Cazul recent al prințului Paul de România (?!), pe numele lui adevărat Paul Lambrino, ilustrează foarte bine relația ambiguă dintre istorie și prezent. Când și cum diverse chestii devin și rămân istorie?
Paul Lambrino este nepotul lui Carol al II-lea, tatăl său s-a născut în urma relației dintre Carol al II-lea și Ioana (Zizi) Lambrino, un scandal imens în epocă. Pun aici o imagine destul de puțin cunoscută în care Carol al II-lea apare alături de Ioana (Zizi) Lambrino.
Inventarele Arhivelor Naționale nu cuprind nici o informație despre această imagine, unde a fost făcută fotografia, când etc. Mie îmi pare un instantaneu, chiar aș lansa presupunerea că a fost făcută de un agent al Poliției de Siguranță. Primul semn este ținuta lui Carol: uniformă de ofițer român, însă în afara regulamentului: fără chipiu, fără centură. Ofițerii armatei române nu prea obișnuiau să apară cu ținuta în dezordine în public, ar fi fost un semnal de indisciplină de neacceptat. Apoi în imagine mai apar personaje în mișcare, este clar că avem de-a face cu un instantaneu. După îmbrăcămintea celorlalte personaje din imagine pare că este vară, îndrăznesc să avansez impoteza că fotografia a fost făcută în vara anului 1918 undeva într-o localitate românească (am văzut în unele locuri ideea că această imagine a fost făcută la Odessa). Rămân la impresia că instantaneul a fost realizat de un agent al serviciilor românești de informații care urmărea relația lui Carol cu Zizi Lambrino.
În septembrie 1918 Carol a fugit cu Zizi Lambrino la Odessa unde s-au căsătorit, ceea ce a stârnit un scandal enorm. Carol era principele moștenitor al coroanei României, iar dezertarea de pe front pentru a se căsători în afara statutului casei regale i-a scos din sărite pe toți oamenii politici. Ce fel de rege avea să fie un principe dezertor pentru o fustă? (Până la urmă s-a văzut ce rege a fost Carol al II-lea și temerile politicienilor români din 1918 s-au dovedit cât se poate de întemeiate). La presiunile clasei politice în ianuarie 1919 a fost pronunțat divorțul dintre Carol al II-lea și Zizi Lambrino, însă relația dintre cei doi a continuat. La 8 ianuarie 1920 Zizi Lambrino a născut un băiat, Carol Mircea de Lambrino, tatăl actualului prinț Paul Lambrino, condamnat la închisoare și urmărit internațional pentru obținerea în fals a unor moșteniri din patrimoniul fostei case regale.
Și aici ajungem la problema relației dintre istorie și prezent. La momentul nașterii tatălui lui Paul Lambrino lucrurile erau cât se poate de clare: era născut în urma unei legături nelegitime, părinții săi fiind divorțați legal cu un an înainte de nașterea sa. Zizi Lambrino a primit o rentă din partea statului român sub condiția de a nu face declarații publice și de a renunța la orice fel de pretenții. Din punct de vedere legal Carol Lambrino și fiul său Paul Lambrino s-au găsit de la bun început în afara casei regale – și au rămas așa până la momentul când s-au găsit artificiile judecătorești necesare care să îi recunoască lui Paul Lambrino calitatea de moștenitor al lui Carol al II-lea. Povestea proceselor este mult prea complicată, tribunale din Franța și Portugalia, o decizie CEDO etc. Însă esența problemei este una simplă: judecătorii din prezent s-au pronunțat asupra unor fapte petrecute cu aproape un secol în urmă, în cadrul unei societăți și sistem juridic total diferite de ce avem în ziua de azi. Din punctul de vedere al științei istorice suntem într-un caz perfect de anacronism, judecăm trecutul după standardele prezentului, cu efecte din cele mai bizare.
P.S. Despre problemele vieții sexuale a regelui Carol al II-lea am scris pe larg aici.
Apartenenta la Casa Regala, dobândirea titlului nobiliar si dreptul al mostenire (avere) sunt 3 lucruri complet diferite.
De exemplu, satul de crescut gaini, Mihaita, devenit „pilot de încercare” (adica director de vânzari) încearca mai întâi sa puna mâna pe banii lui Antonescu (Cretianu a fost mai rapid), apoi pe mostenirea lui tac’su. Nu a reusit pe deplin, mai avea un frate iar Lupeasca traia. De aceea nici nu s-a dus la înmormântarea acestuia.
Procesele de succesiune civila (mostenire, avere) i-au dat dreptate lui Lambrino. În mod gresit se sustine ca acele procese, recunoscute automat si în România (res judicata), l-au facut print de România – nu, daca este print, înseamna ca l-a facut taica Hohenzollern, autoritatea suprema a familiei. Când Mihai si-a flexat muschii sa faca si el un print, Sir Duda, i s-a dat atât de puternic peste bot încât a fost nevoit sa iasa din familia Hohenzollern, de tot.
În orice caz, Carol-Zizi a fost prima dintre cele patru nunti morganatice ale familiei fostului rege Mihai: Carol-Zizi, Nicolae-Lucia, Carol-Magda si respectiv Ileana-Stefan. Nu a fost singur Iliescu, cu doua mame, uite ca si Mihai a avut doua mame cu acelasi prenume: Elena 🙂