Puțini știu că Vlad Țepeș a avut un frate mai mare, pe nume Mircea. Unii mai știu de fratele mai mic, Radu cel Frumos, ironizat pentru presupusele înclinații homosexuale (în realitate acesta s-a opus să fie violat de sultanul Mahomed al II-lea), însă despre Mircea nu a auzit mai nimeni.
Născut cândva între 1410-1420, Mircea Dracul apare în mai multe documente și relatări de epocă. Se pare că el a comandat corpul de oaste valah care a participat la bătălia de la Varna din 1444. Din anul următor avem o relatare despre participarea lui la bătăliile de la Turtucaia și Giurgiu, când a condus asalturile valahilor asupra acestor cetăți, în cooperare cu un corp de oaste occidental condus de cavalerul Jehan de Wavrin.
Garnizoana turcească din Giurgiu și-a negociat plecarea după câteva zile de asediu și doborârea unui turn. Negocierea s-a dus în lipsa voievodului Vlad Dracul, care a fost nemulțumit de rezultat, mai ales că avea o chestiune personală de reglat cu comandantul turc din Giurgiu (responsabil direct de luarea drept ostatici a fiilor săi Vlad Țepeș și Radu cel Frumos). Drept urmare, Mircea Dracul s-a prezentat la Wavrin și i-a explicat situația, anunțându-l că valahii nu sunt de acord să-i lase pe turci să plece. După care a organizat o ambuscadă și i-a căsăpit pe toți cei 2.000 de turci.
Cadavrele spintecate ale turcilor au fost înșirate pe malul sudic al Dunării, ceea ce i-a tulburat pe turcii veniți după câteva zile să scape de asediu garnizoana Giurgiului – o formă de război psihologic. Nu prea existau deosebiri între Vlad Țepeș și frate-său mai mare.
Mircea Dracul a sfârșit-o prost: a scăpat din ambuscada în urma căreia a fost decapitat tatăl său în 1447, însă a fost prins de orășenii din Târgoviște care i-au scos ochii, după care l-au îngropat de viu. Vlad Țepeș și-a răzbunat fratele: i-a silit pe târgovișteni să ridice inutila cetate de la Poenari.
Prima variantă a povestirilor germane despre Vlad Țepeș tradusă în română
[av_sidebar widget_area=’PB’ av_uid=’av-25e3qp’]
Salut, Damian, as dori sa stiu daca se poate, dat fiind ca ma pasioneaza aceasta perioada, sursa care specifica faptul ca Mircea a imprastiat matele turcilor pe malul sudic al Dunarii. Mai mult, m-ar interesa cum de comandantul garnizoanei din Giurgiu a fost responsabilul principal al luarii ca ostatici al lui Vlad si al lui Radu, rolul sau in aceasta chestiune. Pot sa citesc astea pe undeva? Multumesc pentru articol.
În seria ”Călători străini despre țările române” caută cronica lui Jehan de Wavrin.
Completare la indicatiile lui George:volumul I,pagina 78.
Poţi să-l descarci de aici:
http://www.scribd.com/doc/62161030/C%C4%83l%C4%83tori-str%C4%83ini-despre-%C5%A2%C4%83rile-Romane-Volumul-1#scribd
Îl mai găseşti şi pe „dacoromanica” sau „digibuc”dacă ai bafta să intri când merg,adică destul rar.
Multumesc pentru delucidari si pentru timpul acordat.
Canta, Zeita, mania ce-aprinse pe M. Draculeanul…
Pai bre, cum adica era inutila fortareata Poienari? Supraveghea foarte bine-mersi drumul turmelor pe Plaiul Oii – actualmente (aproximativ) Transfagarasanul. Teutonii au ridicat primul turn, cel patrat, Vlad Tepes a modernizat restul construind turnuri rotunde, mai potrivite unui asediu cu bombarde. Cetatea a tot trecut dintr-o mana in alta (unguri-romani) si chiar exista un parcalab special de Poienari in Sfatul Tarii Romanesti, semn ca cetatea era importanta si avea un rol strategic clar definit.