Meniu Închide

Influența ereziei bogomile în spațiul românesc

Bogomilismul a fost cea mai puternică erezie a creștinismului, întinsă pe aproape 500 de ani și pe o suprafață care pornind din Bulgaria a afectat Imperiul Bizantin, Serbia, Bosnia, Italia, Franța și Spania. Bogomilismul a provocat fondarea Inchiziției catolice și generează încă interes, a fost instrumentat în construirea unei narațiuni istorice bulgărești ca un soi de precursor al comunismului, în prezent este studiat pentru rădăcinile sale în actualele curente anti-creștine sau în generarea confesiunilor protestante și neo-protestante.

Românii au fost înconjurați de bogomilism dinspre Bulgaria, Serbia și Ucraina – și totuși la noi bogomilismul nu a stârnit conflicte de natura și amploarea celor de prin alte părți. Chiar să fi fost românii ocoliți de această erezie? De la Hașdeu încoace sunt studiate influențele bogomile asupra culturii medievale românești, însă discuția s-a dus mai degrabă sub forma unor polemici prin intermediul articolelor și studiilor ori a unor fragmente de capitole, fără să existe o monografie dedicată chestiunii. Am încercat în rândurile ce urmează o sinteză a ceea ce s-a scris până în prezent despre influența ereziei bogomile în spațiul românesc.

Mitul principal al bogomililor

Satanail a fost cel mai puternic din îngerii lui Dumnezeu (apărut înaintea lui Iisus) care a încercat să îi mituiască pe ceilalți îngeri și să-l răstoarne pe Dumnezeu. Satanail a fost înfrânt și alungat din ceruri împreună cu ceilalți îngeri (devenind astfel Satan), din mijlocul apelor a scos pământul și a făcut întreaga lume. Apoi din lut a făcut o ființă după asemănarea lui Dumnezeu însă nu a reușit să îi dea viață, a fost nevoie de intervenția lui Dumnezeu pentru ca Adam să primească suflet, la fel și în cazul Evei. Satan a impregnat-o pe Eva care l-a născut în urma acestei relații pe Cain și așa a învățat și Adam păcatul trupesc. Alungarea din rai a fost o păcăleală a lui Satan care le-a spus lui Adam și Eva să nu mănânce din pomul cunoașterii, apoi prefăcut în șarpe și a ademenit-o pe Eva să guste din fructul oprit.

După ce Adam și Eva au ieșit din rai, pentru ca să se poată hrăni Adam a trebuit să semneze un contract cu Satan (proprietarul pământului în calitate de creator al lui): în schimbul dreptului de a lucra pământul Adam și-a dat sufletul său și al urmașilor lui. Contractul a fost scris pe o bucată de lut, Adam a semnat imprimându-și palma; lutul a fost ars și îngropat. Toți profeții din Vechiul Testament au fost de fapt trimișii lui Satan pentru a-i păcăli și controla pe oameni. Îngerii căzuți cu Satan s-au împerecheat cu femeile și așa au apărut uriașii care au contestat stăpânirea lui Satan asupra pământului – drept urmare Satan a adus potopul și l-a salvat doar pe Noe, ceea ce I-a întărit puterea asupra oamenilor. Iisus Hristos nu a fost om, ci arhanghelul Mihail care a luat formă omenească după ce a intrat printr-o ureche a Fecioarei Maria și a ieșit prin cealaltă, trupul lui Iisus a fost de fapt o iluzie, o haină pentru ca oameni să-l poată vedea. Venirea lui Iisus pe pământ a rupt contractul dintre Adam și Satan făcând posibilă mântuirea oamenilor.

Simplitatea mitului bogomil, ”ușurința” cu care putea fi obținută mântuirea în lipsa intermedierii clericale a unei biserici organizate (și taxatoare), abordarea populară pe înțelesul tuturor a unor probleme ”complicate”, respingerea organizării feudale – toate acestea au făcut ca ideile bogomile să reziste aproape 500 de ani în ciuda tuturor persecuțiilor, cam din secolul X până în secolul XIV. Bogomilismul s-a răspândit în întreaga Peninsulă Balcanică și în partea asiatică a Imperiului Bizantin, în nordul Italiei și sudul Franței sub denumirea de erezie catară. Nu voi intra aici în detalii asupra istoriei de ansamblu a bogomilismului, punctul de interes este prezența acestei erezii în spațiul românesc.

Continuarea acestui articol poate fi citită aici.

2 comentarii

  1. Marian

    Cam multi sunt cei care sunt considerati a fi fost cauza inventarii Inchizitiei catolice.
    Din câte stiu eu, catolicii pretind ca biserica crestina a fost dintotdeauna „catolica”, dar numele a fost folosit doar dupa marea schisma pentru a se deosebi de ortodocsi. Bogumilismul a aparut într-o perioda si într-o zona unde influenta catolicismului a fost minimala: sa nu ne amagim singuri: la 1054 a erupt buba, nu a început cearta (au fost mai multe certuri, cea mai recenta mare sfadeala a fost legata de proclamarea lui Charlemagne ca împarat).

    Cât priveste „mitologia” bogumilismului asa cum o prezinti tu acolo, aceasta nu este deloc originala, ci este preluata aproape cuvânt cu cuvânt din diverse materiale evreiesti, compilate ulterior canonului de la Ierusalim ce a stabilit „cartile sfinte” ale evreilor (~AD500 daca-mi aduc bine aminte) – ceea ce a ramas pe dinafara a fost deversat în diversele carti paralele de tipul Kabalei si apoi împinse celor care erau atrasi de misticism (si atunci, dar si astazi).

    Este deosebit de interesanta aceasta erezie (pe baza mitologiei prezentate de tine), pentru ca nu contine aproape deloc elemente crestine, ci majoritar din Vechiul Testament.

    Întrucât nu am acces la „continuare” cam atâta am de spus cu privire la partea gratuita a articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *