Meniu Închide

Dispută în Magazin Istoric: de unde a apărut Basarabia?

Tocmai ce a ieşit din tipar numărul pe luna ianuarie al revistei Magazin Istoric, în curând şi la chioşcuri. Două articole mi-au atras atenţia: primul este o polemică între Ion Ţurcanu şi Neagu Djuvara, al doilea este povestea banditului Kotovski, care a devenit tovarăşul Kotovski.

Pe scurt: Ion Ţurcanu a publicat o carte „În căutarea originii numelui Basarabia”, volum lăudat de fostul istoric Florin Constantiniu la sfârşitul anului 2011. Laudele lui Florin Constantiniu i-au atras atenţia lui Neagu Djuvara care a sărit să desfiinţeze volumul lui Ion Ţurcanu în articolul „O ciudată teorie despre numele Basarabiei”. Răspunsul autorului criticat îl puteţi citi în Magazin Istoric din luna ianuarie.

Dezbaterea este destul de specializată şi intră în detalii, dar voi încerca să o rezum: până acum majoritatea istoricilor spuneau că numele de Basarabia vine de la dinastia Basarabilor care ar fi stăpânit „părţile tătăreşti”, respectiv Bugeacul. Fiind vorba de epoca lui Mircea cel Bătrân, documentele sunt puţine şi confuze. Ion Ţurcanu a aruncat în discuţie câteva cronici poloneze contemporane care identifică în regiunea dintre Prut şi Nistru o populaţie numită bersabeis/ bersabenis/ bessarebenis. Această populaţie este denumită cumani în alte izvoare – de aici concluzia că Basarabia şi basarabenii ar fi de fapt cumani. Principalul reproş faţă de Neagu Djuvara este că venerabilul nu s-a ostenit să citească volumul pe care s-a repezit să îl hăcuiască, rezumându-se la a-l critica pe Florin Constantiniu pentru recenzia favorabilă.

În sfârşit, numărul actual al Magazin Istoric mai cuprinde două materiale despre istoria Basarabiei, o reţetă de bitter suedez din vremea lui Alexandru Ioan Cuza şi altele, pe care vă las să le descoperiţi singuri.

3 comentarii

  1. Vişan-Miu Tudor

    „Ion Ţurcanu a aruncat în discuţie câteva cronici poloneze contemporane care identifică în regiunea dintre Prut şi Nistru o populaţie numită bersabeis/ bersabenis/ bessarebenis. Această populaţie este denumită cumani în alte izvoare – de aici concluzia că Basarabia şi basarabenii ar fi de fapt cumani.”
    Conform istoricului Ion Chirtoagă: „[….] teza despre existenţa unei provincii cu numele „Basarabia”, care ar fi existat pe la mijlocul secolului al XIII-lea între Prut şi Nistru, se bazează pe cronici poloneze şi alte creaţii narative de mai târziu având la bază o confuzie (!). Aşa cum s-a demonstrat în istoriografia românească, numele „Basarabia” provine de la dinastia de domni munteni […..]” (Historia, nr. 125/mai 2012, „Enigma unui nume: Basarabia”, p.8-13; fireşte că, numărul fiind dedicat comemorării a 200 de ani de la „răpirea Basarabiei”, articolele din cuprinsul ei tind să fie subiective).
    Nu am citit studiul d-lui. Ion Ţurcanu, însă tema abordată este una interesantă.

  2. Toader Calu

    Am frunzărit articolul de mai sus și din informațiile mele numele de ” BA-SA- RA-Bi- Ea… provine tocmai dela unul din domnitorii !!! Mooldovei. !!! BASARAB. când după moartea …Țarului Rusiei …ECATERINA a ??? i-a poruncit lui ???ca hotarele Rusiei să fie până la…iar deacolo să-i de-a lui ….BA-SA-RAB…Todor.

  3. tiras

    Cucîntul ,,Basarabia,,este încâ o enigmâ nedezlegatâ a istoriei acestui pâmînt romînesc dintre Prut și Bugeagul din RM.Pot sâ spun câ am citit cu mare atenție aceastâ lucrare a lui Ion Țurcanu,multe din cele scrise de acest scriitor moldovean sînt luate din lucrâri rusești și poloneze.Denumirea de Basarabia pare câ vine de la populația cumanâ care se mai numea și bersabeis,bersabenis,bessarebenis.Dacâ exista pe vremea respectivâ un cronicar autohton,un scrib care sâ fi notat ceva despre istoria denumiri acestui loc ,atunci nu s-ar mai face speculații cu aceastâ denumire de Basarabia.Cuvintul Basarabie pote veni atit de la populația cumanâ nominalizatâ mai sus ,cît,tot așa de bine poate proveni dupâ numele vreunui voivod valah de origine cumanâ cu numele de Basarab.Istoria și poate descoperiri arheologice ,sau ceva notițe,lucrâri vechi prin ungherile vreunei bibloteici din lumea largâ ne vor lâmuri și pe noi (doamne dâ-ne norocul âsta)sau pe cei care vor veni dupâ noi,dar,pînâ atunci sa câutam și noi sau sa ne mulțumim cu acest nume dat de Rusia dupâ prima rapire din 1821.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *