Meniu Închide

Cum ne scriu ruşii istoria

Interpretările date de experţii ruşi istoriei românilor sunt savuroase. Mai nou, postul de radio Vocea Rusiei a fost deranjat de declaraţia preşedintelui Nicolae Timofti că nu există limba moldovenească (la Moscova nu prea contează că Timofti nu a zis aşa ceva, dar să trecem peste). Şi în urma acestui deranj s-a găsit directorul adjunct al Institutului pentru CSI de la Moscova Igor Şişkin care să ne povestească nouă cum stă treaba cu naţiunea română. Şi zice aşa Igor Şişkin aici:

Naţiunea moldovenească a apărut mai devreme, înainte de crearea artificială a naţiunii române. Naţiunea română a fost creată la sfârşitul secolului al XVIII lea pe teritoriile controlate de Austro-Ungaria. Acolo a apărut noţiunea de români.

Frumos, nu? Expertul rus merge mai departe şi spune că pe acelaşi model a fost creată şi naţiunea ucraineană, tot de către Austro-Ungaria.

Igor Şişkin are o pregătire destul de precară, Austro-Ungaria apare ca stat abia prin 1867. El ştie ceva despre Şcoala Ardeleană şi lupta românilor din monarhia habsburgică de la sfârşitul secolului al XVIII lea, dar suceşte faptele până le deformează. Teoria lui Şişkin nu ne explică totuşi de ce voievodul Moldovei Vasile Lupu şi-a intitulat pravila din 1646 „Carte românească de învăţătură” (detalii aici).

7 comentarii

  1. Copacul creste in Gradina. ,mea

    Constat cu amaraciune ca nici domnia-voastra nu detine notiuni reale si forte pentru a combate slabiciunile unor contestatari de peste Prut. Nu este tarziu, santeti inca relativ tanar , mai cititi si invatati. Si porniti la lupta (ideatica) cind detineti argumente plauzibile, dealtminteri nivelul este doar la stacheta Daily cotcodac…

  2. aricel

    Imi placea mai mult versiunea unde romanii erau defapt rusi care si-au pierdut identitatea si au fost intorsi impotriva rusiei de catre occident. Versiunea aceea macar avea o doza de SF si puteai sa apreciezi o poveste frumoasa.

  3. Pingback:Legătura dintre Criticatac.ro, Vocea Rusiei şi Ministerul rus de Externe

  4. Pingback:Cum ne scriu ruşii istoria | gerulia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *