Meniu Închide

Super-spionul român Mihai Caraman: o fotografie inedită şi fişa de cadre

Mihai Caraman nu are nevoie de prezentare. Este spionul român care a aflat secretele NATO în anii Războiului Rece. Doar că în spaţiul public nu prea există multe fotografii ale lui Mihai Caraman – eu am reuşit să identific una la Arhivele Naţionale, alături de fişa de cadre a super-spionului [ref]Arhivele Naţionale ale României, Fond C.C. al P.C.R. Secţia Cancelarie – Dosare Anexă, dos. 355/1972, f. 74-75[/ref].

Despre povestea şi aventurile lui Mihai Caraman puteţi găsi mai multe detalii la Stelian Tănase[ref]Blog Stelian Tănase – Spionii români ai Războiului Rece[/ref]. Pe scurt, Mihai Caraman s-ar fi folosit de farmecul personal ca să-i spioneze pe capitalişti între 1958 şi 1968. Francezii Pierre Accoce şi Daniel Pouget i-au făcut un portret fabulos[ref]Pierre Accoce, Daniel Pouget, Reţeaua Caraman. Cei treisprezece români care au zguduit NATO, Editura Compania, 1999, p. 104[/ref]:

Cu constituţia sa atletică – 1,75 m şi 73 kg – Caraman ar fi putut, de exemplu, să fie o glorie a stadioanelor. Regizorii în căutare de talente native n-ar fi rămas insensibili la prestanţa lui. Acest bărbat, incontestabil fermecător – păr aspru, sprâncene bine conturate, gură senzuală şi o privire insistentă care atrăgea atenţia – avea mare succes la femei. În aparenţă degajat până la nonşalanţă, avea o cultură solidă, pe care o etala cu plăcere. Toată lumea ştia că marea lui pasiune – un capriciu distins – era egiptologia. Părea imbatabil în cea de-a patra mare epocă a Egiptului antic, Noul Imperiu, în care au avut loc cuceririle faraonilor în Asia (1580-1090 î.d.Hr.).

Rămâne ca cititoarele să spună cât de imbatabil era Mihai Caraman în anul 1974, anul de când datează fotografia de mai jos.

Citeaza sursa! www.george-damian.ro
Citeaza sursa! www.george-damian.ro

Despre fişa de cadre a lui Mihai Caraman din anul 1974 nu sunt foarte multe de zis. În primul rând e dactilografiată cu corp de literă mare – semn că era destinată personal lui Nicolae Ceauşescu, care nu prea vedea să citească, dar nici nu suporta ochelarii. Era un cadru de nădejde, cam asta e concluzia fişei de cadre.

Fisa de cadre a colonelului Mihai Caraman din 1974.

P.S. Nu am mai pus watermark pe fotografii, sunt sigur că blogul meu va fi citat ca sursă a imaginilor.

19 comentarii

  1. Pingback:Mihai Caraman, uncut. George Damian prezinta o fotografie de arhiva si fisa de cadre a spionului DIE care a penetrat NATO | Ziaristi Online

  2. liliana

    farmecul unui bărbat nu stă întodeuna în frumuseţea gen Pierce Brosnan. un spion nu cred că va arăta vreodată ca în filmele cu spioni, un clişeu inoculat de marketing, armele sale, chiar şi cele de seducţie, vor fi altele, că doar nu o vizează pe Mimi Cămătăreasa. din fotografie aş zice că e un bărbat interesant mai degrabă decât frumos. bine şi etaloanele frumuseţii s-au schimbat din 74/2014.

  3. Lidia Otilia Danilof

    Care au fost pârghiile cu care s-a acţionat asupra lui de a fost ales pentru sectoare aşa „delicate” şi numit şef birou la o vârstă aşa de tânără? In rest, despre cum arăta în fotogtafia postată, se vede bine că avea ce mânca, maşină de serviciu sau personală, pentru că avea deja guşă şi, probabil, şi ceva burtă…cu privirea aceea de „ehei, ce ştiţi voi!..” cred, într-adevăr, că putea face multe cuceriri.

  4. Marian Bogdan Teşileanu

    FOTOGRAFIA ESTE UN TRUCAJ DE AGEAMIUIAR ÎN CONTEXTUL UNUI ARTICOL CE SE VREA SERIOS, CHIAR NESIMŢIT PENTRU CĂ NE FACE SĂ NE PIERDEM VREMEA. DOVADA:L-AŢI „ÎMBRĂCAT” PE PRETINSUL CARAMAN CU CĂMAŞĂ DE GĂRZI PATRIOTICE, TUNICĂ DE SUBOFIŢER CU PETLIŢE DE SOLDAT ŞI I-AŢI AGĂŢAT GRADE DE COLONEL FĂRĂ INSEMNE DE ARMĂ !!! RUŞINE!!!

  5. Marian

    Poza poate fi autentica.
    http://www.frontpress.ro/wp-content/uploads/2011/07/gheorghe-enoiu-20100827100704.jpg
    Uite deasupra un alt colonel, si el fara semne de ofiter, si fara semne de arma (caci securitatea oricum nu era o arma).
    Pacepa iarasi nu avea semne de arma, dar avea frunzele de general.
    http://img99.imageshack.us/img99/4340/pacepa.jpg
    Mie în armata mi s-a facut poza pentru carnetul de soldat îmbracat în uniforma de subofiter (dar fara grade) – pentru ca asta urmam sa devin.

  6. Andreescu

    Vad multa invidie si oftica de la dreptaci pentru nivelul atins de Caraman. Adevarul e ca Securitatea avea si oameni destepti. De exemplu tatal meu a spart cifrurile CIA in opt secunde.

  7. Victor Roncea

    Salutare, George!
    Uite un cititorul de-al nostru bine informat a comentat asa la Ziaristi Online:
    „Bre nea Damiene, asta nu e fisa de cadre frate !!! Asta e fisa care a insotit propunerea de avansare la gradul de general – maior care s-a produs la 23 August 1974(daca nu ma insel atunci au mai primit cite o stea pacepa, geoana senior, tatal stirpiturii de Tismaneanu si Nicolae Doicaru U.M. 0920-Bucuresti !!!” – See more at: http://www.ziaristionline.ro/2013/08/30/mihai-caraman-uncut-george-damian-prezinta-o-fotografie-de-arhiva-si-fisa-de-cadre-a-spionului-die-care-a-penetrat-nato/#comment-27533

  8. Pontievici

    Daca de abia ti ajuns la fisa de cadre inseamna ca o sa ajungeti la teoria conspiratiei undeva prin secolul 22. E interesant ca a fost in Tulcea si asta e singurul lucru interesant.

  9. Pingback:Super-spionul român Mihai Caraman: o fotografie inedită şi fişa de cadre – de George Damian

  10. Daniel Banner

    Pai daca tot suntem la capitolul performanta, hai sa mai amintim si alte performante ale „lucratorilor” in domeniu: dar nu mai voi referi la Gheorghe Ursu si altii, voi prefera un exemplu mai cunoscut si mai apropiat tie: Nicolae Paraschiv. Un portret cu el pe cand, ce, el nu arata bine? Sau el nu are performante, nu merita laudat? Mi-as dori ca blogul acesta sa nu mai ocoleasca subiectele cu adevarat dificile. Momentele de adevarat curaj, cum ar fi 15.11.1987. Nu stiu cum sa zic diplomat asa ca o zic direct: daca ramanea monarhia habsburgica parca era mai bine decat cu slabele state nationale de dupa 1918.

  11. Ageamiul

    Bre, ce de-a cunoscatori sunt in Romania noastra! „Legata cu sarma”, „n-are insemne de arma”, „e de dilibau”! Dar nu e unul care sa zica: „domnule, am mers la dosarul de arhiva, poza nu exista!”. Deh, e mai greu un pic! Da, domnule, poza e veritabila, e a unui ofiter din DIE, care purta unuiforma DOAR in astfel de ocazii (poate trebuia „okazii”?, mai stii?). Despre ce a facut omul, cat a fost performanta profesionala (unii zic ca de Gaulle ar fi inchis ochii pentru a le da o laba peste bot aliatilor!), si cat noroc, de ce informatiile au ajuns si la Moscova (azi unde ajung informatiile obtinute de Ion si Gheorghe?), e alta poveste! Ramane fascinant lautarismul invocat candva de Noica! Nu vom scapa de el in veci! Si, in rest, ce nu am facut/cunoscut noi, NU CONTEAZA! Felicitari, domnule Damian!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *