Meniu Închide

Bulgarii au ieşit în stradă din cauza facturilor. Românii mai aşteaptă

Peste 100.000 de bulgari au ieşit duminică în stradă să ceară naţionalizarea companiilor electrice din cauza facturilor umflate primite pentru luna ianuarie. La televiziunile de ştiri, pe site-uri şi prin ziarele din România nu am auzit nimic despre protestele din Bulgaria. Nimic-nimic! Tăcere totală, zici că au primit ordin. Şi totuşi în Sofia au fost arestaţi patru cetăţeni, la Varna poliţia a fraternizat cu demonstranţii, sediul ministerului bulgar al energiei a fost bombardat cu roşii şi mere, treaba este serioasă la sudul Dunării. (via Novinite)

Manifestatie-Sofia

În România preţul curentului electric a fost mărit cu 6% de la 1 ianuarie, o nouă scumpire de 2% este programată pe 1 iulie, plus o nouă ridicare de preţ de 8% pentru energia verde – şi nimic, românii îşi văd de treabă şi plătesc facturile (via Capital). De ceva vreme nesimţiţii de la ENEL îmi trec pe factură cât cred ei că am consumat (de obicei dublu!), când îi sun şi le spun asta îmi răspund că e o greşeală şi emit o nouă factură cu preţul corect (detalii aici). Există vreo cale să-i pun să-mi deconteze costul telefoanelor?
Am mai spus că românii sunt răbdători. Până una alta să ne uităm la fraţii bulgari să vedem dacă reuşesc să îşi naţionalizeze firmle de distribuţie de energie electrică. Poate ne vine şi nouă o idee. Extremiştii bulgari de la ATAKA le-au cerut cetăţenilor să distrugă contoarele şi să nu-şi mai plătească facturile.

UPDATE Între timp scandalul din Bulgaria a devenit ştire şi în România. La sud de Dunăre manifestaţiile începute duminică au continuat şi premierul bulgar Boiko Borisov a anunţat pe 20 februarie că demisionează (detalii aici).

15 comentarii

  1. Zanger

    1. La Enel ai apel gratuit, de tipul 0800; nu te costa nimic. Ai si o interfata online unde poti sa-ti trimiti tu singur indexul corect.
    2. Departe de a nu fi prezentate protestele la televiziune, eu le-am vazut relatate la principalul buletin de stiri al TVR, din seara de duminica (17 februarie). Si au fost relatate si protestele din Spania si cele din Portugalia (tu de astea ai auzit?).

  2. bugsy

    @GD: iti respect opiniile, imi place blogul tau, chiar daca nu sunt tot timpul de acord cu ce spui/scrii tu, dar la comentarul lui MMP nu ma pot abtine. Ce treaba are subiectul articolului tau cu ce a scris el? Primeste, te rog, scuzele mele, daca te-am jignit pe tine cu ceva!

    • MMP

      Ati auzit de diversiune? Se practica de cand lumea, mai abitir atunci in tari unde populatia trebuie tinuta sub papuc, mai ales cand hotul cel mare are puterea…

      Pe indelete acum: de vreo 2 luni( coincindenta cu data scumpirii electricitatii si a altora) mass-media ne bombardeaza cu stiri in care aflam ca Biserica ne ia banii, preotii nu ne dau chitante si in general, noi credinciosii sugem banii de drumuri si spitale…Normal ca n-ai timp sa mai realizezi cand ti se umfla facturile daca stai cu ochii-n televizor si cu gandul la buzunarele preotilor.

    • George Damian

      Bugsy, nu mă deranjează comentariile acide la adresa mea, le permit într-o anumită limită. Doar că nu îmi place când comentatorii se atacă reciproc, mai ales în mod repetat. Se strică feng-shui-ul.

  3. ion

    De ce nu te gandesti la internet / telefonie? Cum era cand statul avea monopol? Ce preturi erau si ce conditii?
    Nu crezi ca o solutie mai buna decat nationalizarea ar fi spargerea monopolurilor? Adica eu, ca si consumator, sa pot lua curent sau gaz de la ce furnizor vreau?

    • MMP

      Pai si-acum, teoretic, puteti lua de unde vreti. Doar ca „privatizarea” a insemnat inlocuirea monopolului de stat cu unul privat…de fapt al altor state. Ca majoritatea companiilor sunt finantate de statele respective.

      Nu ai cum sa construiesti sisteme alternative de energie si gaze, astea costa zeci de miliarde de euro. Si cine sa le plateasca? Tot noi, care le-am platit si pe cele de-acum, ca sa fie in proprietatea altor state?

      @bugsy

      Steagul secuiesc a fost pe bune, in sensul in care ungurii chiar vor sa ne-o traga. Apropo, care o fi ultimul bastion romanesc in Harghita – Covasna? Ghici ghicitoarea mea…

  4. Clement

    Dragilor, povestea cu liberalizarea pietei de energie in Romania va fi o mare problema pentru noi:
    1- interesati-va cum sunt tratate reclamatiile la companiile private, cum sunt priviti consumatorii mici si cat dureaza sa se repare defectiunile in retea
    2- Enel si celelalte sunt companii detinute de statele de unde provin, adica daca noi ne vom supara vreodata pe Enel, de exemplu, nu ne vom certa numai cu aceasta companie ci si cu statul din care provine…deci fff nasol
    3 – noi trebuie sa liberalizam si privatizam, dar firmele noastre sunt cumparate de companii de stat din alte tari; nu cumva e putred undeva ?

    • MMP

      @ Clement
      Abia acum ne-am prins de punctul 3…Cand ziceau unii sa nu privatizam companiile din aceste sectoare, erau facuti retrograzi, inapoiati, cripto-comunisti, nationalisti fanatici..Ehe. Ce ti-e si cu mintea romanului cea de pe urma?

  5. Alex One

    D-le, nu mai urmaresc posturile TV romanesti de vreo doi ani intrucat m-am saturat de tiganiile si scandalurile zilnice. Mai aflu cate ceva accidental ca doar sunt traitor al acestor meleaguri. Totusi ma surprinde daca B 1 TV n-a dat stirea plus comentariul aferent, asa cu manta la guvernul Ponta care este la originea tuturor scumpirilor, ale anterioare evident nu se pun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *