- În regiunea Lugansk forțele ruse au început ieri asaltul asupra orașului Severodonețk de care s-au apropiat treptat în ultimele zile. În oraș se mai găsesc circa 15.000 de civili (dintr-o populație de circa 100.000), localitatea a fost intens bombardată în cursul zilei de ieri, atacurile forțelor ruse vin din mai multe direcții. La sud de Severodonețk trupele ruse se pare că au preluat controlul asupra orașului Popasna, au apărut imagini cu mercenari ai firmei ruse Wagner în centrul orașului (care a fost puternic afectat de bombardamente). La nord de Severodonețk separatiștii republicii Lugansk afirmă că dețin controlul asupra orașului Rubijne și că prezența militară ucraineană în regiune este minimă. Comunicatele armatei ucrainene susțin că atacurile forțelor ruse de la Severodonețk, Popasna și Rubijne au fost respinse. La vest de Rubijne, lângă satul Kremennaia rușii ar fi construit un pod de pontoane peste râul Doneț, ceea ce le va permite să atace orașul Severodonețk și dinspre vest.
- Cetățenii orașului Mariupol au primit panglici negre-portocalii, așa numite ale Sf. Gheorghe și au fost curățate și vopsite mai multe monumente sovietice din oraș. Secretarul general ONU Antonio Guterres a anunțat ieri că cu sprijinul Crucii Roșii au fost evacuați peste 500 de civili din combinatul siderurgic Azovstal. Forțele ruse au deschis ieri focul asupra unei mașini care se deplasa în interiorul combinatului Azovstal în timpul acordului de încetare a focului pentru evacuarea civililor – un soldat ucrainean a fost ucis, alți șase au fost răniți. Evacuarea civililor de la Azovstal va continua și în cursul zilei de sâmbătă.
- Fregata rusă Amiral Makarov ar fi fost lovită ieri lângă Insula Șerpilor de o rachetă ucraineană Neptun, informația a fost lansată de deputatul Aleksei Goncearenko din Odessa pe o pagină locală. Kremlinul a negat informația, conform BBC oficiali militari occidentali nu au putut să confirme că nava rusă ar fi fost lovită, surse oficiale de la Kiev nu au făcut nici un anunț despre un astfel de eveniment.
- La nord de Harkov forțele ucrainene au eliberat mai multe sate la nord și est de oraș, împiedicând forțele ruse să își clădească poziții defensive.
- Contra-ofensiva pregătită de armata ucraineană în regiunea Izium este confirmată de partea rusă care a anunțat realizarea unei concentrări de forțe ucrainene la vest de acest oraș.
- După două zile de negocieri care nu promiteau nici un rezultat Comisia Europeană a propus ieri amânarea deciziei de impunere a unui embargou UE asupra petrolului rusesc. Țările care s-au opus deschis: Ungaria, Slovacia, Cehia și Bulgaria.
- Președintele Zelensky a declarat ieri la Chatham House că Ucraina este pregătită se reia negocierile cu Moscova după ce trupele ruse vor fi retrase pe aliniamentele dinaintea datei de 24 februarie, respectiv înainte de declanșarea invaziei. Ministerul de Externe de la Moscova a confirmat faptul că negocierile cu Kievul sunt înghețate. Ultima întâlnire față în față a echipelor de negocieri a avut loc la Istanbul la sfârșitul lunii martie. Moscova afirmă că Kievul își schimbă poziția și cere revizuirea punctelor asupra cărora anterior se ajunsese la un acord.
- Rafinăria Kremenciug din Ucraina a fost scoasă din funcțiune de loviturile cu rachete ruse, se apreciază că nu va putea să reia producția înainte de sfârșitul anului, dacă vor fi efectuate reparațiile și construcțiile necesare.
- Rămâne extrem de complicată situația combustibililor în Ucraina, majoritatea stațiilor de alimentare nu au nimic la vânzare. Problema pare să fie prețul maximal impus de guvernul ucrainean de 37 grivne pentru litrul de benzină și 42 grivne pentru litrul de motorină (stabilite pe 5 mai, 1 EURO = 32 grivne curs oficial), în condițiile în care oferta de combustibili de pe piață este extrem de restrânsă, iar cererea extrem de ridicată. Presa ucraineană semnalează faptul că au apărut modalități de ocolire a prețului maximal impus de guvern și „pe sub mână” litrul de combustibil se vinde cu 80-100 de grivne.
- Pe perioada stării de război în Ucraina o persoană poate fi reținută vreme de 9 zile înainte de a fi prezentată unui judecător pentru confirmarea arestării, legea a fost votată la 14 aprilie și a intrat în vigoare de la 1 mai. Tot de la aceeași dată poliția ucraineană poate face percheziții și intra în locuințele cetățenilor fără mandat și pe timpul nopții în cazul în care există suspiciuni cu privire la desfășurarea unor activități ilegale.
- Președintele Zelensky a semnat ieri o lege care abrogă 1.300 de norme legale sovietice care erau încă în vigoare în Ucraina.
- Andrei Turceak, secretarul consiliului general al Partidului Rusia Unită al lui Putin, a vizitat ieri orașul Herson, unde i-a transmis primarului pro-rus Vladimir Saldo că „Rusia va rămâne aici pentru totdeauna” – o indicație a intenției Moscovei de apăstra într-o formă sau alta controlul asupra regiunii Herson și după încheierea ostilităților.