De mai mulţi ani mass-media din România practică un asalt continuu asupra creştinilor. Există două direcţii de atac – principala ţintă sunt creştinii ortodocşi, care alcătuiesc majoritatea românilor. A doua ţintă sunt creştinii în general. Cei care pun în practică acest atac continuu se revendică de la teoria drepturilor omului, toleranţă şi înţelegere. Însă oricine poate beneficia de aceste principii, mai puţin creştinii care sunt supuşi periodic unui val de minciuni destinate înjosirii şi ridiculizării. Sunt foarte multe de spus despre acest subiect, aşa că am creat o categorie specială dedicată temei.
Principalele sărbători ale creştinilor, Crăciunul şi Învierea sunt mânjite cu o teză mincinoasă, preluată cu dezinvoltură de majoritatea mijloacelor media: creştinii ortodocşi se îndoapă cu mâncare şi se îmbată porceşte cu prilejul acestor sărbători. Pentru a asigura o faţadă de corectitudine, reporteriţele îngrijorate citează cifre furnizate de servicul de ambulanţă. Însă le citează trunchiat – sau chiar dacă cifrele sunt prezentate pe larg impresia generală transmisă este una de dezmăţ total. Ideea „dezmăţului” fără limite al ortodocşilor de Paşti şi Crăciun a devenit un loc comun, nimeni nu îl mai pune la îndoială, este un fel de lege a fizicii pentru jurnalişti şi comentatori. Şi constituie o temă majoră pentru ştirile din perioada sărbătorilor.
În acest an, în prima zi de Paşte o reporteriţă de la Realitatea TV anunţa plină de mâhnire că aproape 1.600 de bucureşteni au ajuns la spital în urma petrecerii de Paşti. Cifra este mare, 1.600 de oameni internaţi. Dacă ne uităm la imaginea de ansamblu, cu 2 milioane locuitori în Bucureşti, internaţii de Paşte reprezintă un procent de 0,8 la sută.
Dar dacă începem să săpăm după mai multe detalii vedem că minciuna este şi mai mare. România Liberă titrează „1.400 de români au chemat Salvarea în noaptea de Înviere şi în prima zi de Paşte” şi oferă ceva detalii suplimentare:
„Din totalul celor peste 1.400 de solicitări, 800 au fost urgenţe majore de diverse patologii. 200 dintre aceşti pacienţi au suferit probleme digestive. Au fost, de asemenea, patru tentative de suicid, din fericire nereuşite, 100 de lipotimii, 200 de traumatisme de diverse tipuri, 13 accidente rutiere, iar 27 de persoane au suferit de agitaţie neuropsihică. De asemenea, din numărul total de solicitări, au fost aproximativ 20 de persoane căzute în stradă, au existat cazuri de arsuri termice şi edem pulmonar”
Încă o dată: de Paşte în 2011 doar 200 de pacienţi din Bucureşti au suferit de probleme digestive. Asta înseamnă că în Bucureşti 0,01 procente dintre creştinii ortodocşi s-au „dezmăţat” cu mâncare şi băutură în exces! (presupunând că toţi sunt creştini ortodocşi, ca să nu mai spunem că un singur pahar de vin poate duce la spital un om de 70 de ani cu probleme cardiace). Restul cazurilor de internaţi reprezintă probleme curente pentru serviciul de ambulanţă al unui oraş cu 2 milioane de locuitori. Însă procentul de 0,01% nu îi împiedică pe bezbojnici să îşi continue asaltul şi minciunile:
- Mediafax titrează alarmant „Sute de persoane au solicitat Ambulanţa după ce au mâncat şi au băut peste măsură” (cele 200 de persoane internate pe probleme digestive de la România Liberă devin „aproape 250” la Mediafax, după care aflăm că ar fi 230 – reporterul a tras şi el de cifră cât a putut, dar procentul pentru Bucureşti rămâne tot în jur de 0,01%, ceea ce nu-l împiedică să dea cu copita în creştinii ortodocşi).
- Evenimentul Zilei loveşte direct „După masa de Paşte, românii au chemat ambulanţa” (EvZ se referă doar la ziua de duminică, atunci când au fost internate în Bucureşti 50 de persoane cu probleme digestive, cifra nu contează, trebuie menţinută teza „dezmăţului”)
- Realitatea TV dă şi ea cu parul „OUL ŞI ALCOOLUL I-AU BĂGAT ÎN SPITAL”
- Gândul merge pe aceeaşi linie „Sute de persoane au chemat SALVAREA după ce au MÂNCAT şi BĂUT peste măsură” (referirile la Paşte apărând în text).
- Agerpres (agenţia naţională de ştiri, susţinută din banii creştinilor ortodocşi) nu poate ieşi din locul comun al „dezmăţului” de Paşte şi anunţă „Solicitările la Ambulanţă au crescut pentru afecţiuni digestive”
Încă o dată: de Paşti în 2011, indiferent de sursă care a transmis ştirea, un număr de 250 de bucureşteni, reprezentând un procent de o,01-0,02 % din locuitorii capitalei au fost internaţi pentru afecţiuni digestive. Relevanţa numărului real şi a procentului este minimă, însă acest lucru nu a împiedicat majoritatea mijloacelor media să propage teza mincinoasă a existenţei unui „dezmăţ” de Paşte printre creştinii ortodocşi din România. În majoritatea ştirilor afecţiunile digestive sunt legate direct de sărbătoarea Învierii – ceea ce din punctul meu de vedere reprezintă o discriminare şi o înjosire a celei mai importante sărbători a creştinilor ortodocşi din România.
Mie nu mi se pare un atac împotriva ortodocşilor (catolicii au avut paştele în acelaşi timp cu noi) ci, mai degrabă, împotriva românilor care fac excese. Pe de altă parte, o informare corectă ar spune şi cât la sută din cei care vin la spital sunt în plus faţă de un weekend obişnuit. 200 de persoane cu probleme digestive într-un weekend nu mi se pare ceva exagerat, aş fi curios cât e media în general. Bucureştiul are 3 milioane de locuitori totuşi.
Nu am mai stat să adun aticolele care sar la beregata ortodocşilor. Trebuie să recunoşti că în spaţiul public din România catolicii au o imagine mai bună decât ortodocşii şi de foarte multe ori când este vorba de astfel de chestiuni cumva se subînţelege deja că „ortodocşii sunt de vină”.
Felicitari pentru ca ati mers – si de data asta – dincolo de aparente. Pe de o parte este revoltator asaltul media impotriva ortodoxiei (si a crestinismului), pe de alta parte si noi ne cam meritam soarta, ca nu vociferam mai des… Cu atat mai mult articolul Dumneavoastra este binevenit!
Ma bucur ca in sfarsit cineva spune pe nume acestor tipuri de atacuri mediatice. Am facut jurnalismul, am lucrat in ‘comunicare’ si stiu foarte clar si bine ce inseamna manipularea prin media. Pentru cei neavizati insa, aceste stiri pot parea ca fiind parte dintr-un tablou veritabil.
In orice caz, se incadreaza la capitolul cliseelor despre romani si Romania: indoparea de paste/craciun, autostrazi blocate de 1 mai+weekendurile la mare, DN1 blocat de revelion si craciun, samd…Cand se vor satura oare de acest gen de penibilitati?
Dr. Opran M. Ioan Matei
12 apr. 09
Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii,
Direcţia Comunicare
Cerere copii „P”, „I” _ 24 02 2009 Nr.P623/04
Pentru tatăl meu ing. Opran Matei (decedat) acuzat de:” activităţi mistice în legătură cu spiritismul”
Cerere copii dosar subsemnatul, Nr. P558/09 / 31 03 2009
Un citat dintr – o comunicare pe care tatăl meu a consemnat – o într – o agendă ce se află în susnumitele dosare.
”
08.12.1951
Emil Fagure ziarist
FAGURE, EMIL D. (Samuel Honigman, 1873-1948).
Ziarist, critic muzical şi dramatic, scriitor. Fiu al cantorului Max Honigman de la Sinagoga Mare. Liceul Naţional la laşi, apoi studiile de drept la Universitatea Bucureşti. Autodidact în muzică.)
A vorbi azi înseamnă ai maimuţării* pe vii zeificaţi sau pe morţii falsificaţi de interesele partidelor abstracte create de un geniu al răului organizat cu scopul de a canaliza fără murmure energiile umane spre o himeră cu care moştenitorii nevolnici dar norocoşi ai acelui geniu strălucind de întunecimile infernului oprimării umane dezgroapă cadavrele gândirii umane…
*v. parodia, nota mea.”