Meniu Închide

Premiul Nobel pentru literatură. Cărtărescu mai aşteaptă

Nici anul acesta nu am fost binecuvântaţi cu un premiu Nobel pentru literatură. Dar parcă simt că cineva ar trebui totuşi să dea socoteală pentru banii cheltuiţi cu atât de multă insistenţă în promovarea peste hotare a lui Mircea Cărtărescu. Este vorba de aproape un milion de euro, dacă este adevărat ceea ce susţine cotidianul.ro. Mult prea mult pentru un singur scriitor.

Pe de o parte chiar îmi pare bine că nu a luat Cărtărescu Nobelul. Ar fi fost un circ total în politichia românească pe tema asta. Băsescu – în calitatea lui de cititor vechi al lui Cărtărescu – ar fi tras spuza pe gogoaşa lui. Ponta a ieşit preventiv pe blog să îl susţină şi el pe Cărtărescu la Nobel. Să nu mai spun ce greutate ar fi avut cuvintele lui Cărtărescu în calitatea lui de premiant Nobel! În campania asta electorală s-ar fi discutat mai mult de Cărtărescu şi Nobel decât de adevăratele probleme  ale românilor.

Obsesia scriitorilor români cu premiul Nobel mai aşteaptă până să fie satisfăcută. Poate de data asta s-au lămurit că nu merge cu bani.

7 comentarii

  1. liliana satmari

    literatura şi filosofia română sunt reprezentate de: Cartarescu, Patapievici, Pleşu şi Liiceanu. aşa o fi? adică numai aşa? mă întreb de ceva timp lucrul ăsta şi nu găsesc răspuns. nici o editură românească nu sprijină un autor necunoscut. să nu mai existe nici unul care să merite să fie promovat? paulo coelho – nu că ar fi un mare scriitor, avea o poveste interesantă despre publicarea Alchimistului. că prima data a dus manuscrisul la editura Gallimard, editura celebră care l-a refuzat. a fost distrus. după asta a dus manuscrisul la o editură tânără ce de-abia îşi deschidea porţile şi care, pe lângă acceptarea publicării a fost de acord să investească şi în marketing pentru promovarea cărţii. aşa a devenit coelho ceea ce este azi, dovada că un marketing eficient este muult mai util dacă nu scrii decât poveşti. dacă l-ar fi publicat Gallimard-ul n-ar fi beneficiat de publicitate şi ar fi fost doar un scriiitor sud-american ce avea o carte publicată de o editură celebră. de unde şi vorba că un şut în cur un pas înainte. problema este că la noi nici măcar coelho nu poţi să devii, chiar dacă ai scrie poveşti mai frumoase, că doar eşti la porţile orientului.

  2. liliana satmari

    ce puţine comentarii pentru un subiect atât de grav, dacă se dovedeşte că este adevărat şi că s-a cheltuit un milion de euro chiar că trăim în ţara lu papură vodă. una peste alta Cartărescu nu mi se pare un scriitor de Nobel. bine, acum o să-mi sară în cap cei care susţin teza că aşa sunt românii, cum e unul mai răsărit cum da-i în cap să moară, dar nu-i aşa. o cultură nu se poate începe şi termina cu patru oameni, patru dizidenţi. dizidenţi? Doamne Dumnezeule aş fi vrut să am şi eu dizidenţa lor, mai ales că am o vârstă din care jumătate am trăit-o într-o altă epocă aşa că ştiu cam cum au stat treburile în perioada dizidenţilor iar când le citesc acum articolele gândesc că sunt ilustrarea eternului proverb românesc, blestem al nostru, capul plecat sabia nu-l taie. dar până când şi până unde? poate că este adevărat că Moise i-a ţinut pe evrei 40 de ani în pustiu nu pentru că nu puteau ajunge mai repede ci pentru că trebuia să moară generaţia din Egipt ca să se nască altă liberă. după ce că timp de 50 de ani n-am produs mare lucru în literatură sau filosofie şi ceea ce am produs a fost mare pentru că n-a avut cu ce se compara mai trebuie încă pe atât ca să moară şi ultimile căpuşe. o sută de ani negri pentru cultură. ce s-a ucis după 44 nu s-a putut reclădi rapid. greşelile în istorie le plătim cu vărf şi indesat.

  3. Arhimede

    Prea multă tevatură pentru un scriitor de mâna a doua.
    Dacă era bun nu era nevoie de un milion de dolari.

    Va lua premiul Nobel când va zbura porcu’…

    • MMP

      Avand in vedere ca o fictiune de entitate precum UE – cine e reprezentantul ales al ei?- a luat nobelul pentru pace, e posibil sa zboare destul de curand 🙁

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *