Meniu Închide

Filmul ”Moartea lui Stalin” și istoria care îl sperie pe Putin

Rusia a interzis comedia britanică ”Moartea lui Stalin”, act de cenzură sancționat de marele regizor Nikita Mihalkov. Dar de ce s-a întâmplat asta?

Scenă din filmul ”Moartea lui Stalin”. Sursa foto

Armand Goșu susține că ironizarea trecutului măreț stalinist (atât de drag lui Putin în unele momente), faptul că în film se râde de puterea de la Moscova – acesta ar fi resortul profund al interzicerii unei comedii în Rusia (link). Rușii – atât oamenii simpli cât și elita politică – au o relație ambivalentă cu trecutul stalinist. Foarte greu pot fi ignorate crimele staliniste și urmările lor (aici am scris pe larg cum rușii au tocat cadavrele represiunilor staliniste, cam cum sunt malaxate gunoaiele), dar în același timp Stalin este sinonim cu victoria împotriva nazismului, un element important pentru ruși în actuala confruntare cu lumea occidentală: ”dacă nu eram noi, cu Stalin în frunte, apoi vă termina căpcăunul Hitler”.

Nu neg sindromul ”împăratul e gol” de la Moscova avansat de Armand Goșu, însă cred că aici este ceva mai mult – și mai direct. Nimeni din cercul de putere al lui Putin nu vrea ca în Rusia să ruleze un film în care este descrisă într-o formă de comedie absurdă moartea stăpânului absolut. Sigur, există diferențe între elita rusă de pe vremea lui Stalin și cea a lui Putin, însă pot fi extrase o mulțime de asemănări. Filmul ăsta pune în fața tuturor rușilor întrebarea simplă: ce va fi după moartea lui Putin? Va fi un delir absurd precum în comedia asta? Ca să nu mai spun că nimeni nu își dorește în an electoral un slogan de genul ”grăbiți congresul/ că vă moare realesul” și să li se reamintească rușilor de faptul că stăpânul de la Kremlin este și el un muritor oarecare.

Da, elita politică rusă se teme de aruncarea în ridicol, de ironie. Doar că filmul ”Moartea lui Stalin” le pune în față o oglindă pe care nu vor s-o vadă. Așa cum nu exista un mecanism de transfer a puterii pe vremea lui Stalin nu există nici în ziua de azi. Moartea lui Putin este coșmarul tuturor analiștilor care se străduie să răspundă la întrebarea: ce va fi după Putin?

Rusia rămâne blocată în istorie, cenzura va face ca foarte mulți ruși să caute și să vadă filmul – cred că nimeni nu-l va bloca pe torrente cu subtitrarea în rusă. Da, este o lovitură britanică sănătoasă în cadrul războiului de imagine al Rusiei cu lumea occidentală, dar britanicii sunt cunoscuți pentru ”having the chin & stiff upper lip”, era de așteptat să nu rămână datori.

Așa că istoria rămâne o capcană pentru politica actuală, mai ales istoria instrumentată pentru scopuri politice. Stalin a fost mare, dar a murit – și asta nu au cum s-o uite rușii, chiar dacă filmul a fost interzis.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *