Meniu Închide

Nici o şansă pentru interzicerea simbolurilor comuniste în România

Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului a re-lansat ideea scoaterii în afara legii a simbolurilor comuniste (detalii aici). Nu a trecut o săptămână şi ideea a primit o palmă după ceafă: Comisia de la Veneţia a anunţat că interzicerea simbolurilor comuniste în Republica Moldova vine în contradicţie cu drepturile omului şi libertatea de exprimare (detalii aici). Asta înseamnă că dacă poliţia de la Chişinău va începe să-i amendeze pe comuniştii care îşi vor afişa simbolurile, comuniştii vor câştiga toate procesele la CEDO şi vor primi despăgubiri.

Ungurii s-au ars primii

Nu este nimic nou în afacerea asta. Ungaria are de mai multă vreme o lege care pedepseşte afişarea în public a simbolurilor comuniste şi plătesc despăgubiri în draci. Practic, dacă vrei să obţii nişte bani în Ungaria nu ai altceva de făcut decât să apari în public cu simboluri comuniste: poliţia te amendează, mergi la CEDO şi câştigi despăgubiri. Durează ceva, dar banii vin. Parlamentul Ungariei chiar a făcut un fond special pentru acoperirea acestor despăgubiri şi nu vrea să renunţe la lege. (Vedeţi aici raţionamentul CEDO pentru unul din cazurile din Ungaria).

Hopa Mitică în România

În România există Legea 107/2006 prin care sunt interzise organizaţiile şi simbolurile cu caracter fascist, rasist sau xenofob. Deputatul Mihăiţă Calimente a făcut pe 26 aprilie 2010 un copy/paste după legea asta, doar a schimbat „fascist, rasist sau xenofob” cu „comunist”. Credea că ulciorul merge de mai multe ori la apă… Legea pentru interzicerea simbolurilor comuniste a căzut cu succes la vot pe 25 noiembrie 2010. Îmi amintesc că am văzut avizul negativ asupra acestei legi din partea Consiliului Legislativ: principalul motiv era legea din Ungaria căzută la CEDO şi posibilitatea ca România să plătească aiurea despăgubiri.

De ce?

Pentru că nu a existat un proces al comunismului aşa cum a existat un proces al nazismului. Pentru că prin faţa lui Putin defilează soldaţi îmbrăcaţi în uniforme sovietice, iar Kremlinul este acoperit cu simboluri comuniste.

Parada-Victoriei-de-la-Moscova

11 comentarii

  1. Mihai Frincu

    E multa ipocrizie pentru ca sunt prea multe complicitati la mijloc. In Franta sau Italia comunistii au participat chiar la guvernare, si isi legitimau pretentiile prin anti-fascismul lor. Tarile astea nu au cum sa condamne comunismul: si-ar condamna o buna parte din politicieni si din intelectuali. De aia prefera sa condamne conducerile partidelor comuniste din tarile unde acestea au ajuns la putere, sustinand ca “au intinat nobilele idealuri”.
    Amploarea comunismului, durata sa, modul insidios in care s-a deghizat, prezentandu-se ca un umanism – iata cateva motive. In plus, comunismul nu a cazut, oficial. In multe tari a facut un pas in spate, dar inca mai este asumat de doua puteri mondiale, China si Rusia (da, stiu, Putin nu se declara comunist, dar isi asuma halci mari dintrecutul sovietic si e chiar mandru de ele).
    Si mai e ceva: comunismul pretinde ca are acelasi scop ca si capitalismul – bunastarea materiala. Ca atare, se prezinta pe sine ca o alternativa. Iar alternativele, se stie, sunt un semn al gandirii libere. Ironic, nu?
    Iar la noi, complicitatile respective sunt ramificate si viguroase, atat la nivelul ideologiilor, cat si la nivelul faptelor sau al persoanelor. E foarte greu de izolat, si deci de condamnat, o doctrina care s-a ascuns mereu in spatele patriotismului, al alfabetizarii, al industrializarii, care a stiut sa se asocieze cu realizarile culturale, care a stiut sa conditioneze cariere profesionale si sa creeze complicitati nebanuite…

  2. ion

    putin=isi asuma= doar ‘marele razboi pentru apararea patriei’ in care nazistii au ucis mai multi slavi ‘untermensch’ (rusi, ucrainieni, sarbi,polonezi etc) decat evrei in WW2. adevaratul holocaust.

  3. Dan

    D-le Frincu gresiti bine si de mai multe ori. Comisia de la Venetia face bine ce face, unul dintre drepturile fundamentale ale omului este dreptul la opinie, legiferat la cele mai inalte nivele. A interzice ceva inseamna cumva si a limita democratia. Deci sa-i lasam pe cei care cred in comunism sa creada si cu asta basta. Cu capitalismul iarasi gresiti, scopul capitalismului, probat de secole, e obtinerea de profit, cu ccit mai mult, cu atit mai bine! Nicidecum bunastarea materiala. Faptul ca in capitalism s-a trait mai bine a fost doar un mijloc politic, ideologic si economic de a tine populatia in lesa. Ca sa aiba profituri, capitalistilor le trebuia muncitori bine hraniti si fara grija zilei de miine. Insitutul pt investigare crimelor comunismului este platit de noi, din banul public si ce face? De ce nu-l condamna mai intii pe ex regele Mihai si pe Amniu, care i-au adus pe sovietici in tara, prin tradate si capitulare neconditionata? De ce nu a „descoperit” ca majoritatea tortionarilor au fost alogeni, nu romani etnici? De ce nu a prezentat direct fostii detinuti si sa-i fi lasat sa spuna ei cine i-a torturat? Cred ca e bina sa stit ca in Comitetul Securitatii Statului in anii 50 erau 2 romani etnici si 23 de alogeni, unii nici nu vorbeau bine romaneste. Se vrea sa se demonstreze ca noi romanii am fost comunisti, si nu impunerea comunismului din afara cu forta. Doar in tara noastra s-a luptat cu arma in mina impotriva regimului comunist! Totul e doar o mizerabila propaganda politica impotriva noastra, sa demonstreze lumii intregi ca am fost de partea raului! Politica este curva si e murdara, foloseste toate mijloacele, incepind cu calomnia. Ne-am facut de ris in toata lumea cu procesul comunismului, parlamentul si presedintele de a tunci terminasera toate cele bune de facut si mai raminea sa condamne comunismul sub bagheta fiului unui fost tortionar bolsevic! Uneori ma intreb daca noi, romanii, suntem oameni normali sau provenim de la gradinita de copii handicapati nr 5! Manevre murdare, prima problema a tarii este jaful si saracia!

  4. Noru

    Subscriu intru totul la ce a scris domnul Dan. Criminalii care au facut ce au facut sa dea socoteala. Trimiteti rezultatele investigatiilor asupra ororilor comunistilor si romanilor din strainatate care au plecat sa se distreze in cautare de locuri de munca, celor din tara care sunt someri, pentru ca au atins venerabila varsta de 40 de ani si nu mai sunt buni de munca, copiilor parasiti de parinti si lasati in spitale in voia sortii etc,etc. Sunt mandru ca analfabeti si semidocti gen Igas, Videanu, Bashescu si alti capitalisti „intelepti” si „generosi” ne conduc destinele spre „capitalismul bunastarii noastre materiale”. Toti marii hoti , delapidatori, talhari si vanzatori de neam se dau oameni de dreapta,crestini cu frica lui Dumnezeu in spate. Au venit la putere acum „baronii rosii si galbeni” care, de atata grija fata de noi,nu-i asa, ne-au facut sa
    dam votul acestui vanzator de tara, Bashescu.

  5. FDS

    @ Dan,
    …adevaru’i ca …daca nu era MS Mihai si Maniu (banuiesc ca la el te referi) …cu niciun chip n’ar fi calcat muscalu’ p’aici! Nu, negresit! Ar fi stat la el in vastele-i gubernii. Bag seama ca pe cei doi nu prea-i meritam. Ca si pe multi alti care au trait si murit spaland numele natiei.
    Cat despre „prima problema a tarii” (care la tine-i cumva binomica „jaful si saracia”) e de gasit undeva in registrul moral. In sensul asta, vezi de pilda remarca lui Carol I la inaugurarea Universitatii din Bucuresti – daca nu ma insel. Citez aproximativ ” …nu de specialisti avem nevoie ci de caractere!”. Valabil si azi.
    In rest numai de bine.

  6. tomi

    Cred ca ar fi cel putin caraghios si absurd sa se interzica simbolurile comuniste in Romania. De ce ar trebui oprite simbolurile Romaniei din perioada de cea mai puternica dezvoltare economica, sociala si edilitara. Problema locurilor de munca disparuse complet, a lucra era o obligatie nu un lux ca astazi, problema locuintelor nu se cunostea ,fiecare familie avea un apartament, fie si in bloc, fie si din beton, multi ar visa astazi sa detina un acoperis.Nu uitati ca am fost 4 milioane de membri de partid comunist, cred ca va fi greu sa ne treceti la catolicism, inca cel putin 90 la suta din aceia sint convinsi ca sistemul era bun si democratic.

  7. Dorin C.

    @FDS
    „…adevaru’i ca …daca nu era MS Mihai si Maniu (banuiesc ca la el te referi) …cu niciun chip n’ar fi calcat muscalu’ p’aici! Nu, negresit!”
    Eu tare ma tem ca indiferent cine s-ar fi aflat acolo sus, noua tot ne-ar fi fost servit bolsevismul, cu voia sau fara voia noastra. Chiar si in cazul in care prin absurd, am fi fost un aliat de nadejde al rusilor si i-am fi ajutat de bunavoie si nesiliti de nimeni.

  8. Mihai Frincu

    @Dan:
    „regele Mihai si pe Amniu, care i-au adus pe sovietici in tara, prin tradate si capitulare neconditionata” – ma rog, la 23 august sovieticii erau deja in tara si inaintau cu spor spre capitala. In naivitatea lor, cei doi au crezut ca trecand de partea aliatilor vor obtine un statut mai bun la negocierile de pace si protectie din partea SUA impotriva URSS. Ca s-au inselat, e una, dar in nici un caz nu ei au adus comunismul.
    „Faptul ca in capitalism s-a trait mai bine a fost doar un mijloc politic, ideologic si economic de a tine populatia in lesa.” – dap, iar in comunism eram saraci si liberi, sau cum?
    „A interzice ceva inseamna cumva si a limita democratia.” Democratia are limitele ei „naturale”. Nu exista libertate absoluta. Dreptul la opinie este recunoscut intre anumite limite. Or, opinia unui comunist este ca oamenii sunt incapabili sa-si gestioneze afacerile materiale sau pe cele intelectuale, asa ca mai bine renunta la ele. De bunavoie sau…

  9. claus web

    Parerea mea e ca sunt contradictii in acest caz probabil si pentru ca nu a existat un proces oficial al comunismului, asta probabil pentru ca, exista inca tari comuniste in lume care mai totalitar sau nu, il au ca si sistem de guvernamant. Sigur, mai exista si acum simpatizanti fascisti sau nazisti, chiar legionari, insa actualmente nu exista state care sa fie guvernate dupa acele ideologii. In cazul comunismului, exista cel putin doua tari de intindere mare, care mai mult sua mai putin sunt comuniste.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *