Meniu Închide

Cine sunt volohii lui Vasile Stati?

Unul din atleţii moldovenismului de la Chişinău – Vasile Stati – încearcă din răsputeri, nici el nu ştie ce, dar tot ce îi reuşeşte este să fie incoerent. În 2012 a publicat la Odesa o cărţulie cu titlul „Moldova, istoria adevărată”, volumaş cu pretenţia de a fi un compendiu care să-i lămurească pe nelămuriţi asupra istoriei moldoveneşti. Pe lângă fermitatea unor convingeri, Vasile Stati mă impresionează prin graţia cu care sare peste problemele dificile.

Omul este foarte sigur că moldovenii sunt diferiţi de români, însă nu se osteneşte foarte tare să şi demonstreze asta. Treaba începe cu dacii liberi de la est de Carpaţi care nu au fost înglobaţi în Imperiul Roman. Care daci liberi sunt strămoşii moldovenilor. Cum de au ajuns dacii liberi, cu o limbă diferită de limba latină să fie strămoşii moldovenilor vorbitori ai unei limbi neolatine? Vasile Stati nu-şi bate capul să ne explice. Este de ajuns afirmaţia că dacii liberi sunt strămoşii moldovenilor.

dac-liber

Peste doar câteva rânduri ajungem la „volohi”. „Volohi”? Nu e limpede de unde au apărut volohii, dar şi ei sunt strămoşii moldovenilor. Pe o hartă care schiţează etnogeneza poporului moldovenesc volohii vin de undeva din vest, de prin Transilvania şi se amestecă cu rusinii/maloruşii deja prezenţi între Carpaţi şi Nistru. Nu este deloc clar ce s-a întâmplat cu dacii liberi de pe aceste pământuri – i-a mâncat lupul? Au fugit în lume? Mister.

Un lucru e sigur pentru Vasile Stati: „volohii” de la est de Carpaţi sunt total diferiţi de „valahii” de la sud de Carpaţi. Iar „volohii” s-au amestecat cu slavii şi cam aşa au apărut moldovenii. Fără nici o legătură cu spurcaţii de valahi dintre Carpaţi şi Dunăre.

(Vasile Stati, „Moldova. Istoria adevărată”, Odesa, 2012, tipărită cu sprijinul Asociaţiei Moldovenilor din Ucraina, prefaţă de Viorel Mihail)

14 comentarii

  1. Daniel B.

    Mai nou (nu e o gluma!) ungurii susţin că secuii sunt urmaşii dacilor. Şi că ei (maghiarii cu toţii, nu numai secuii) vorbesc cea mai veche limbă europeană. Mama tuturor limbilor. Poate merg la o negociere cu moldoveniştii ca să ştim şi noi până la urmă care sunt cu adevărat urmaşii dacilor.

  2. bihoprel

    „Popoarele slave au preluat cuvântul, folosind inițial numele de vloh în legătură cu toate popoarele romanice inclusiv strămoșii românilor. Mai târziu, forma cuvântului a evoluat: de exemplu, Italia în limba poloneză este numită „Włochy”, iar în limba maghiară „olász” sunt italienii, „oláh” fiind românii. Termenii proveniți din walh și vloh erau exonime, deci folosiți numai „în afară”, în timp ce respectivii (vorbitorii limbilor romane orientale între ei) foloseau diferite cuvinte provenite din „romanus” pentru a se numi pe ei înșiși: „români” „rumâni”, „rumâri”, „armâni”, „arumâni”, ș.a.m.d.”

    sursa : wikipedia

  3. bihoprel

    Nu mai sunt sigur de comentariul de la 22 si 17, ca este greseala de redactare. Stiti toti ca intre vecini, obiceiul este si acum sa stalceasca numele vecinului, fata de alti vecini…
    Ca are sau poate nu avea ,,oi (poate si capre, etc)mai multe, mandre si cornute”…

  4. nic

    Nu căutați nici un fel de logică sau adevăr istoric la alde Stati. Vicleniții ca el continuă să fie atât de obraznici fiindcă sunt susținuți moral și financiar de la Moscova. Nenorocirea e că au o anumită influență în rândurile populației. Numai Dumnezeu știe când o să dispară efectele îndoctrinării sovietice. Vorba lui Ivan Denisovici, văzând un deținut care se închina, „ăsta trebuie să fie ucrainean, rușii au uitat până și cu ce mână se face semnul crucii!”

  5. Marian

    Concluzia articolului plus comentariile de pâna acum e ca ungurii sunt stramosii moldovenilor. Ceva adevar nu poate fi negat, ca si „descalecatul” în Moldova tot opera ungurilor este, direct sau indirect :):):)

  6. Mircea

    Unul din cei mai mari ganditori ai Europei si, de ce nu, ai lumii, Petre Tutea, pe nedrept marginalizat (tot de comunisti) spunea despre comunism: „CEA MAI MARE AFLARE IN TREBA DIN ISTORIA OMENIRII”. Cam asa sunt perceputi si astia care contrafac istoria.

  7. bihoprel

    Marian, maghiarii nu prea erau oieri, lucrau manufactura fiind mai agreati de curtile regale si mai apoi, imperiale (favorizati).

    Transhumanta o faceau deci oile 🙂 si slujbasii lor.

    Dar cand au ajuns sa fie si ei impamanteniti de stapanirea lor, stapanire de aceasta data cu o limba destul de apropiata si din ce in ce mai comuna (vezi si denumirea unitatilor de masura folosite)in expresie, au ramas, ca ai locului, fie in Moldova, fie in Dobrogea, fie in alte provincii istorice romanesti.

    Sunt lentile maghiare in Moldova dar aproape de vechile granite.

  8. valah

    Temrinati cu aberatiile lui Densusianu si Savevescu! Voloni,vlahi,vlasi,nu sunt romani,ci sunt un conglomerat de populatii etnice. Sunt neo-latini,nicidecum latini.
    Tocmai din aceasta cauza autenticii romani latini le spuneau acestora ” valahii” (cu sensul de a deosebi popoarele neo-latine de cele latine). Adica,straini. Asa cum germanii ulitizau in acelasi context termenul ”valh”,cu sensul de a deosebii celtii de germani. Adica,strain,ne-german. In aceealasi context de utiliza termenul
    ” valah” (strain – neo-latin:popor romanizat). Iar romanizat nu insemna romanesc sau romanic,ci insemna”asimilati” .

  9. Dan Tudor Marinescu

    Dacii liberi s-au mentinut in actuala Moldova pana dincolo de secolul VIII.In acest sens exista dovezi toponimice .Este vorba de cateva raulete din Podisul Vasluiului pe care un lingvist din Chisinau le-a demonstrat ca fiind de origina daca analizandu-le din perspectiva limbilor baltice , ingemanate cu daco-traca.
    Dincolo de aceasta insusi numele Siretului este foarte probabil de origine daca-Zygeth – denumirea unei plante numite azi navalnic.
    Acesti daci nu au fost romanizati ba chiar mai mult nu au fost romanizata nici cea mai mare parte din Muntenia de azi.
    Toponimia Moldovei pastreaza numeroase hidronime slave – Bistrita, Nistru, Barlad, Tecuci etc.Se poate spune ca sunt nume foarte vechi ; de exemplu un studiu atent al sectorului Toance de pe Bistrita Moldoveana sugereaza ca denumirea dateaza inainte de despartirea slavilor de rasarit de cei de miazazi, adica dinainte de sfarsitul secolului VIII.
    Trecand la componenta valaha/voloha este suficient de a citi izvoarele istorice.Vechea cronica rusa spune clar ca , la sosirea maghiarilor in Panonia , acestia s-au luptat cu volohii si slavii care locuiau acolo; pe ambii i-au invins , slavii s-au. supus si au ramas iar volohii au plecat.Unde ? Logic spre rasarit , trecand Carpatii.Era sfarsitul veacului IX.Ii regasim pe volohi incepand cel putin la lupta de la Chirales in 1068 cand au fost alaturi de pecenegi impotriva maghiarilor.
    Intrebarea la care nu s-a ras-puns este de unde veneau acesti volohi gasiti de maghiari in actuala Slovacie si Ucraina Subcarpatica la 894-896.
    In aceasta regiune nu s-a putut produce romanizarea dacilor.Pe de alta parte Anonymus spune ca erau pastorii Romanilor intelegand prin Romani populatia de limba latina din dreapta Dunarii in actuala Ungarie.Ipoteza ca acesti volohi/valahi erau originari din Serbia nu se poate exclude. Ar fi bine sa fim mai precisi intelegand prin Serbia valea inferioara a Moravei Mari in care unii ligvisti vad principala regiune de formare a limbii straromane.
    In concluzie Vostok dely tonkoe , stimati comentatori…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *