Grecii au trăit din tot felul de speculaţii în ultimii ani. Şi au trăit bine. Acum a venit momentul să îşi plătească datoriile. Doar că nu vor. Nu vor şi gata. Ba mai mult, grecii ameninţă şi şantajează: dacă ne siliţi să ne plătim datoriile vom declanşa războiul civil, vom distruge zona euro etc. Critic Atac a publicat aici un articol tip al raţionamentului grecilor.
Grecia este o ţară sub ocupaţie, europenii să nu uite că grecii au trecut printr-un război civil şi au declanşat Revoluţia de la 1821 împotriva Imperiului Otoman! Cam acesta este rezumatul articolului. Doar că este vorba de o premisă falsă: Revoluţia de la 1821 nu a fost declanşată de greci. A fost planificată în Rusia ţaristă şi a fost finanţată cu ruble ruseşti. O zice chiar Marx. Dar asta nu are nici o importanţă pentru greci: ei vor impozite mici şi pensii mari în continuare. Să vedem cine o să le sponsorizeze următoarea revoluţie.
Cum cine ? Hugo Chavez 🙂 Eu asa am inteles din documentarul ala, „Debtocracy” 🙂
Grecii nu isi mai pot plati acum datoriile nici daca ar vrea. Nici dobanda nemaivorbind de principal.
Si nu numai ei. Este foarte interesant si cazul Irlandei despre care desi „se tace” in media internationala nu inseamna ca si-a platit datoriile. Pur si simplu Irlanda a intrebat in mod oficial BCE-ul daca conform tratatului european aceasta putea sa le imprumute bani (ca sa stie si ei daca au o obligatie legala 🙂 ). Raspunsul se pare ca se lasa asteptat…
mi se pare perfect normal ca un popor a cărui cea mai cunoscută tradiţie e spartul farfuriilor să fie cel mai în găleată de criza asta.
Lumea a luat de bună denigrările de sorginte „bruxelleză” privind lenea grecilor.
Ba chiar le-au înghiţit pe nemestecate.
Adevărul este cu totul altul.
Cine doreşte, poate să facă o socoteală cu banii cheltuiţi de Grecia pe cumpărături militare, impuse de NATO, de la ţări ca Germania, Franţa, USA,… (Nave, avioane, tehnica de artilerie, tancuri, blindate, etc…)
Datele le găsiţi pe internet.
Toate astea cu bani împrumutaţi de la FMI si UE la presiunea şefilor din UE…
P.S. Nu sunt grec şi nu-mi plac grecii. Dar adevărul trebuie cunoscut!
Subscriu!
In general, cam asta e ponciful numarul 1 despre ortodocsii din Europa de Est: lenesi, nu vor sa munceasca.
Domnule Damian, daca putem accepta ca austriecii au dat spagi ca sa se asigure de falimentul firmelor romanesti pentru a-i avea pe ei ca salvatori, de ce nu putem crede ca s-a intamplat la fel si-n Grecia?
Da. din pacate minciunile si viclenia indivizilor din occident fac ravagii printre oamenii indobitociti cu painea si circul societatii de consum capitaliste. ceea ce se urmareste de fapt este distrugerea poporului grec ortodox, prin coruperea unor tradatori, asa cum fac si cu noi. Unde esti tu Tepes Doamne?
@ arhimede o zice foarte corect…
Stimate autor, ce a-ti zice de un alt titlu al articolului d-ra, ca de ex. „tupeul creat artificial al grecilor datorita tupeului intregii populatii”,
– exista si o alta perspectiva a acestei datorii a elenilor, creata artificial, prin intermediul unor previziuni de buget supraestimate, cheltuieli impuse, si in consecinta, unui deficit aparut din nimic, Bingo! Intrebati care-i scopul? Pai asta permite UE /FMI sa-si intoarca banii imprumutati prin intermediul privatizarilor (nedorite, dar impuse), de aici si apare planul de austeritate(care nu ar fi trebuit sa existe) si nemultumirea maselor…
Si, daca nu ma gresesc, aceleasi scheme de privatizari se aplica si in Romania, numai ca mai pe „chitic” … cel putin asa vorbesc oamenii de rind, dar ce inteleg ei macroeconomie, nu-i asa?
Pai, daca istoria se repeta, ruble cred ca mai sunt..
Vorbiti degeaba si nu stiti nimic …
Situatia din Grecia nu s-a schimbat ca fond cu nimic din perioada fanariota …
E la moda sa nu-ti platesti impozitele, iar pentru marii datornici la sfârsitul anului se voteaza scutiri de impozite în parlamentul elen. Totul se face perfect legal, dar ce e legal nu e si moral, nu e corect si probabil mai si îngrasa.
Grecia e vazuta acum ca o prada, si asta e situatia, daca au fost atât de „destepti” încât s-au lasat cuceriti economic, nu e vina Europei, capitalistii atât asteapta.
Deocamdata bugetul Greciei în EU e doar de 2%, ceea ce înseamna ca orice se întâmpla în Grecia nu e fatal Uniunii. Grecia e crucificata ca un exemplu pentru altii care s-ar fi gândit „Ia uite, fratioare, hai ca se poate si asa”.
Tarile pline de destepti la mia de locuitori cam patesc chestii de acestea, parca si România e plina de prim-ministri, antrenori de nationala si, dar la ce nu se pricepe românul …
In privinta Grecilor ma bucur fiindca guvernul de la atena a dat la popor de toate ca sa fie bine fiindca au fost alesi la putere de catre popor pentru popor cum e si firesc. In Romania, Chiorul de la Cotroceni a luat bani in imprumut si a dat la popor …….. Dimpotriva a vrut sa taie pensiile ceea ce nu e valabil si la Greci. Two thumbs up pentru Grecotei
Situatia în Grecia e la fel ca în România din câteva puncte de vedere.
Si anume – în ambele tari au fost la putere suficient de mult ca sa-si impuna o mentalitate niste guverne si conducatori a caror principala activitate a fost spolierea tarii (vezi si regimul fanariot, de sorginte greaca, care explica exact ceea ce vreau sa spun).
În aceste conditii, a fura de la stat si a nu-ti plati impozitele sunt considerate actiuni patriotice, acte de dizidenta daca vreti.
La fel ca în Grecia, mare parte din populatie depinde de guvern si de buget. Adica sunt multi bugetari, iar majoritatea firmelor fac afaceri reusite cu statul.
Pentru bugetul Greciei asta înseamna ca-si muta banii din buzunarul din stânga în cel din dreapta si-si percepe impozit pe tranzactie :).
România e putin diferita la împrumuturi. Din cele 80-90 miliarde, statul în sine are vreo 20. Numai. Restul de 60-70 sunt datoriile persoanelor private la banci, care banci, niciuna fiind autohntona, s-au împrumutat la bancile mama (adica au contractat împrumuturi externe). Credit cu buletinul va spune ceva? Opera lui Nastase, nu a lui Baselu’. S-a stimulat consumul (TV, frigidere, chiar apartamente si vile), acuma platim, direct sau indirect. Oferirea de credit cu buletinul (afluenta de bani) a permis si boomul imobiliar, pentru ca oamenii aveau bani au crescut preturile. Si pe cei care au cumparat la preturi umflate cu bani „ieftini” i-a prins criza cu pantalonii pe vine.
Norocul României a fost ca se mai produce ceva în tara, chiar daca multa munca merge pe lohn…
mai mai mai, mi se rupe inima de greci! Dar sa le dea cate 320 eu pensie la aromanii din Albania care se declarau greci aveau bani! Iar cu inarmarile care le-au fost „bagate” pe gat mai usor, ca unii straponteci au bagat botul in savarina la greu! Iar cum se omoara grecii cu munca…toti si tot timpul!, n-am cuvinte, am ajuns si acolo sa vad atatea terase si mai mereu pline, noroc mai mult cu cei vreo 1,5 mil de ronini din jur!
Intrebarea cheie este: Oare daca grecii de rind ar fi fost intrebati daca aproba sau nu imprumuturile masive de bani facute pe spinarea lor si a tarii lor, oare ce ar fi hotarit?
Evident ca nu s-ar fi imprumutat si n-ar fi ajuns in situatia de azi. Deci concluzia e extrem de simpla: grecii nu-si controleaza propria tara si pirghiile de decizie de-acolo.