Meniu Închide

Rusia se teme. Gazele de şist: independenţă energetică versus riscuri ecologice

Gazele de şist chiar îi sperie pe ruşi. Vladimir Putin s-a declarat îngrijorat de concurenţa ridicată de exploatarea gazelor de şist în Europa (aici discursul lui Putin din Dumă). Actualul premier rus şi imediat preşedinte pentru un al treilea mandat a spus cam aşa:

Trebuie să fim pregătiţi pentru orice fel de şocuri externe, iar probabilitatea ca ele să se producă este destul de mare, după cum bine ştiţi. De exemplu, în ultimii ani, Statele Unite au dezvoltat tehnologia producerii gazelor de şist. Colegii din Partidul Democrat Liberal m-au întrebat cum ar trebui să tratăm această problemă. Bineînţeles, acest lucru ar putea schimba structura pieţei de hidrocarburi, companiile energetice interne şi bineînţeles că va trebui să răspundem acestei provocări.

Stratfor a făcut o analiză: dacă preţul gazelor naturale scade şi apar alţi producători este posibil să se dea peste cap întregul sistem pus pe picioare de Putin pentru Rusia. Scapă de sub controlul Moscovei ţările foste sovietice (se duce naibii şantajul energetic de tipul „cine e cuminte şi ascultător primeşte gaze ieftine”). Se duc naibii profiturile gigantice ale Gazprom (care extrage gazele ruse cu 130 de dolari mia de metri cubi şi le vinde europenilor – inclusiv nouă – cu 450 de dolari mia de metri cubi). Dacă dispar profiturile Gazprom atunci nu va mai putea fi susţinută piaţa energetică internă rusă – industria metalurgică intră în picaj, principalul ei avantaj pe pieţele internaţionale fiind energia ieftină. Şi nu în ultimul rând se scumpeşte energia pentru ruşii de rând. Iar noi românii ştim ce se întâmplă când se scumpeşte energia – se scumpeşte tot! Şi ne întoarcem la la problema principală: fără profiturile gigantice ale Gazprom nu va mai putea fi susţinută birocraţia Federaţiei Ruse. Putin chiar are motive de îngrijorare.

În România avem deja o propagandă zdravănă împotriva exploatării gazelor de şist. Băsescu a pus problema de genul „vrem să fim independenţi sau nu?” Nu şi-a terminat gândul, cred eu. Problema este că tehnologia exploatării gazelor de şist prezintă pericole pentru mediul înconjurător. Avem de ales între a plăti în continuare 450 de dolari pe mia de metri cubi de gaze şi a ne asuma riscuri de mediu. Însă dacă Polonia va începe să le exploateze nu cred că nu se va întâmpla acelaşi lucru şi în România. Iar polonezii chiar vor să scape de dependenţa de ruşi.

Am scris în Puterea un articol mai lung pe tema asta.

7 comentarii

  1. Europeanul

    Basescu vinde gogosi umpluti cu aer rece. Pina in momentul de fata nu au fost descoperite (niciunde) in Europa depozite semnificative (comerciale) de Gaze de sist.

  2. Copacul creste in Gradina. ,mea

    Tema este captivanta, reala si emergenta pentru Romania, surprinderea mea insa este legata si de aparitia sobrului urbos, dealtfel extrem de salutara ppvd ,pur estetic si cultural.

  3. dxn

    In 1985 RO finaliza prima termocentrala europeana pe sist, pe langa Anina! Am lucrat 4 luni la constructia ei ca inginer.
    Acum orice neghiob incepe sa-si dea cu presupusu’.
    Am ras un varf de munte ca sa construim termocentrala, la care au muncit 4000 de oameni timp de 3 ani.
    Apare Turnatorul de Curbos sa-si manifeste el legaturile informative cu Docinoiu.
    Iata unde a ajuns acest popor: acum 20-30 de ani munceam pe rupte si faceam cercetare stiintifica, iar acu se iveste un cacat ca Turbos sa-si dea cu parerea in timp ce juiseaza cu pozele in mana stanga/dreapta!
    Doamne, cay ne mai poti bate???????????????

  4. aricel

    Gaze de sist, gaze de sist, gaze de sist… A devenit deja un disc stricat toata tevatura.
    Sa fim independenti sau nu, din moment ce oricum o sa se liberalizeze piata conform normelor europene, si o buna parte din gaze o sa ajunga la export, la ce ne trebuie sa riscam poluare a mediului ca sa avem un pret la gaze cu 10$ mai ieftin, sa devenim exportatori de gaze si sa isi ia basescu comisionul?
    Pot sa traiesc si fara independenta energetica a lui basisecu. Sa investeasca la cernavoda, sa nu privatizeze Hidroelectrica sa inceapa noi amenajari pentru hidrocentrale, sa termine terminalul de gaz lichefiat de la Constanta si o sa fim mai independenti energitic decat Franta.

    M-am saturat de politicieni lesinati dupa comisionele din afacerile cu resurse naturale, care incearca sa ne scuipe in fata spunandu-ne ca nu vrem sa fim independenti energetic (de parca am fi sado-masochisti si nu am vrea sa o ducem mai bine).

    Idem si pentru lingaii lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *