Cartea asta nu prea este o sursă istorică, este un reportaj întins pe câteva sute de pagini. Rosie G. Waldeck a stat în București în vara anului 1940 în calitate de corespondentă a revistei americane Newsweek – așa că sursele ei sunt cele obișnuite ale unui ziarist.
Informațiile cuprinse în ”Athene Palace” nu sunt surprinzătoare, însă atmosfera construită este una care merită luată în seamă. Rosie Waldeck este extrem de bine documentată și are un stil pătrunzător și acid. Are o vie simpatie față de români, în doar câteva săptămâni a învățat să disprețuiască clasa politică de la București. Sarcasmul ei atinge uneori cote paroxistice, precum atunci când spune că naziștii germani cădeau în așternuturile bucureștencelor atât de repede încât nu apucau să ceară aprobare de la bunicile lor ariene.
Găsim și urme de autoironie, mai ales în descrierea făcută de ziarista americancă unei ziariste germane (Edith von Coler, am scris despre ea aici). Alt detaliu care mi-a atras atenția: zvonul apărut în București în toamna anului 1940 că vila Elenei Lupescu avea robineți de aur la baie – zvon identic cu cel apărut în decembrie 1989. Cartea merită citită pentru atmosfera surprinsă, o găsiți aici în format electronic, prima ediție din 1942.
Despre Rosie von Waldeck există în spațiul public câteva informații interesante. Evreică născută în Germania într-o familie de bancheri și-a susținut un doctorat în sociologie (sau economie, depinde de sursă). În anii 20 a fost căsătorită cu celebrul medic ginecolog Ernst Gräfenberg, descoperitorul punctului G. A trecut prin mai multe mariaje, s-a dedicat jurnalismului, în anii de după al Doilea Război Mondial a intrat în atenția CIA (detalii aici), a murit la 84 de ani în 1982, singură și uitată.