- Scufundarea crucișătorului Moscova dincolo de lovitura de imagine care afectează prestigiul Rusiei este de natură să producă și efecte directe asupra operațiunilor militare ruse. În primul rând navele ruse din largul țărmurilor ucrainene au început să fie retrase, ceea ce face posibilă scăderea numărul rachetelor lansate din Marea Neagră asupra țintelor ucrainene. Scufundarea navei amiral a marinei ruse în Marea Neagră ridică serioase semne de întrebare asupra capacităților militare reale ale Rusiei. Crucișătorul Moscova era înarmat cu rachete anti-navă Vulkan care îi permiteau să protejeze acțiunile navelor ruse, dar și cu un sistem anti-aerian S-300 care putea fi folosit inclusiv pentru protecția spațiului aerian al trupelor terestre care acționează în sudul Ucrainei. Dispariția acestor capacități va duce la o modificare a strategiei forțelor ruse în Marea Neagră și pe litoralul său. Nu este clar ce s-a întâmplat cu echipajul crucișătorului Moscova, câți dintre marinari au fost evacuați înainte de scufundarea navei. Agenția TASS a anunțat că marinarii de pe nava Moscova au ajuns în portul Sevastopol, însă nu a fost precizat numărul acestora.
- Situația apărătorilor ucraineni din Mariupol se înrăutățește accelerat, conform lui Serghei Volîn, comandantul pușcașilor marini din oraș, care a anunțat că se intensifică atacurile rușilor. Volîn a cerut despresurarea Mariupolului prin mijloace politice sau militare cât de curând posibil. Surse ruse susțin că ultima zonă controlată de militari ucraineni este teritoriul combinatului siderurgic Azovstal. Ieri rușii au bombardat pozițiile ucrainene din Mariupol cu bombardiere cu rază lungă Tu-22M3, acestea fiind folosite pentru prima oară în războiul din Ucraina.
- Bombardamentele ruse de ieri au afectat localitățile Harkov, Lisiceansk, Severodonețk (unde a fost distrus sistemul de alimentare cu apă a orașului), Nikolaiev (unde de trei zile nu mai există apă curentă în urma distrugerii apeductului din cauza bombardamentelor). Kievul a fost atacat ieri seară cu trei rachete de croazieră, ar fi fost lovită fabrica de armament care produce rachetele anti-navă Neptun, folosite la scufundarea crucișătorului Moscova.
- În Donbas trupele ruse continuă să atace localitățile de la sud de Izium, s-au dat lupte în direcția Slaviansk, în regiunea orașelor Severodonețk (unde a fost distrus sistemul de alimentare cu apă a orașului), Popasna și Rubijne. Zelensky a anunțat că în regiune se găsesc 44.000 de militari ucraineni. Ofensiva rusă face progrese extrem de mici în Donbas, Statul Major ucrainean a anunțat ieri că forțele ruse au încheiat concentrarea trupelor și echipamentelor pentru declanșarea unei ofensive de amploare.
- Președintele Zelensky a anunțat ieri într-un interviu pentru CNN că întreaga lume trebuie să se pregătească pentru eventualitatea în care Rusia va folosi în Ucraina arme de distrugere în masă, nucleare sau chimice.
- Un număr de aproape 5 milioane ucraineni s-au refugiat în Polonia (2,7 milioane), România (727.000), Ungaria (447.000), Republica Moldova (419.000), Slovacia (329.000). 7,1 milioane de ucraineni s-au refugiat în alte localități din Ucraina din cauza luptelor.
- În regiunea Kiev (care include și localitatea Bucea) au fost descoperite până acum cadavrele a 900 de civili ucraineni care au fost împușcați de forțele ruse. Multe din aceste cadavre purtau o banderolă albă, ceea ce înseamnă că fuseseră verificați anterior de trupele ruse.
- În regiunea Zaporojie trupele ruse au răpit de la începutul războiului mai mulți oficiali locali despre a căror soartă nu se știe nimic, printre care: Serghei Prima (președintele consiliului local din Melitopol, 13 martie), Viktor Dudka (consilier regional, 6 aprilie), Evgheni Matveev (primar Dnieprorudno, 13 martie), Irina Lipka (primar Moloceansky, 31 martie), Ivan Samoidiuk (viceprimar Energodar, 19 martie), Vladimir Rikun (primar Mihailovsky, 6 aprilie). Numărul persoanelor răpite de forțele ruse în regiunea Zaporojie s-ar ridica la ordinul sutelor, printre care se regăsesc oficiali locali, jurnaliști și cadre didactice.