Meniu Închide

De când fac româncele nudism

Citesc încă un articol greșit cu referiri istorice. Ideile sunt cam așa: mersul la plajă a apărut în România ca modă importată din Franța prin anii 50, iar nudismul pe plajele românești a devenit un fenomen începând cu anii 1970. Bineînțeles, o altă întârziere a românilor datorată culturii medievale, argument susținut cu un citat doct din Dimitrie Cantemir despre pudibonderia instituționalizată a moldovencelor.

Să le luăm pe rând. Mersul la plajă și nudismul sunt atestate cel puțin din perioada interbelică în România. Jurnalul lui Jeni Acterian conține o mulțime de referiri la practicarea nudismului alături de actrița Marieta Sadova (cunoscută și pentru simpatiile ei legionare, dar asta e altă poveste, cu legionarele care făceau nudism).

De departe cea mai veselă atestare a nudismului în România interbelică o găsim în amintirile spionului britanic Ivor Porter. Aflat pe plajă la Mamaia prin 1938 este salutat cu exuberanță de o doamnă pe care o cunoscuse în seara anterioară – doar că doamna nu purta decât o pălărie, în rest era cum o făcuse mamă-sa. Britanicul face stânga împrejur fără să răspundă la salutul unei femei goale, când o revede pe cucoana nudistă seara la restaurant (îmbrăcată de data asta!) este admonestat: ”Bine domnule, se poate să nu mă saluți?!? Nu ai mai văzut femei dezbrăcate?”

Cât despre atestarea pudibonderiei medievale prelungită până târziu a româncelor nu pot decât să-mi amintesc de nenumăratele articole pline de citate în care aceleași românce de acum 200-300-400 sunt descrise drept destrăbălate. Mai greu de clarificat povestea asta: erau româncele un fel de mumii înfășurate în zeci de voaluri sau niște nimfe despuiate? Italianul Preziosi a văzut pe la 1800 și ceva la București niște femei destul de dezinhibate când era vorba de scăldat în râul Colentina.

Preziosi Colentina
Sursa foto

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *