În anul 1940 în Basarabia existau 1090 biserici şi 28 de mănăstiri. După 50 de ani de ocupaţie sovietică au mai rămas în 1990 doar 150 de biserici şi o singură mănăstire. Am de mai multă vreme în minte un proiect: să fac un album fotografic în care să adun imaginile cât mai multor biserici din Basarabia (dacă nu ale tuturor) în trei ipostaze (pe cât posibil): înainte de anul 1940, în timpul ocupaţiei sovietice şi după 1990. Nu m-am ocupat foarte intens de treaba asta, însă majoritatea prietenilor au fost destul de sceptici: e mult prea greu! Nu vei găsi imagini din perioada sovietică – e foarte greu!, nu vei găsi imagini cu demolarea bisericilor – cine crezi că avea curajul să fotografieze? etc.
Astăzi am avut parte de o mică bucurie: am găsit astfel de imagini pe pagina de Facebook a oraşului Bălţi. Deci se poate!
Sovieticii s-au străduit din răsputeri să şteargă orice urmă a civilizaţiei româneşti din Basarabia. Preoţii şi profesorii au fost căsăpiţi sau deportaţi, bisericile au fost rase de pe faţa pământului şi limba română a fost mutilată. Chiar este un miracol că spiritul românesc a rămas viu în Basarabia.
Orice fel de sugestie sau indicaţie pentru proiectul prezentat mai sus este cât se poate de bine venită. Îmi puteţi scrie la comentarii sau la adresa contact@george-damian.ro.
George, este un colecționar pe Facebook cu foarte multe imagini vechi din Basarabia și Bucovina. Sigur găsești cîte ceva din ce te interesează între imaginile de acolo:
https://www.facebook.com/alexandru.ursubukowina/photos_albums
Exact asta face portalul http://basarabia-bucovina.info/. Au fost documentate pana acum toate manastirile din Basarabia si o parte din biserici, cu fotografii din arhive si imagini la zi, foto si video. De fapt, cu majoritatea obiectivele istorice, culturale, religioase si istorico-militare importante din Basarabia (inclusiv Transnistria), nordul Bucovinei, Tinutul Herta, Maramuresul Istoric, etc. Urmeaza sa fie postate treptat. Fiind portal interactiv orice colaborare este binevenita…
PS: Doar turla clopotnitei a fost demolata de comunisti, in ’65. In prezent este reconstruita. Parintele, care tine de Patriarhia Moscovei prin Mitropolia Moldovei, ne-a aratat si proiectul unei noi biserici la care lucreaza cu sarg. Alte detalii, cateva poze cu turla noua si o carte postala veche, aici http://www.hotnews.md/articles/view.hot?id=10220
In rest, nu foarte multe biserici si manastiri au fost distruse total, ci mai curand transformate in depozite de grane, sali de sport, sanatorii, etc. Istoria orala spune ca cei care s-au grabit sa arunce in aer primele biserici au murit in accidente groaznice la scurt timp si zvonul s-a raspandit cu rapiditate printre bolsevici, asa ca nu multi au mai riscat apoi. Frescele au suferit insa distrugeri iremediabile. Dintre manastiri, numai Japca a ramas, singura, deschisa, din motive nu foarte clare. Politica comunista de vitrina, probabil. Multi sateni au luat odoarele si icoanele manastirilor si bisericilor inchise si le-au ascuns inapoindu-le o data cu redeschiderea lor, dupa 1994, in cazul manastirilor. Astazi toate sunt redeschise insa tin, dupa cum banuiti, de Moscova! Cu toate acestea se slujeste in romaneste si desi unii calugari sunt facuti la comanda fara indoiala ca sunt printre ei si dreptmaritori si autentici slujitori ai Domnului, cum am intalnit si noi, mai ales din randul celor care s-au reintors in chiliile lor, dupa zeci si zeci de ani de pribegie si schivnicie… O istorie care, desigur, trebuie scrisa!
mai multe informatii puteti gasi aici – http://oldchisinau.com/forum/viewforum.php?f=7