Meniu Închide

Un referat studențesc de la Lucian Boia, tipărit de Humanitas despre ”națiunea moldovenească”

Am impresia că orice manuscris ar trimite Lucian Boia, editura Humanitas l-ar publica fără o minimă intervenție a unui redactor de carte. Cam așa stau lucrurile cu recenta apariție ”În jurul Marii Uniri de la 1918. Națiuni, frontiere, minorități” – carte rămasă la nivelul unui referat studențesc care a avut norocul să fie transformat într-o lucrare de licență.

Ce ne oferă Lucian Boia? O introducere minimă, urmată de trei capitole de statistică și geografie politică a Europei de est. Cartea este folositoare pentru cei interesați de demografia istorică a României și țărilor vecine pentru secolele XIX-XX, dar nimic mai mult; o colecție de cifre.

Analiza lui Lucian Boia se rezumă la a remarca faptul că România a rezistat vreme de 100 de ani în actuala formă, în vreme ce restul statelor est-europene care au primit teritorii în urma Primului Război Mondial nu au rezistat. Bineînțeles, nu lipsește tema favorită, cea a dispariției minorităților naționale din România.

Mai mult, Lucian Boia ignoră detașat o vastă bibliografie dedicată intrării României în Primul Război Mondial susținând teza conform căreia ”românii au preferat Transilvania în schimbul Basarabiei” atunci când au decis să se alăture Antantei. În realitate aceasta a fost teza politico-jurnalistică a lui Constantin Stere în dezbaterea din anii 1914-1916, teză partizană care acum este transformată de Lucian Boia (și nu doar de el!) în fapt istoric. Demitizată de multă vreme, teza ”românii au abandonat Basarabia în 1916” cunoaște o nouă remitizare. Doar că de data aceasta Lucian Boia este consecvent, pentru că susține că ”românii basarabeni par să se fi redefinit ca națiune moldovenească distinctă de națiunea română” – deși, mărinimos, lasă loc și pentru altceva spunând că ”istoria e în desfășurare și rămâne de văzut ce va aduce viitorul”.

Cartea merită citită în măsura în care există interes pentru foarte multe cifre care să contureze tabloul unei Europe de est imperiale și post imperiale, modul în care s-au rearanjat pe hartă micile națiuni care s-au găsit la punctul de intersecție dintre Imperiile Habsburgic, Țarist și Otoman.

[av_sidebar widget_area=’PB’ av_uid=’av-25e3qp’]

1 comentariu

  1. Pingback:Ovidiana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *