Meniu Închide

Poporul a votat: vrem mai mulţi bugetari!

Am ascultat bărbaţii de stat ai României vorbind despre proiectul de modificare a Constituţiei. Las de-o parte modificările din categoria „Jos Dictatoru’!” propuse în ciuda lui Băsescu. Acelea sunt motiv de propagandă, să dea poporul cu ştampila la referendum împotriva Tiranului de la Cotroceni.

Dar nu a explicat nici unul din politicieni la ce este bună crearea de regiuni dacă vom păstra judeţele. A mârâit parcă Dragnea pe sub mustaţă două chestiuni: că nu dispar structurile judeţene şi că se vor crea locuri de muncă suplimentare pentru administraţiile regiunilor. Nu este clar ce vor face regiunile – sau mă rog, mie îmi este clar: vor dubla cu succes activitatea judeţelor. Şi vom avea mai mulţi funcţionari plătiţi de la buget.

Să vă povestesc cum mi-am plătit luni impozitul la primărie. (Mulţumesc Victor Ponta, ai promis că nu se măresc impozitele cu 16% după care ai dat ordonanţă de urgenţă să se mărească, te iubesc mult!) Deci procesul este aşa: mergi cu înştiinţarea de plată la ghişeul de nu ştiu ce, unde o tanti îţi dă o hârtie după ce îţi verifică buletinul (să nu se repeadă vreun binevoitor să plătească el impozitul altora!). Cu hârtia de la prima tanti mergi la a doua tanti care bagă informaţiile în calculator, după care te îndrumă către a treia tanti unde dai banii. La ANAF este la fel, treci pe la trei tanti ca să plăteşti impozitul. Din punctul meu de vedere există patru femei care ar trebui date afară. E de ajuns una ca să îmi ia banii. Dar nu-i nimic: vom avea şi mai mulţi bugetari!

Să vă spun care este părerea mea despre povestea cu regiunile: UE şi FMI au ajuns la concluzia că România ar fi guvernată mai bine prin regiuni. Funcţionari mai puţini, posibilitate de punere pe picioare a unor proiecte pe suprafeţe mai mari etc. Asta gândesc UE şi FMI. La Bucureşti se vede altfel: funcţionari mai puţini nu e bine, proiecte puţine şi mari iar nu e bine. Însă vitejii care ameninţă UE şi FMI la televizor se transformă în ghiocei când se întâlnesc cu jupânii. Şi uite-aşa a apărut şmecheria Dragnea: facem regiuni şefu’! Cum să nu facem? Da’ păstrăm judeţele! Că nu o să ne apucăm să spunem la milionul de bugetari care votează cu noi că o să începem să-i dăm afară?!?! Dimpotrivă: facem rost de locuri de muncă pentru verişoarele prea urâte ca să plece în Italia!

4 comentarii

  1. Ina_adevarata

    UE nu trebuia să ajungă la nici o concluzie despre cum se conduce mai bine România, că nu-i treaba lui UE cum se conduce România.
    Județul s-a dovedit a fi pentru România unitatea administrativ-teritorială optimă ca mărime, după ce a încercat și varianta cu regiuni.
    Varianta pedelistă a regiunii care desființează județele este, după cum zicea marele Boc, teoreticianul PDL, „economică”. Economică pentru cine? Pentru mine, care mă voi plimba pe la Cluj cu orice amărîtă de hîrtiuță? Serviciile statului ar trebui să coboare cît mai aproape de cetățean și nu invers. Descentralizarea e soluția, nu centralizarea. Lăsarea deciziilor la un nivel cît mai coborît al administrației locale, aia e soluția.
    Pentru drumuri și alte investiții mari- regiunile de dezvoltare dedicate strict acestor investiții- sunt arhi-suficiente, nu e nevoie de reorganizare administrativ-teritorială ca să faci un drum. Las’ că și cînd decidenții sînt unii la Cluj, alții la București, tot se încalecă pista aeroportului cu șoseaua…
    Rînduri-rînduri de guvernanți au încercat să-și ascundă ineficiența și incompetența în spatele sperietorii ăsteia cu „regiunile”. „De-aia nu facem autostrăzi, că n-avem regiuni”, „de-aia nu absorbim fonduri europene, că n-avem regiuni”. Așa, și? Va merge mai bine treaba cu regiuni? La pariu că nu.

  2. liliana

    Câtâ dreptate ai Ina. chiar nu mai e nimic de spus, regiunile astea au devenit un fel de sperietoare, nici nu mai contează că Mugur Isărescu anunţă 6 luni de scumpiri, nu vrem regionalizare, nu? de unde se vede că … garda moare dar nu se predă.
    George, mie imi plăteşte impozitul soacra mea dar nu poate s-o facă dacă nu are copie după buletinele amândorora, suntem trecuţi pe acte amândoi. treaba asta durează de câţiva ani, când am întrebat de ce că doar dau nu iau nu m-a putut lămuri nimeni decât un fel „dacă trebuie, trebuie”. avem program de la 8 la 16 şi, de cele mai multe ori mult mai târziu aşa că nu putem ajunge în timp util la administraţia financiară. răsul este că, într-un an am ajuns eu dar n-am putut plăti că nu avem şi buletinul soţului. şi ne mai trebuie oameni că e greu, greu de tot să încasezi banii mujicului.

  3. Catalin

    Cel mai deranjant e cand unii functionari fac greseli si te pun pe drumuri, de platit nu plateste nimeni, pur si simplu esti sclavul sistemului. De exemplu , fiscul ma someaza sa platesc impozit pentru o masina pe care nu am detinuto niciodata . Aia de la Administratia Fiscala Ilfov si mai meseriasi, au pierdut baza de date 2007-2008 (asa zic ei) si acum ma streseaza sa fac dovada depunerii documentelor fiscale, din perioada respectiva, treaba e ca pot sa vada situatia din anii urmatori , de ce sa puna ei mana pe munca, mai bine sa umble boul de platitor ca doar de aia e bou si plateste.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *