Am aflat care este poziţia Rusiei faţă de România (nu pot să vă spun cine şi cum, Chatham House rule). Pe scurt, ar fi bine să nu fie rău. Se pare că noua teză a Moscovei în relaţia cu România este „să lăsăm istoria de o parte, să fim pragmatici şi să ne ocupăm de prezent şii viitor”. Frumos şi generos, nimic de zis.
La Moscova nu este încă foarte clar de ce cu restul statelor din fostul bloc socialist s-a reuşit „resetarea” relaţiilor, dar cu România încă nu. (Vedeţi aici unele detalii despre cine îi finanţează distracţia lui Viktor Orban de la Budapesta). Cehia, Serbia, Ungaria, Bulgaria şi chiar Polonia s-au re-împrietenit cu Rusia (dacă vor fi fost certaţi vreodată). Aşa că Moscova transmite semnale că doreşte o „resetare” a relaţiilor cu România.
Din punct de vedere economic ruşii nu sunt supăraţi pe noi: în 2012 au exportat în România de 3 miliarde dolari, România a avut exporturi în Rusia în valoare de 1,3 miliarde dolari. Chiar nu au de ce să se plângă la o aşa balanţă comercială. Dar ruşii ar dori să îşi extindă investiţiile în România (au ei destule investiţii, dar parcă ar mai vrea) şi pentru asta ar avea nevoie de nişte garanţii politice. Da, şi ar mai vrea o intensificare a relaţiilor culturale. Pe de altă parte, ruşii sunt conştienţi că „resetarea” asta are nevoie de sprijinul societăţii româneşti. Şi aici ajugem la expresia „există stereotipuri exagerate printre români cu privire la Rusia” – şi tot la istorie ne întoarcem…
Ruşii ne reproşează că tratăm istoria emoţional în loc să o tratăm raţional şi logic. Haideţi să facem chestia asta, să ne uităm raţional şi logic la istorie: 1812 – Rusia anexează Basarabia; 1878 – Rusia anexează Basarabia de sud; 1918 – Rusia confiscă tezaurul României (93,4 tone aur); 1924 – Rusia inventează poporul moldovenesc şi limba moldovenească pentru a re-anexa Basarabia; 1940 – Rusia anexează Basarabia şi Bucovina de Nord; 1944 – din nou este pierdută Basarabia, începe impunerea regimului comunist în România; 1992 – războiul din Transnistria şi ameţeala rezultată cu Republica Moldova, continuarea poveştii cu poporul moldovenesc şi limba moldovenească. (Şi România a avut păcatele ei în relaţia asta, mai ales continuarea ofensivei dincolo de Nistru în al Doilea Război Mondial).
După ce te uiţi la ultimii 200 de ani de istorie comună cu ruşii, raţional şi logic te întrebi: de ce ai vrea să mai ai de-a face cu ei?!?! Chiar nu îi înţeleg pe ruşi cu „resetarea” asta. Există un tratat bilateral româno-rus, România nu are nici un fel de intenţii agresive faţă de Rusia, suntem parteneri în diverse organizaţii şi structuri internaţionale, le plătim gazele naturale cu foarte mulţi bani, avem balanţa comercială dezechilibrată în favoarea lor. Lasă-ne frate-n sărăcia noastră, ne descurcăm noi şi fără resetare.
Chiar vor ruşii ca românii să-i iubească? Nimic mai simplu! Pentru început nu trebuie să facă altceva decât să încarce un tren cu 93,4 tone de aur pe care să-l expedieze în România.
Si ceasurile. Vrem inapoi ceasurile !
Lasand gluma la o parte, sunt foarte mici sansele ca alea nouazeci de tone sa revina in Romania. Rusul e ca popa, are mana numai de luat, nu de dat 🙂
Vorba aia :”davai ceas, davai mosie/ haraso tovarasie”.
Un valoros articol despre Basarabia. Provincie romaneasca de care suntem desparti de mai multe granite(unele chiar inlauntrul nostru). Astept, George, o analiza comparativa despre romanii din dreapta si cei din stanga, Cu toata dragostea frateasca, Valentin
N-am zis nimic de Basarabia într-adevăr. Dar tezaurul e primul pas, cel mai simplu, după care urmează şi restul: Basarabia, Bugeacul, Bucovina.
pai hai sa vorbim de prezent: cata vreme vom avea proiectele energetice ambitioase (gazele de sist, AGRI, Constanta-Trieste, Nabucco, etc) plus politica de integrare UE a Rep Moldova, Rusia isi va tot dori aceasta ”resetare”. acestea sunt cele doua paliere cheie de interes ale Rusiei in ceea ce priveste Romania. it’s all about money, nu-i nimic de neinteles.
Aici te contrazic total, George. Esti jurnalist si istoric, ar trebuie sa vezi lucrurile intr-o maniera mai obiectiva si rationala. Acest tip de mentalitate romanesca ne tine departe de civilizatia adevarata: nu de in favoarea cui inclina balanta financiara e problema, ci de o nou abordare oficiala a reletiilor romano-ruse, nu doar economic si politic, si mai ales cultural si spiritual. Suntem doua natiuni crestin-ortodoxe aproape vecine si trebuie sa avem relatii normale cu rusii, atat in diplomatie, cat mai ales intre popoare.
Invocarea chestiunii cu Anexarea Basarabiei reflecta lipsa noastra de maturitate: viitorul nu se construieste cu animizitati din trecut, ci cu o noua mentaliate si atitudine. Suntem la inceput de secol 21, trebuie sa ne trezim odata si sa nu mai raman mereu in urma tuturor: in fond, problemele noastre actuale nu tin de economie, ci de mentalitate. Rusii le-au depasit demult, europenii la fel, sa le urmam exemplul. Inchistarea asta nu foloseste la nimic, mai ales cand privesti istoria cu patima. De aurul de la Rosia Montana trebuie sa ne preocupam acum, de de cel de atunci. Astia vor ne ne fure muntii si sitoria cu totul, ba chiar si vietile, si noi dormim visand la dileme istorice…e timpul sa ne trezim odata, sis a realizam ca suntem crestini inainte de toate, si trebuyie sa evoluam ca natiune printr-o mentalitate sanatoasa si o abordare crestina a lucrurilor.
(Şi România a avut păcatele ei în relaţia asta, mai ales continuarea ofensivei dincolo de Nistru în al Doilea Război Mondial).
http://www.cristiannegrea.ro/geopolitica/2011/10/ne-puteam-opri-pe-nistru/
Când o sa întelegeti vreodata ca Rusia nu depinde strategic de România? Sau orice alta tara. Pozitia asa-zis strategica a României e emanatia unor oameni interesati sa rescrie istoria României în asa fel încât sa iesim cu fata curata.
Marea Neagra si Carpatii sunt cele 2 obstacole naturale care scot România în afara oricarui interes geopolitic si/sau militar. A, daca dorim sa scurtcircuitam relatiile polono-bulgare, ei, da, aici avem ceva de spus.
Luati globul scolaresc si o sfoara si vedeti ce drept circula conductele de gaz, sau tancurile rusesti :).
Teoria cu tarile române care au stat la portile Europei e pe jumatate falsa, chiar daca turcii s-au dus prin Bulgaria si Serbia spre Viena, orice militar cu ceva minte în suportul de sapca stie ca trebuie sa-si asigure flancurile. Acolo eram noi, si de sute de ani plateam tribut sa fim lasati în pace.
Rusia nu vrea mai nimic de la noi, eventual controlul economic. pentru ca noi mai avem ceva de oferit, înca. Ei vin cam târziu pe piata, desi au avut avantajul primului venit si au pus mâna pe multe, direct dar mai ales indirect. Cam atât despre „nu ne vindem tara”.
Un lucru trece neobservat. Când Iliescu le-a dat drumul, economic, în tara, rusii au agreat o conditie de baza – nu va fi mafie ruseasca (golanime de aia de cartier, nu din aceea a gulerelor albe, din aia avem) în România.
De la rusi eu vreau de fapt ceea ce ei se fac ca nu ne pot da: tezaurul (asta îl pot, dar nu vor, azi aurul e la mare pret, din alte motive), Moldova (Rusia ar putea agrea, desi Moldova e stat suveran) si bucatile date de Stalin Ucrainei (alt stat suveran, folosit ca „suveica” de Rusia). S-a pus problema spargerii Ucrainei mai acum 2 ani, dar numai în 2 parti, astfel ca Bucovina si judetele sudice ramâneau pe mai departe în Ucraina – Ucraina ar mai trebui sa returneze teritorii si Cehiei si Poloniei si Ungariei.
Scuze de greselile ortografice, n-am mai corectat textul. Ideea insa cred ca este foarte clara: eu sunt un roman de 29 ani din nordul tarii, aproape de granita cu Ucraina, cunosc bine istoria, mai ales a razboaielor mondiale, dar si a problemelor actuale.
As zice sa abordezi mai bine chestiuni ca actiunea2012.ro, noua constitutie, Rosia Montana etc. Sau sa vorbim despre toate astea peste 10 ani, dupa ce faptele vor fi deja prescrise, si dusmanii interni ne vor fi deja jefuit si manipulat si mai mult?
Marian, iarasi, si tu privesti gresit lucrurile. Tot ce spui e opinie personala, dar aia cu Marea Neagra si Carpatii obstacol natural e chiar hilara. Tot ce ai scris de fapt e doar un sir de aberatii izvorate dintr-o mentalitate umilo-defetisto-sovina. Ciudata combinatie, insa asta e nivelul de mentalitate care ne ingroapa pe noi momentan. Odata eliberati de „gandiristii” ca tine, lucrurile vor sta total diferit in toate privintele.Demnitate un un bun nepretuit pe care nu ti-l poate fura nimeni niciodata, decat numai daca renunti de buna voie la aea…ceea ce se inbtampla din pacate prea des in tara asta. Ti-ai oferi demnitatea pentru un munte de aur? Eu nu, pt. ca-s sanatos la cap. „Tara arde si baba se piaptana”, vorba romanului.
Domnuilor atât de grabnic âmpăciuitorişti cu Rusia, între slavii de est şi cei de vest se găseşte numai un singur popor: al nostru. Şi de trei secole încearcă să ne rusifice marele (fost) vecin. Spre exemplu, Transnistria era locuită la 1791-92 în majoritate de români şi cu o puternică prezenţă tătară. În 50 de ani realităţile etnice au fost schimbate radical prin primul progam realizat vreodată de inginerie socială. Apoi a venit rândul Moldovei de răsărit (99% români la începutul secolului XiX)). Într-o sută de ani procentajul scăzuse până sub 60%. Ceea ce se întâmplă acum în Transnistria de vest poate fi trecut cu uşurinţă la capitolul „epurări etnice”.
Ovidiu, hai să zicem aşa:
Acum vreo doi ani mi-ai lăsat cheia apartamentului tău, pentru că suntem vecini şi ne avem bine. Eu te-am dat afară din casa ta, ţi-am luat banii, ţi-am violat soţia şi le-am spus copiilor tăi că eu sunt tatăl lor. Anul ăsta îţi zic să uităm trecutul, că iată ce viitor frumos putem construi împreună. Tu ţi-ai făcut casă nouă, nu mai ai nevoie de vea veche în care stau eu, copiii tăi s-au făcut mari şi au plecat în Italia la şters cururi de babe… plm, hai să jucăm table, că oricum banii pe care ţi i-am furat i-am cheltuit la curve.
@ Popp
Plastic si corect!
@Ovidiu
–„Suntem doua natiuni crestin-ortodoxe aproape vecine si trebuie sa avem relatii normale cu rusii, atat in diplomatie, cat mai ales intre popoare.”–
Dar oare rusii de ce nu ne respecta pentru exact acelasi motiv? Am vrut noi vreodata ceva de la rusi? Sa le luam ceva ce nu-i al nostru? Intotdeauna ne-au desconsiderat, ne-au furat teritorii si resurse, ocupat, maltratat, masacrat, deznationalizat, iar pe multi din Moldova i-au imprastiat cu forta prin Siberia si Extremul Orient, in locul lor venind ei rusii sau aducind pe altii de rasa mongoloida.
Ovidiule, tare ma tem ca dupa felul cum te exprimi pari a fi un rus care a beneficiat de oxigenul Moldovei furate. Pe rusi in mod clar nu-i intereseaza sa aiba prieteni la frontierele lor, ci numai si numai dusmani indiferent de rasa sau religia vecinilor. Insusi comportamentul lor spune asta de sute si sute de ani.
Rusii au cele mai mari rezerve si bogatii naturale de pe planeta. Asta insa nu-i impiedica si nici nu-i rusineaza ca incontinuu sa chinuie, ameninte, destabilizeze mici vecini sau din vecinatatea lor, chiar daca sint crestini apropiati sau identici ca ei. Ba inca in plus, cauta din rasputeri sa ocupe noi si noi teritorii care nu le-au apartinut niciodata (vezi steagul Rusiei infipt pe fundul Oceanului Arctic) ca si cind petrolul si gazele care le au deja nu le-ar fi de-ajuns. Si cind te uiti la ei cite au si ce viata de lumea a III-a duce populatia lor de rind, muritori de foame, jerpeliti, lipsuri, distrugere si degradare aproape peste tot. Dar au arme, ce vrei si ce nu vrei. La capitolul asta stau mindri la masa cu lumea a I-a. Lume selecta, ce mai.
Pingback:Ce vrea Rusia de la România şi ce aş vrea eu de la Rusia | Romania MilitaryRomania Military
Eu vreau de la Rusia ce dorea porcusorul isteric de la zana: Dispari !!!
(Bine, mai e si varianta cu „rupe-ti o mana; si pe cealalta…”)
din pacate au murit prea multi de-ai nostri din cauza rusilor, ca sa mai putem fi prieteni.
sa facem afaceri, da – asta se si intampla.
probabil in 10 ani vom echilibra balanta economica, pe masura ce nu vom mai importa deloc gaze de la ei.
„Nu exista neam pe lumea asta, in afara rusilor, care sa ne fi facut noua mai mult rau decat tiganii” – din vorbele unui fost profesor (azi este si rector – spun asta ca sa nu se creada ca e o vorba spusa de profu de sport care a venit baut la ore).
Avem mare noroc ca avem kkt-ul ala de Ucraina intre noi si rusi, avem noroc ca mai avem si ceva gaze naturale (si alte resurse), ca altfel invatam rusa ca prima limba in generala.
Interesanta dezbatere! Vreau sa raspund la o dilema, potrivit careia dintre fostele tari socialiste doar Romania are relatii proaste, ma rog, cetoase, cu Rusia.
Declaratia din Aprilie 1964 a fost un moment important al relatiilor romano-sovietice. Romania se definea in mod clar ca un dizident in Blocul tarilor socialiste. Occidentul a fost fericit sa constate acest fapt si a sprijinit concret Romania, contribuind direct la industrializarea ei. Industrializarea intensiva a Romaniei a fost un fenomen deosebit care a produs efecte politice interne pe termen mediu. Un produs concret fiind FSN-PDSR-PSD. Dar despre asta trebuie vorbit separat. Dizidenta Romaniei in cadrul Tratatului de la Varsovia si in cadrul CAER a creat mari probleme Moskovei. De fapt Moskova n-a reusit sa desluseasca tainele acestui fenomen in timpul Uniunii Sovietice, iar dupa revenirea la Rusia, la Federatia Rusa, Moskova a avut alte prioritati. Si astef s-a instalat incomunicarea. Serviciile secrete din Romania n-au mai comunicat cu serviciile secrete din Federatia Rusa,
Ministerul de externe al Federatiei ruse, poate cea mai mare densitate de homosovieticus, a continuat sa vada in Romania un tradator, iar politicienii romani au constat ca obtin multe puncte in campanie daca se manifesca ca rusofobi. Voi reveni daca exista interes.
Au cumparat si au inchis industria de aluminiu.
Au cumparat si inchid incet incet metalurgia, industria grea.
S-au aratat interesati de industria chimica (a se citi Oltchim), pe cat punem pariu ca in 2-3 ani o inchid si pe aia?
Mi-as dori ca serviciile romane sa discute mai des si mai hotarat cu omologii rusi, dar noi sa fim de partea cu tragaciul, cam cu au facut pistolarii DSS cu turistii rusi si unguri in 89.
Am citit si rascitit mesajul meu si tot n-am priceput ce afirmatie de a mea te-a facut sa crezi ca n-am demnitate.
Aia ca n-avem pozitie geopolitica (în raport cu Rusia)? Am avut cândva o astfel de pozitie, pe când Europa nu era înca în EU, si Rusia dorea sa controleze Dunarea. Ar fi controlat-o daca Dobrogea nu era la noi, pentru ca deja bulgarii, dornici sa fie condusi de altii, ne-au cerut unirea ba noua (si Carol a refuzat, dupa ce tarul Rusiei a zis nu), ba rusilor, dar între ei si bulgari stateam noi (de asta s-a si construit canalul).
@Ovidiu: Ca sa-ti dovedesc ce tradator de neam sunt, tie, ca un auto-declarat cunoscator al istoriei WWI si WWII, te întreb de ce americanii, câstigatori a doua razboaie mondiale, în ultimul luptând pe doua fronturi, au avut de fiecare data mai putine victime militare decât noi (cifrele difera functie de statistica), care le-am pierdut pe amândoua? Pâna si Anglia, si ea luptatoare pe doua fronturi, are mai putine victime (exceptând coloniile si dominioanele) decât noi… Cândva o consideram o onoare, de 20 de ani zic însa ca ne-am distrus tineretul (viitorul oricarei natii) ca prostii …
Kiril, apropo de dizidenţa României în cadrul Tratatului de la Varşovia şi de „Serviciile secrete din Romania n-au mai comunicat cu serviciile secrete din Federatia Rusa”, îţi recomand să citeşti cîte ceva despre „unitatea anti-KGB” a securităţii:
– Securitatea lui Ceauşescu şi Basarabia. Activitatea lui Ion Stănescu, fondatorul „unităţii anti-KGB” a securităţii http://wp.me/pjejF-2rI
– Din nou despre Ion Stănescu, fondatorul „unităţii anti-KGB” http://wp.me/pjejF-2RI
Mihai Ghimpu, actual politician de vîrf de la Chişinău, poate da amănunte.
Pingback:Scurtissime (317) | Diverse | Robintel
Nu se poate judeca atât de simplu relatiile RO-URSS prin prisma unui caz singular, generalizat la nivel de axioma, pentru ca asa le convine unora. Grupul celor patru a fost probabil sacrificat pentru a nu tensiona si mai mult situatia existenta. Chiar crede cineva ca rusii n-au stiut sau n-ar fi aflat despre audienta ceruta? Asa, predându-l rusilor, Ceausescu a procedat corect pentru tara, dar gresit pentru om. Depinde ce consideram mai important – în orice caz, acolo unde exista armata, principiul este tara înaintea individului, pentru ca armate îsi pierde rostul acolo unde individul e mai important decât tara. Reamintesc ca în 1970, România nu se descotorosise înca de agentii rusi, alde Militaru, iar multi politruci erau înca aserviti Moscovei. În Shogun, Toranaga si-a sacrificat cel mai bun general pentru a pastra aparentele pâna la momentul în care a dat lovitura. „Terminator”, în ciuda protestelor, chiar mediatice, a refuzat din principiu orice gratiere pe când era guvernatorul Californiei, pentru ca orice gratiere înseamna de fapt un semnal ca legea se poate „scurtcircuita”, în esenta, ca poti comite crime nestingherit stiind ca poti scapa printr-o gratiere.
Te referi la generalul Militaru, „unul din generalii favoriţi ai lui Ceauşescu”, cum îl numeşte Pacepa?
http://wp.me/pjejF-2zJ
Generalul ăla care scria (în 1983) că întreaga lui viaţă e legată de Ceauşescu, faţă de care manifesta „profund respect şi nemărginită consideraţie”?
http://wp.me/pjejF-1NN
Eu nu-l consider pe Pacepa o sursa de încredere. Ca transfug a trebuit sa-si creeze o legenda, sa para de folos, sa-si vânda marfa cum se zice în popor.
Trecerea lui Militaru pe linie moarta în mod sigur nu se datoreaza unei carti scrisa de un „tradator” ci, probabil, pe baza unor dovezi ceva mai substantiale. Asta tinând cont si de faptul ca Orizonturi rosii a aparut 9 ani mai tâziu.
Oricum, la data inactivarii lui, 1978, avea 53 de ani, iar 55 de ani era oricum vârsta legala de trecere în rezerva / pensionare.
Un militar, chiar si general, nu mai prezenta nimic pentru GRU odata ce a fost pensionat – accesul la informatii de prima mâna le-a fost taiat, iar o persoana în care s-a investit atât de mult „i-a lasat în drum”.
De aia a cerut reactivarea, nu ca sa-si slujeasca patria si nici pe criterii economice (ca sa nu mai vorbim de palavrele cu servitul tarii) – în 1983 înca nu începuse criza, sa poti sa zici ca ar fi dus-o mai bine cu salariu fata de pensie … sau, ma rog, prin pile,cunostinte,relatii…
Date circumstantiale, dar extrem de