din partea organizațiilor de media controlate de fostul președinte Poroșenko. Un alt decret al lui Zelensky interzice funcționarea a 11 partide politice de opoziție desemnate ca fiind pro-ruse. În paralel a fost introdus un proiect de lege în Parlamentul de la Kiev care are ca obiect de asemenea interzicerea celor 11 partide bănuite că ar întreține legături cu Moscova. De asemenea, Ministerul Justiției de la Kiev va deschide mai multe procese prin care se cere desființarea acestor partide prin decizii judecătorești.