Meniu Închide

Cine poate vorbi în America despre ortodoxia din estul Europei?

Am văzut azi un anunţ pentru o conferinţă în Statele Unite ORTHODOX CHRISTIANITY IN RUSSIA AND EASTERN EUROPE: HISTORICAL AND CONTEMPORARY PERSPECTIVES. După ce am citit anunţul m-am întrebat ce istoric ar putea reprezenta România la această conferinţă? Şi ce ar trebui să spună?

Eu unul m-am gândit la cazul specific al bisericii Sfântul Nicolae dinBraşov. Această biserică creştin ortoidoxă a supravieţuit sute de ani într-un oraş german protestant. Fără această biserică românii din Şcheii Braşovului ar fi fost asimilaţi. Nu numai că nu s-a întâmplat aşa ceva, dar Braşovul s-a transformat într-un centru al spiritualităţii româneşti.

Românii dinBraşoverau numiţi “bulgari” de saşi (chiar şi cronica românească începe cu expresia “din venirea bulgarilor”), iar cuvintele “şcheau” – “şchei” îi desemnează pe bulgari. În acelaşi timp, registrele de vamă de la Bran consemnează nume de genul “Belger Vasii, fytchor allu Juon” – “bulgarul Vasile, feciorul lui Ion”, ceea ce spune multe despre limba vorbită de “bulgarii” din Braşov. Biserica românilor dinBraşova beneficiat sute de ani de sprijinul voivozilor din Valahia şiMoldova. În secolul XVII – XVIII românii dinBraşovau fost supuşi presiunilor pentru a trece în tabăra greco-catolică şi şi-au găsit scăparea la Sankt Petersburg. Ţarii ruşi au sprijinit biserica românilor dinBraşovîntr-un moment extrem de dificil. De la acest caz de sprijin Biserica Ortodoxă Rusă a ajuns să fie percepută drept adversară. Şi mai sunt multe exemple ale acestei relaţii dificile.

 

10 comentarii

  1. Tata Omidul

    Duceau nemtii cumva o politica de asimilare? Si de unde certitudinea ca romanii ar fi fost asimilati fara ACEA biserica? Eu zic ca daca nu aveau biserica AIA isi faceau ALTA.

    E foarte usor sa faci presupuneri despre trecuturi alternative, pentru ca nu poti verifica.

  2. mariusmioc

    „Românii din toate provinciile s-au îndreptat încă din sec. XVII cu speranţele lor spre Rusia, ca spre ţara adevăraţilor creştini, de la care aşteptau nu numai mîngîierea, ci şi mîntuirea”.
    Cine crezi că a scris asta?
    a) Vasile Stati
    b) Artiom Lazarev
    c) Onisifor Ghibu

  3. Paul din Ohio

    Nu e de mirare ca romanii au fost considerati bulgari. Religia ortodoxa si limba slavona au fost impuse romanilor de catre ocupantii bulgari in sec. 10-11. Preotii trebuiau sa „boscordeasca” in limba slavona sub amenintarea TAIERII LIMBII. Timp de secole, aceasta religie i-a tinut pe romani in intuneric si lipsa de cultura si civilizatie.

    • MMP

      Nu inteleg care este intunericul si lipsa de cultura la care va referiti? Romanii au creat o cultura taraneasca de o complexitate unica in lume. Avem cea mai mare colectie de ziceri si proverbe populare din lume. Am inventat un concept unic pe aceasta planeta, „OMENIA”. Si toate au pornit de la crestinismul nostru ortodox.

      Deci care este intunericul? Numerosii criminali in serie dati de Ungaria? Sau poate inventia sclavagismului, a pornografiei, elogiul promiscuitatii, „razboaielor de eliberare” a Occidentului?!

    • Paul din Ohio

      Cred ca esti un tanar patriot si idealist. Trebuie sa stii totusi si proverbul: „Cu o floare (zicatori si proverbe populare) nu se face primavara (cultura si CIVILIZATIE)”.
      P.S. Religia „bulgaro-greceasca” si apoi de inspiratie turceasca ( Patriarhia de la Istanbul) nu a avut o inflenta civilizatoare pentru nicio natiune ortodoxa din Estul-Sud Estul Ruropei. Dimpotriva.

    • Paul din Ohio

      Corectie:
      Cred ca esti un tanar patriot si idealist. Trebuie sa stii totusi si proverbul: “Cu o floare (zicatori si proverbe populare) nu se face primavara (cultura si CIVILIZATIE)”.
      P.S. Religia “bulgaro-greceasca” si apoi de inspiratie turceasca ( Patriarhia de la Istanbul) nu a avut o influenta civilizatoare pentru nicio natiune ortodoxa din Estul-Sud Estul Europei. Dimpotriva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *