Meniu Închide

Un cadou pentru cititorii mei: jurnalul unui braşovean din anul 1613

(UPDATE. Votul pentru Roblogfest 2012 s-a încheiat, oferta nu mai este valabilă) În toamna anului 2000 am început să traduc din germană jurnalul braşoveanului Andreas Hegyes din anul 1613. Vreau să vă dau această traducere celor care mă veţi vota în concursul Roblogfest. Cei care m-au votat în primul tur au primit deja un volumaş cu povestiri vesele din istoria românilor (pe care îl vor primi şi cei care votează doar în runda a doua!).

Cei care m-au votat în prima rundă au deja un cont şi ştiu cum să voteze. Am pus aici câteva explicaţii despre cum să votaţi cei care nu aţi mai făcut-o. Ca să primiţi cele două volume vă rog să îmi trimiteţi un e-mail la adresa contact (at) george-damian.ro. Acelaşi lucru trebuie să îl facă şi cei care vor jurnalul lui Andreas Hegyes.

Mai am două recomandări de vot pentru Roblogfest.

La categoria „Blog de travel” vă rog să le votaţi pe fetele de la TravelGirls (aici pagina de vot)

La categoria „Blog de sport” vă rog să votaţi 7sport.ro (aici pagina de vot)

A! şi dacă vă place ce fac şi ce recomand daţi vă rog un like pe Facebook la pagina aceasta şi pagina cu explicaţiile votului!

Câteva cuvinte despre Andreas Hegyes

Pe 21 martie 1613 braşoveanul Andreas Hegyes începea să ţină un jurnal, în care avea să noteze cel puţin o propoziţie în fiecare zi până pe 14 mai 1617. Într-un caiet legat cu fir roşu, cel mai probabil alcătuit chiar de mâna lui, Andreas Hegyes a adunat o sumă de proverbe săseşti („Harnaşamentul calului, femeia şi cărţile trebuie verificate zilnic”), câteva texte religioase şi jurnalul propriu a cărui traducere o puteţi primi dacă mă votaţi în runda a doua la Roblogfest. Caietul lui Hegyes conţine şi însemnări sporadice anterioare lui 21 martie 1613, însă acestea sunt puţine şi lipsite de continuitate.

Andreas Hegyes s-a născut la 30 noiembrie 1578 ca fiu al lui Johann Hegyes şi Anna, fiica lui Petrus Armbruster. Johann Hegyes şi-a petrecut tinereţea la Viena unde a făcut parte din garda personală a împăraţilor Ferdinand I şi Maximilian II, fiind înnobilat în anul 1567. Deşi era sighişorean de fel, Johann Hegyes a preferat să se stabilească la Braşov după ce s-a întors de la Viena.Tatăl şi-a deprins fiul cu meseria armelor, astfel că la vârsta de 35 de ani, în anul 1613 Andreas Hegyes intră în serviciul public al Braşovului cu funcţia de căpitan al trabanţilor oraşului.

Andreas Hegyes a avut o carieră de succes în Braşovul anilor 1600: pe lângă funcţia de căpitan al trabanţilor a fost şi perceptor de impozite, în 1614 avea să devină unul dintre cei 12 senatori care conduceau oraşul (păstrându-şi această funcţie până la moarte), iar în anul 1625 a fost ales villicus, a doua funcţie ca importanţă după aceea de jude.Andreas Hegyes a murit pe 27 august 1627, în vârstă de 49 de ani.

În jurnalul lui Andreas Hegyes puteţi vedea cum trăiau braşovenii în urmă cu 400 de ani, ce simţeau înainte să meargă la război, cum negociau libertatea oraşului prinşi între imperiile Habsburgic şi Otoman, între interesele voievozilor de peste munţi şi cele ale principilor de la Alba Iulia. Puteţi vedea ce bârfe şi zvonuri circulau prin Braşov în 1613, cum se distrau braşovenii, ce preţuri erau la piaţă, cum se înţelegeau ungurii cu saşii şi românii.

15 comentarii

  1. Pingback:Hai Braşovu'! | Concursuri

  2. Pingback:Ovidiu Eftimie » Cu braşovenii la Roblogfest 2012

  3. Pingback:Patru bloguri braşovene în finala Roblogfest 2012 – News Brasov

    • george damian

      Din pacate traducerea este neterminata, iar fragmentul pe care l-am distribuit l-am transmis exclusiv cititorilor mei care m-au votat la Roblogfest. Cand va fi gata varianta tiparita va voi anunta.

  4. Pingback:Lunea recomand blogguri (10) – EDITIE SPECIALA RoBlogFest (2) « CEL MAI MINUNAT BLOG!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *