Meniu Închide

Galerie foto: Armata română în drum spre Budapesta. Iulie-august 1919

11. REGELE FERDINAND I ŞI REGINA MARIA TREC ÎN REVISTĂ TRUPELE DIVIZIEI A 2-A VÂNĂTORI

O imagine face cât o mie de cuvinte. Am adunat aici 35 de imagini din timpul campaniei din vara anului 1919, când Armata română a eliberat Ungaria de sub regimul bolşevic al lui Bela Kun.

UPDATE: Imaginile le-am pus într-un fişier pdf pe care îl puteţi descărca de aici.

38 de comentarii

  1. Stoica Rodica

    Domnule Damian,va multumesc din suflet!M-ati inobilat cu imaginele realitatii istoriei Regale.Aceste imagini trebuie sa patrunda in casa fiecarui roman!

  2. Nicolae Constantinescu

    Asta este istoria adevarata!Acesti oameni au scris istoria!
    Acum se vede de ce comunistii au avut pata si pe Monarhie si pe Maniu.Asemenea documente ar trebui sa ilustreze cartile de istorie si din Romania si din Ungaria.

    • Livia

      da, intradevar niste poze extraordinare. chiar ar trebuii puse in cartea e istorie. ca sa nu mai aud niciodata ca ungurii ( bozgori imputiti) fac legea in Ardeal mama lor de alcoolici. si sa isi aminteasca cine i-a scos de sub bolsevici. scuze ptr exprimare dar sunt foarte foarte revoltata cand vine vb de subiectul asta.

    • vgeorgicas

      Dar pozele cu armata romana pe peronul de garii de la timisoara cu mitralierele inderptate catre trenul plin de soldati care se intorceau de pe frontul de vest, unde sint?

  3. Pingback:Galerie foto: Armata română în drum spre Budapesta. Iulie-august 1919 | Cugir, amintiri din viitor

  4. Ion Măldărescu

    Valoroase imagini! Păcat că lipseşte decorarea de către Regele Ferdinand, cu propria decoraţie „Mihai Viteazul” a organizatorului campaniei şi a trecerii Tisei, Ion Antonescu. Este doar o întâmplare, sau… teamă”

  5. Dorin S

    EXTRAORDINAR!!!
    Felicitari pentru publicarea acestor foto-documente inestimabile, care asa cum spunea cineva mai sus, ar trebui sa apara in manualele de istorie!
    Noi (unii dintre noi) suntem inca mândri de istoria Armatei Române. Ma intreb insa daca Armata Româna mai e si ea mândra de noi…
    Stimate d-le Damian, va rog foarte mult – pentru acuratetea pe care v-o insusiti – sa modificati titlul fotografiilor nr.18 si 20 din „Mitropolie” in „Palatul Episcopal Greco-Catolic din Oradea”. Ar fi o mica dreptate in plus facuta acestui „comandament general” al romanilor din acei ani tulburi, batjocorit de bolsevicii lui Kun, apoi de horthisti si de comunisti. Va multumesc mult.

  6. Dorin S

    Revin cu o rectificare. Ma refeream la foto nr.19 in care e mentionata „Mitropolia”, si nu 18 (imi cer scuze). Totusi, foto 18 este tot in piata centrala (ulterior Unirii).
    Dar e un bun prilej pentru a va preciza (pentru acuratete) ca foto nr.19 este realizata la oprirea suveranilor la Biserica Ortodoxa cu Luna.
    Nr.20 e intr-adevar la plecarea de la Palatul Episcopal Greco-Catolic, unde a fost organizata o receptie in cinstea lor.
    Va multumesc anticipat.

  7. Mihai ANDREI

    Impresionant fotoreportaj.
    Daca va intereseaza fotografii cu Regele Ferdinand la unitatile de aviatie sau fotografii aeriene, de la observatia aeriana, cu Budapesta, ma puteti contacta pe

  8. Dorin S

    D-le Damian, eu chiar cred ca penibilii saptamanii sunt altii si oricine poate vedea asta, dar modificati, va rog cuvantul „Mitropolie” la nr.19 si 20 – in 1919 erau doar 2 mitropolii in Transilvania: Mitropolia Romana Unita de la Blaj si Mitropolia Ortodoxa de la Sibiu, iar in Oradea nu a fost pana acum nicio mitropolie vreodata…

    • Dorin S

      In urma cu exact 92 de ani, trupele Gen. Traian Mosoiu intrau in Oradea, realipind-o pamantului romanesc. Putem pretinde, ca oradeni, de dragul acestei aniversari, un pic de acuratete a prezentarii?

  9. Aurel Vlad

    Iuliu Maniu apare in pozele nr. 3, 9 , 18 alaturi de Suverani. El ne-a reprezentat si aparat cu cinste si curaj drepturile Ardelenilor si in Dieta Maghiara.Bunica mea ,timp de 6 ani ,a invatat sa-si scrie doar numele .Atata .Invatatorul maghiar a tinut-o doica la copiii lui. Drept recunostinta pentru apararea ardelenilor , noi romanii l-am omorit pe Maniu la Sighet,nu maghiarii ,mai exact comunistii.Paralizat , viermii au sapat tunele in madularele lui,iar directorul temnitzei ,un moroshan de-al meu s-a laudat fara rusine ca Maniu s-a bucurat de un regim alimentar deosebit.Cata neobrazare !

    • Laurentiu ot Galati

      Maniu, alaturi -din nefericire- de multi alti ROMANI, ne’au predat chiar si din temnitele comuniste lectii de romanism si onoare. Macar astazi sa’i omagiem si, din respect si recunostinta pentru suferintele suferite, sa’i reasezam acolo unde le este locul: in galeria marilor romani!

  10. Ioan v.

    Ganduri despre I.Maniu:

    Nascut sa fie Sfinx pentru vecie,
    Prin vremuri de Diktat si ciuma rosie,
    Sfarsitul de la Sighet, in saracul cimitir,
    Facu din el al Natiei martir.

  11. Pingback:Vizita regelui Ferdinand si a reginei Maria la Oradea | Oradea Mea

  12. Gh. Mardarescu

    Dle.Damian,
    Sunt nepotul Generalului Mardarescu si nici nu va puteti inchipui ce bucurie am avut cand am vazut pe bunicul meu in fotografii cat si articolul scris de Colonelul in Rezerva.
    In alta ordine de idei sunteti ruda cu Virgil Damian care imi era ruda prin bunica mea?Deci un fel de unchi.
    Cu stima
    G. Mardarescu

    • sorin bezdedeanu

      Da, exact cum spuneti, a fost un act de onoare dus la bun sfarsit de Armata Romana. Ar trebui popularizat pe toate caile pentru ca noi sa stim cine eram acum o suta de ani, si eventual altii sa afle ce inseamna comportamentul unei popor tolerant si european vizavi de agresivitatea tipic asiatica a altor popoare, dupa o mie de ani inca neeuropenizate.
      Bravo, domnule Damian! Aveti respectul si consideratia unui om care v-a contrazis in unele idei, dar va apreciaza atitudinea!

  13. Mihai Cantuniari

    Comparati, va rog, comportamentul impecabil al Armatei Regale Romane de atunci, cand nu a existat nici un abuz, viol sau crima, pe teritoriul maghiar, cu comportarea sadica, imorala, criminala a trupelor maghiare cotropitoare dupa Diktatul de la Viena, in partea de Ardeal ocupat de horthysti. Comparati si trageti invataminte si pentru prezent.

  14. Pingback:Viitorul Ucrainei in contextul parteneriatului romano-polonez, o re-editare a situatiei din 1919? « RomaniaMilitary

  15. TOMA

    ÎN FAŢA OAMENILOR CA DUMNEAVOASTRĂ,ÎN FAŢA ISTORIEI ADEVĂRATE CE A APARŢINUT POPORULUI ROMÂN ,NE INCHINĂM.ÎN REVISSTA MEA LITERARA CARE SE CHEAMĂ”DOR de DOR” PE ULTIMA COPERTĂ STĂ ÎNSCRISĂ DE 8 ANI DE APARITIE „MEMORIA PĂMÂNTULUI ROMÂNESC,,
    CREDETI CĂ POT PRELUA DE ACUM INCOLO DIN ACESTE IMAGINI?MULTUMESC !
    CU DRAGOSTE SI DOR/MARIN TOMA

  16. Pingback:Geomarz’s Weblog

  17. vgeorgicas

    Este extrem de instructiva seria de documente.
    Oradea, un mic orasel din Ungaria (la vremea aceea) avea strazi pavate, pe cind Bucurestiul cel mai acel mai dintre ”orasele” romanesti avea centrul nepavat (din alte serii de fotografii)…

  18. Pingback:Articolul de seara: 4 august 1919…romanii umilesc Ungaria si isi pun opinca, la propriu pe parlamentul de la Budapesta! « RomaniaMilitary

  19. dionise

    da trupele armatei a4a erau trupe ale transylvaniei .si era mai bine sa fi ramas transylvania un stat independent .zic eu ca astazi eram mult mai sus .si cu o buna stare economica si un nume bun in lume .

  20. nicolae

    istoria de dupa 1990 trebuie completata cu aceste fapte nu cu jigodii de patapievici, plesu, udrea si alti „cartaresti”. drapelul romanesc trebuia sa stea si azi in inima budapestei si nu mai auzeam de autonomie in secuime.
    un nou antonescu ar fi rezolvat situatia, (nu oprea care era la un pas sa fie facut maresal de catre basescu)

  21. Wolfowitz

    istoria prin fotografii este probabil cea mai percutanta, eficienta mai ales pentru cei ce n-au trait-o.
    Din pacate sunt oameni care construiesc astfel de istorii. Sa nu uitam „istoria partidului comunist” din Romania si de pretutindeni. Astazi cei care au creiat aceasta religie veninoasa si urmasii lor condamna comunismul imbracandu-se in blana de oaie inocenta. Unde sunt adevaratii romani si adevarata istorie?

    mw

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *