Meniu Închide

Documentele execuției lui Nicolae Ceaușescu

dosar nicolae ceausescu

Execuția lui Nicolae Ceaușescu pe 25 decembrie 1989 nu a fost o problemă de fond, a fost o problemă de formă. Altfel spus: pentru toți cei care preluaseră puterea era clar că Ceaușescu trebuia să moară, problema era cum să se întâmple acest lucru astfel încât să apară cât mai puține întrebări.

dosar nicolae ceausescu

Ideal ar fi fost ca Nicolae Ceaușescu să fie asasinat în clădirea Comitetului Central al PCR de mulțimea furioasă pe 22 decembrie 1989. Din punctul de vedere al mitologiei revoluționare ar fi fost excelent: mulțime furioasă, răzbunare împotriva dictatorului cu mâinile pătate de sânge, responsabilitate colectivă – sau în eventualitatea când apăreau întrebări de natură juridică responsabili ar fi fost câțiva oameni simpli, supra-excitați de niște momente ieșite din comun. Însă ofițerii care asigurau paza lui Nicolae Ceaușescu și-au făcut meseria până la capăt și au reușit să-l evacueze, acesta ajungând în seara aceleiași zilei în custodia armatei la Târgoviște.

Între 22-24 decembrie 1989 s-a luat decizia uciderii lui Nicolae Ceaușescu și avem o mulțime de declarații, rememorări și legende despre acest proces decizional. Nu intru în această discuție, e vastă. Ion Iliescu s-a dovedit masculul alfa și a semnat un decret pe 24 decembrie 1989 prin care înființa Tribunalul Militar Excepțional pentru judecarea lui Nicolae Ceaușescu. Documentul este în afara oricăror legi existente la acea dată, se fundamentează pe teoria bolșevică a revoluției – pe scurt: răsturnarea regimului justifică orice fapte și legitimitatea faptelor provine din mitica „voință a maselor” (alt concept fundamental al bolșevicilor care justifică orice).

Decret Ion Iliescu 24 decembrie 1989

În baza acestui decret procurorul militar Dan Voinea a alcătuit un rechizitoriu și actele de reținere a lui Nicolae Ceaușescu și Elenei Ceaușescu. Vedeți documentele mai jos. Amuzant este că același Dan Voinea a fost foarte mulți ani procurorul care a „anchetat” revoluția din decembrie 1989.

Procesul soților Ceaușescu a durat mai puțin de o oră și a fost total în afara normelor juridice ale vremii. Nici nu avea cum să respecte legile existente, ar fi însemnat ca procesul să dureze luni de zile dacă era respectată procedura. Pentru oamenii lucizi acuzațiile aduse lui Nicolae Ceaușescu erau ridicole chiar și în decembrie 1989.

2 comentarii

  1. Marian

    De s-ar rezolva tot atât de repede si dosarele marilor corupti?!
    Preferabil cu aceeasi rezolutie… 🙂

    Asta e, dosarul revolutiei nu va fi gata decât dupa moartea (naturala) a lui Ilici… mai asteptam.

  2. Connaisseur

    La proces nu a exitat vreun rechizitoriu . A fost scris ulterior ca de altfel toate celelalte acte(facsimile). La 24 decembrie 1989 Dan Voinea era capitat nu maior ! I-a scapat .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *