Azi ne bucurăm de Internațional Roma Day, așa că am zis să împărtășesc cu voi câteva gânduri despre țiganii din România. Sunt mai multe chestiuni arzătoare la ordinea zilei, voi spune mai multe despre cele istorice, că aici mă pricep mai bine. Ca să fie lucrurile clare, tot ce scriu aici este susținut de surse, doar că nu încarc textul cu trimiteri.
Multă vreme originea robiei țiganilor în țările române a fost învăluită în mister, dar de când au fost puse cap la cap surse din mai multe țări și au fost identificate majoritatea izvoarelor interne lucrurile au devenit mai clare. Țiganii au fost sclavi ai statului în Imperiul Bizantin, au trecut în această formă juridică în țaratele medievale din Bulgaria și Serbia de unde au fost preluați de țările române, mai întâi în Țara Românească, apoi în Moldova.
Calitatea de sclavi ai statului este și originea bizantină a instituției robiei este confirmată de numele primit și practica juridică. Originea cuvântului țigan vine din grecescul athinganous (de neatins, impuri), în primele documente din Țara Românească sunt denumiți ”ațigani, ațingani”, ulterior s-a definitivat forma țigan. De asemenea proprietatea țiganilor trebuia confirmată de voievod, la fel ca și proprietatea asupra pământului: în teoria juridică a vremii voievodul era singurul proprietar al pământului și concesiona boierilor acest drept; în aceeași situație erau și robii țigani, erau în proprietatea voievodului (statul) care îi concesiona boierilor.
Robia țiganilor este interpretată în zilele noastre conform unor grile moderne, prin prisma drepturilor omului etc. Doar că în evul mediu românesc nu doar țiganii erau vânduți, ci și țăranii români, nu era o chestie de discriminare etnică, ci o problemă de organizare juridico-economică. Pe atunci nu exista o Cartă Universală a Drepturilor Omului, și nu prea existau oameni ”liberi” (bine, nici în ziua de azi nu prea există, dar asta este o altă discuție). Sistemul juridic era unul al dependențelor: boierii depindeau de voievod, țăranii și țiganii depindeau de boieri. Cu cât erai mai aproape de vârful piramidei cu atât mai multe libertăți aveai. Și este o prostie să interpretezi și condamni organizarea juridică de acum 500 de ani din prisma teoriilor contemporane.
Apoi sistemul robiei s-a modificat de-a lungul secolelor. Robia medievală a țiganilor din țările române nu poate fi comparată cu sclavia negrilor din Statele Unite. Robii țigani erau considerați oameni, era interzisă uciderea lor, iar violul unei roabe rămânea viol din punct de vedere juridic. Reprezentările contemporane sunt mult exagerate sau ignoră sursele istorice.
[av_sidebar widget_area=’PB’ av_uid=’av-25e3qp’]
Frumosi tiganii din Cosmografia universala, unde i-au gasit?