Pe 10 ianuarie 1475 Ştefan cel Mare zdrobea la Vaslui o armată otomană estimată de sursele contemporane cam la 100.000 de soldaţi. Am adunat mai jos câteva descrieri ale acestei bătălii făcute de câţiva cronicari turci contemporani cu evenimentele. Bineînţeles, pentru o înfrângere se găsesc tot felul de motive.
Orudj bin Adil
De acolo, Suleiman paşa, mergând cu oastea aceea în Moldova şi întâlnindu-se cu oastea moldovenească, tare s-au războit. Era o iarnă aspră, cu zile foarte geroase. Oastea turcească era şi obosită, căci tocmai ce îndurase greutăţile expediţiei în Iskenderia. De aceea, neputând ţine piept oştii Moldovei, oastea musulmană a fost înfrântă şi nimicită.
Aşîk Paşa Zade
Într-o zi, pe când turcii şedeau nepăsători şi oastea era puţină şi străină de locuri, acel afurisit simţindu-i nepăsători a venit asupra lor. Mulţi dintre musulmani au murit acolo ca nişte martiri.
Mehmed Neşri
Dar moldoveanul nu s-a supus poruncii sultanului. După aceea, beilerbeiul Hadîm, luând oastea din Rumelia a trecut în Moldova. Acel afurisit, venind pe neaşteptate şi hărţuind oastea islamică, i-a atacat pe turci pe când aceştia umblau ca nişte străini cu ochii legaţi. Mulţi musulmani au murit ca nişte martiri.
Sursa: „Cronici turceşti privind ţările române”, vol. 1, traduse de Mihail Guboglu şi Mustafa Mehmet.
🙂 Al naibii afurisit…I-a batut cand erau „putini si nepregatiti” si cand era „ger”. Felicitari, domnule Damian pentru aceste crampeie de adevar. Poate mai afla si altii, cate ceva!
starea suprfeţei de joc a lăsat de dorit iar frigul a favorizat adversarii care şi-au şi dorit mai mult victoria 🙂
Stefan a platit inca de la inceputul domniei tribut turcilor,care turci considerau Moldova ca o tara care le apartine dar pe care o lasau sa se guverneze singura,un fel de tinut autonom,cu cateva conditii cum ar fi tribut,datoria domnitorului de a trimite osteni la cerere si de a participa personal cu oastea la campaniile la care vine insusi sultanul.Se pare ca la un moment dat,Stefan fie nu a mai platit tributul,fie nu a respectat ordinul de a se prezenta personal cu tributul.Drept care a urmat expeditia de pedeapsa a lui Suleyman pasa,expeditie care trebuie subliniat nu era impotriva Moldovei ca stat ci doar impotriva lui Stefan.Ceva gen,presedintele consiliului judetean Harghita declara judetul independent si stat separat,puterea de la Bucuresti trimite o forta politieneasca sa-i bage mintile in cap.Ce a urmat se stie.
E,atunci s-au schimbat lucrurile.Insusi sultanul a venit in anul urmator,1476,Stefan a fugit si sultanul a facut Moldova una cu pamantul.Totusi nu a reusit sa-si realizeze cele 3 obiective,inlaturarea lui Stefan,transformarea tarii in pasalac (adica nici o autonomie)si anexarea cetatilor Chilia si Cetatea Alba.Stefan a judecat corect ca inca una-doua invazii de genul ala si nu mai avea peste ce si cine sa domneasca deci a cerut pace.Care i s-a acordat (sultanul era bolnav de guta iar Moldova era un subiect prea minor ca sa se deranjeze)dar tributul i-a fost dublat.
Si a trebuit sa-i predea si pe refugiatii de la Caffa.Iar in 1484,noul sultan,Baiazid al II-lea,fiul lui Mehmed al II-lea (decedat in 1481), a anexat Chilia si Cetatea Alba.Totusi nu i s-a mai cerut sa vina personal cu tributul.
Cu alte cuvinte turcii au scris ca „baietii a jucat bine dar i-a batut javrele alea”:)
CID @
Inainte sa ne dam cu parerea ca principatele romane apartineau turcilor ar trebui sa citim documentele de capitulatie. Si Habsburgii au platit tribut turcilor cand acestia asediau Viena, in vremea lui Mihai Viteazul. Cat despre faptul ca principatele romane reprezentau un subiect minor pentru turci, vedeti ce s-a intamplat in timpul lui Mihai viteazul cand fluxul de alimente ieftine spre Constantinopol s-a oprit. Trimisul britanic la poarta spune intr-o scrisoare ca se ajunsese ca un pound de carne de oaie a junsese pretul de o lira (care la 1600 valora mult mai mult decat acum).
@Dolphi
Ati citit tratatul de pace-sulhname dintre Mehmed al II-lea si Stefan ? Nu ? Eu da.Sa va luminez putin…
„Moldoveanul care din vremurile vechi era…rob supus al pragului acoperis…”
deci rob supus,cum interpretati asta ? Pe urma
„…a calcat in afara cercului cuviintelor robiei” in ochii sultanului Stefan era un vierme
„forta religiei divine si zeul onoarei padisahale s-au pus in miscare si prefacand ,prin maiestatea crivatului furiei mele si a vazduhului furtunii asemenea lighioanelor,poporul tarii sale prospere precum tinuturile Semud si Ad,i-am dat o zdravana pedeapsa cu viteaza mana a maniei mele.In felul acesta desteptandu-se el din somnul prostiei caindu-se si intorcandu-se la locul pocaintei cu o suta de mii de plecaciuni si felurite umilinte….oferindu-si grumazul dupa fosta randuiala in jugul sclaviei…”
„Implorand…zicand ca este unul din servitorii din tata si mos…revarsand torentul lacrimilor de teama,pentru ca ceruse iertare…”
Cam astea erau raporturile lui Stefan cu Sublima Poarta.
In ceea ce priveste pretul carnii de oaie,sa terminam cu inchipuirea asta ca romanii erau buricul pamantului si daca nu erau ei mureau turcii de foame.Sa fim seriosi,de altfel documentele arata ca principalul furnizor de alimente pentru Istanbul era Egiptul si nu Moldova.In epoca de glorie a sultanului Soliman „Kanuni” Magnificul populatia Istanbulului era deja mai mare decat populatia intregii Moldove !
@CID
Cumva citati niste cronicari turci pentru a exprima „raporturile” dintre Stefan si Poarta? Aceiasi care sa debordeze de obiectivitate in textul de mai sus? Sincer, ma indoiesc ca Stefan a venit cu „o suta de mii de plecaciuni”…
Comparatia dvs cu „judetul Harghita” este complet gresita. Pentru ca judetul Harghita sau zona Harghita reprezinta un pamant romanesc dintotdeauna, in timp ce turcii AU VENIT aici. Ma rog, in apropiere.
Mie se pare ca autonomia Tarilor Romane era foarte mare, fata de ce avem azi cu americanii, de exemplu. Si in plus, trebuie sa ne raportam la dorintele acelor oameni, romanilor de atunci: ei voiau sa traiasca in LEGEA LOR. Care nu era alta decat crestinismul si obiceiurile pamantului. Ori daca pentru asta trebuia platit un tribut, merita.
V-as recomanda cartea „Istoria Olteniei” de AM Stoenescu, unde autorul demonstreaza foarte clar importanta agricola a Tarii Romanesti pentru Imperiul Otoman. Nu spun ca romanii erau unicii furnizori de mancare turcilor, dar erau foarte importanti.
Demonstratiile dvs ar fi mai credibile daca nu ar parea ca incercati cu tot dinadinsul sa aratati ca Tarile Romane erau niste nimicuri ale vremii. Sa nu cadem in extreme, zic.
Sulhname-inseamna tratat de pace.
Lucrurile stateau in felul urmator:cel care dorea pacea cu imperiul trimitea o solie,daca sultanul era de acord trimitea un raspuns.
Spicuirile de mai sus sunt dintr-un document descoperit relativ recent la Istanbul,document purtand insemnele (tugra) sultanului si reprezinta raspunsul sultanului,ii garanta lui Stefan apararea daca il ataca vreu pasa,de asemenea il ferea de invaziile Hoardei de Aur (si ei supusi sultanului).
Ca la vremea respectiva tarile romanesti erau nimicuri ale vremii asta-i adevarul,domnitorii romani erau considerati echivalenti cu beii,titlu inferior celui de pasa.
Dar asta nu trebuie sa ne supere,e vorba de cea mai mare putere europeana a momentului,poate chiar cea mai mare putere mondiala,si imparatul austriac de exemplu era considerat pe picior de egalitate doar cu marele vizir („frate”) sultanul insa era considerat ca „tata”.
Nu mai raspund la postari viitoare,gasiti destule carti de istorie prin biblioteci si evitati wikipedia;obisnuiesc sa fiu platit cand tin cursuri.
Deci iata ca am reusit, ca niste nimicuri, sa oprim si sangeram cea mai puternica natiune a Europei si poate, a lumii. Ce-as da sa mai fim si azi in stare de asemenea „nimicnicii”…
baietica, tu care indemni la cetit sursele esti manga la istorie! nu zic ca-i fi mare matematician, mi-e clar ca esti membru psd, deci, n-am pretentii! apai baietul mosului, suleyman ,,al kanuni” zis si magnificul, a domnit intre 1526 si 1566 (daca nu ma insel!), si s-a nascut in 1494..deci n-avea cum sa lupte cu ‘nea fanica!!! cel mult ii lustruia cizmele!!! tac-su da, dar nu el!!! krk tre sa mai pui mana pe carte (nu de joc!!!)…in 1476, turcii au atacat in cooperare cu tatarii..or ‘nea fanica or fost nevoit sa mearga intai catre nistru sa-i opreasca pe tatari, fiindca astia puteau ajunge repede la suceava! asa ca, or mers acolo, i-or bubuit pe salbatici, iar oastea ce s-a opus turcimii pe la ,,valea alba” fiind mica, n-a putut face fata!!! de unde ai scos-o tu, cu fuga lui? aaa, poate scotea mult pe suta, cand merea la galop?? asa o fi, tu stii mai bine!! in ceea ce priveste pe ‘nea fanica, krk e singurul voievod ruman, care s-a opus cu succes islamisitilor! a beneficiat de sprijin constant de la secui, sasi (armamemnt) si papalitate! dar pentru asta trebuia sa fii de incredere! ca nu te sprijineau aia, de florile marului!!!
Va rog sa ma lamuriti intr-o privinta. Nu inteleg cum Soliman Magnificul a fost comandantul armatei in Batalia de la Podul Inalt, deci a participat la lupta, cand perioada sa de domnie a fost intre anii 1520-1566?
eee, prostii de membri psd!!! asta-i ziceam si eu unui baietica lustragiu, mai sus!!! (merci pentru aducere aminte: 1520, nu 1526 cum am scris eu, gresit!!! trebuia sa stiu: la 26 de ani – nascut 1494), a devenit sultan, dupa ce guvernase manisa!!!
Pingback:Bătăliile românilor: azi, bătălia de la Rovine
Bei, daca nu sunteti in stare sa cititi carti, cautati macar pe goagal sau vikipedia si nu mai fsceti confuzie intre Hadim Suleyman Pasa si Suleyman Magnificul…
http://ro.m.wikipedia.org/wiki/Had%C3%A2m_Suleiman_Pa%C5%9Fa
Pingback:540 de ani de la Bătălia de la Podul Înalt: cea mai mare ÎNFRÂNGERE a unei armate ISLAMICE. Ştefan cel Mare: Vom lupta până la moarte pentru credinţa creştinească. VIDEO - ActiveNews
Pingback:540 de ani de la Bătălia de la Podul Înalt, in care armata Sfântului Ştefan cel Mare a zdrobit armata otomană | Vremuritulburi
Conteaza ca i-a infrant in aceea batalie. Stefan cel Mare a pierdut doua batalii din 36 purtate… „deşi inamicii au avut de fiecare dată o zdrobitoare superioritate numerică.”
http://enciclopediaromaniei.ro/wiki/%C5%9Etefan_cel_Mare
Si a domnit 47 de ani intr-o perioada in care domnitorii se schimbau precum ciorapii aproape… Haideti oameni buni! Ca sa te mentii la putere iti trebuia si putina diplomatie, nu numai forta-n brat! 🙂 (si chestia asta era mai valabila in perioada aia, mai mult decat este acum)
Toate carcotelile, doi bani nu fac. La baza, George a spus totul intr-o propozitie. Stefan a avut un palmares de 36-34-2, ca sa vorbim ca-n box. Ca si in cazul unui boxer cu un palmares identic, toti invinsii cauta scuze, toti managerii si antrenorii lor sa cacarezeaza sa inventeze motive „ba ca n-a avut musca pene, ba ca l-au furat arbitrii pe boxerul lor, ba ca boxerul lor tocmai era in depresie din cauza a nu stiu ce, ba ca daca n-ar fi oprit arbitrul lupta, desi al lor era la podea si arata ca si calcat de tren ar fi castigat etc.”
Fix asa e si aici. Vaslui a fost o victorie zdrobitoare pe care nicio cronica a vremii nu incearca macar sa o diminueze, daramite sa o nege, armata otomana a fost spulberata. Campania din 1476, desi chiar mai puternica decat cea din 1475 si condusa personal de Sultan, s-a terminat cu un esec lamentabil. CD face multa gargara, dar evita sa spuna de ce, cu tot „facutul una cu pamantul a Moldovei” de care spune, Mahomed nu isi atinge obiectivele. Adica odata, desi la Valea Alba obtine o victorie tactica (din cauza raportului de forte zdrobitor, Stefan se retrage), pierderile sunt mari (daca vreti, e un soi de Termopile). Apoi continua razboiul de gherile, iar in paralel Mahomed asediaza o serie de cetati moldovenesti. Nu reuseste insa sa ia nici una, nici macar una de samanta…cum? aceaste forta care zice el ca i-a facut una cu pamantul deja pe moldoveni? Pierderile se acumulau, foametea se acutiza, a izbucnit molima, asa ca sultanul trebuie sa-si ia jucariile si sa plece…fara macar o intelegere de pace, o singura cetate luata, o semnatura ceva din partea lui Stefan ca i s-ar supune. Adicatelea invins.
Bineinteles ca pina la urma Stefan a cerut pace turcilor. In primul rand ca era clar ca o tara mica precum Moldova nu poate rezista la nesfarsit impotriva unui asemenea imperiu. In al doilea rand, si mai important chiar, pe Stefan il ajunsesera batranetile (era si el om) si nu era deloc cert ca ar fi avut vreun urmas care sa se apropie macar la un km de el ca valoare de lider militar. In lipsa unui armistitiu, asta ar fi insemnat foarte probabil o noua expeditie otomana, dupa mortea lui, asupra noului domnitor. Care nefiind de acelasi calibru ca si Stefan d.p.d.v militar, se putea termina cu anexarea Moldovei la imperiu (transformare in pasalac).