Meniu Închide

Cum combaţi evaziunea fiscală într-un regim fanariot?

Pe la 1730 şi ceva domnitorul Constantin Mavrocordat a făcut o serie de reforme în Ţara Românească şi Moldova. Cea mai importantă dintre toate: fiecare cap de familie plătea un singur impozit de 10 lei pe an, achitat în 4 rate numite „sferturi”. Peste 50 de ani românii din Moldova şi Ţara Românească plăteau câte 20 de „sferturi” plus o căruţă de alte taxe: pe cai, pe vaci, pe oi, pe albine, pe coşul de fum. Toţi trăitorii în secolul al XVIII lea au constatat fără să aibă cine ştie ce studii de macro-economie că în vremea lui Mavrocordat toată lumea îşi plătea impozitul şi visteria era plină, iar în vremea urmaşilor săi toată lumea fugea de biruri.

În ziua de azi se vorbeşte de „combaterea evaziunii fiscale”, dar dacă am începe să numărăm taxele şi impozitele ar fi mai multe decât cele din vremea lui Caragea. Chiar nu e nevoie de cine ştie ce studii aprofundate, pe vremea mea istoria asta se învăţa la liceu. E simplu: impozite puţine şi clare – încasări mari la buget; impozite multe şi alambicate – încasări mici la buget. Nimeni nu mai are chef de muncă dacă ştie că jumătate din munca sa îi este luată – mai bine nu mai munceşte. Sau munceşte, dar face ce face şi nu dă nici un ban la stat.

 

6 comentarii

  1. dan crisan

    urmaresc de multa vreme blogul tau pentru ca este plin de informatii pertinente,sunt viitor istoric, asa ca stiu ca in unele cazuri istoria ne da raspunsurile la intrebarile care ne framanta.problema care este constanta in schimb este ca elita politica este interesata de cu totul altceva.ce ramane de facut?oamenii ca tine sa incerce sa iasa mai mult in evidenta.ca faza amuzanta,sunt la o facultate privata, am avut contacte cu cei de la stat si nu mi-au creat o parere prea buna.stau si ma intreb cui lasam pe mana istoria?mai ales ca acum demitizarea a ajuns la nivel de arta…iar adrian cioroianu a ajuns prezentator tv..nusitu daca ai apucat sa cunosti ce scrie ioan aurel-pop al carui admirator am devenit de ceva vreme.scrie istorie cu mult bun simt si ponderatie,din pacate taman din cauza acestui lucru sta intr-un usor con de umbra.revenind la viitorii istorici,incerc sa-mi incheg cologii ,care oricum sunt dezorientati,intr-un grup care sa apere valorile romanesti.dar din pacate toti sunt bombardati zilnic ca nu e asa si pe dincolo….si nu prea isi manifesta interesul…situatia din ultimii 20 a reusit sa arunce asupra romanilor o stare de delasare si debusolare crunta.dar eu cred ca incet incet ne putem reveni..trebuie doar catava sa ia atitudine.sunt multe de spus dar acum ma opresc pentru ca risc sa devina discursul la fel de lung ca discursurile lui castro…bafta si incearca sa iesi mai mult in fata.un sustinator il ai deja:)

  2. Radu

    Aoleu, dati idei Fiscului. Speram ca nu se vor redescoperi metodele de executare silita din vremea lui Caragea precum inhalarea de fum de ardei iute, baterea la talpile goale si alte celea…

  3. Pingback:Recomandări de seară » Daily Cotcodac

  4. Cristi

    Partea cea mai trista la fiscalitatea actuala din Romania este ca sunt o groaza de taxe (dar si impozite) care aduc pierderi la bugetul de stat. Cum aduc pierderi? Simplu: costa mai mult colectarea lor (salarii si ce cheltuieli mai sunt) decat sumele care se incaseaza (nu ma refer la evaziune).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *