Meniu Închide

Când Ungaria invidiază România…

Este a doua oară în ultimele săptămâni când revista maghiară de limbă engleză Budapest Times constată cu tristeţe că România este peste Ungaria. Data trecută era vorba de faptul că Ungaria a rămas fără o politică externă proprie (în afara tradiţionalelor chestiuni legate de drepturile minorităţilor), în vreme ce România mai are încă elemente proprii de politică externă, chiar dacă este integrată în Uniunea Europeană şi NATO.

De data aceasta Budapest Times deplânge problemele economice ale Ungariei, iar comparaţia cu România este defavorabilă Budapestei.

Problema este că angajamentele Ungariei faţă de reformele structurale sunt în mod semnificativ mai slabe decât cele ale României. Sub umbrela unui angajament cu FMI, programul economic al României este monitorizat şi pieţele sunt impresionate de faptul că în ciuda unei puternice nemulţumiri publice (care s-a manifestat prin cele mai mari manifestări de stradă din ultimul deceniu) guvernul – alcătuit din tineri tehnocraţi după ce figurile discreditate ale fostei administraţii au fost înlocuite – în continuare insistă în continuarea măsurile de reformă dureroase. Prin contrast, în Ungaria aceiaşi politicieni încearcă să convingă pieţele financiare de dorinţa lor de reformă şi totuşi măsurile lor neortodoxe au avut prea puţine efecte, dacă au avut vreunele, în a rezolva problemele structurale ale economiei, iar aceiaşi politicieni au fost cei mai acerbi critici ai politicilor UE şi FMI nu cu multă vreme în urmă”.

Pe scurt: guvernul Viktor Orban de la Budapesta a strigat peste tot că nu are nevoie de FMI şi de UE şi acum se roagă de cei înjuraţi să scoată Ungaria din budă.

 

6 comentarii

  1. Gh. Nosca

    Cred ca popoarele din centrul, estul si sudul Europei greşesc enorm şi de acest lucru profită, aşa cum s-a întâmplat şi în trecut, alţii. Orban şi ai lui au greşit foarte multîn politica faţă de România. S-a comportat ca un grof din secolul al XIX-lea. În mod normal ar fi trebuit să le spună maghiarilor din România că sunt cetăţeni români şi să respecte legile ţării. Dacă toate ţările din zona menţionată ar acorda drepturi minorităţilor aşa cum acordă românii, toate problemele ar dispărea. Ar trebui luat exemplu de la ţările nordice. Deşi s-au războit mereu între ele, în prezent se află pe primele locuri în lume privind standardul de viaţă. Ce s-ar întâmpla dacă polonezii, ungurii, cehii, slovacii, croaţii, albanezii, macedonenii, sârbii, bulgarii şi românii ar coopera, în loc să se certe? N-ar fi mai bine să se pună accent pe ce ne uneşte decât pe ce ne separă? Să ne gândim doar la un singur exemplu: echipa de fotbal Steaua, câştigătoare a Cupei Campionilor. Antrenor Jenei – ungur. Jucători, un neamţ, un ungur, un sârb şi majoritatea români. Amintiţi-vă doar de cursa lui Boloni ca sa opreasca un spaniol plecat spre poarta lui Dukadam şi de paradele lui Dukadam.

    • józsa

      Pai domnule damian, cred ca nu vrei sa fi luat intr-un proces international pentru dezinformarea oamenilor in ce priveste starea economiei al Ungariei?
      Si oare de ce folositi cuvinte jignitoare, cand scrieti birfele dumitale despre unguri?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *