Meniu Închide

Istoria de săptămâna trecută pe internet (2)

N-am pretenția că pot citi tot ce se publică pe internet în legătură cu istoria, dar unele chestii merită semnalate. Ce mi-a atras atenția săptămâna asta:

  • O analiză în serial asupra intențiilor și planurilor lui Gorbaciov referitoare la Europa de Est în anul 1989. Pornește de la documentele sovietice (ce știa și cum era consiliat Gorbaciov?). Aștept încheierea serialului și îl voi comenta pe larg. (link 1, link 2)
  • Probabil cel mai bun articol despre Nicolae Ceaușescu, limpede și rațional, scris de Adrian Cioroianu. (link)
  • În oglindă, articolul lui Vladimir Tismăneanu despre Nicolae Ceaușescu, o înghesuială de adjective, tezele lui Tismăneanu fiind demontate de Cioroianu, una câte una. (link)
  • Listă cu diferențele dintre jocurile olimpice antice și cele contemporane – mai întâi o listă făcută ”pentru internet”, apoi corectura unui om care știe ce vorbește și anihilează lista inițială. Un bun exemplu pentru diferența dintre ”am Google și știu” vs ”am studiat chestiunea și știu”. (link)
  • De ce a existat vânătoarea de vrăjitoare din Europa? Ultima vrăjitoare europeană ar fi fost arsă pe rug în Elveția în 1782. Mi se pare că statisticile și discuția asta nu se referă și la Transilvania, unde obiceiul arderii pe rug pentru vrăjitorie era practicat curent. Trebuie să mai verific, să văd dacă nu cumva ultima vrăjitoare europeană nu a fost cumva arsă pe rug la Brașov sau Sibiu. (link)
  • Cum se apărau femeile din secolul al XIX-lea de cei care le pipăiau pe stradă. (link)
  • Câteva fragmente din viața contraamiralului Gheorghe Dumitrescu, atașatul naval al României la Londra. Dumitrescu a jucat un rol important în ”afacerea Tilea” din martie 1939 care a avut ca rezultat garanțiile anglo-franceze pentru România și Polonia în fața unei eventuale agresiuni naziste, dar articolul de față nu vorbește tocmai despre momentul acesta. (link)
  • Puțină geografie istorică a Bucureștilor. (link)
  • Scurtă istorie a detectorului de minciuni. (link)
  • Obsesiile imperiale și slăbiciunea fundamentală a Rusiei. (link)

 

Sursa foto: Morguefile

Vezi ce s-a scris despre istorie săptămâna trecută.

4 comentarii

  1. Marian

    Pai o diferenta între JO de pe vremuri si cele moderne este ca se spune ca în perioada celor vechi orice razboi era în suspensie, pe când la cele moderne razboaiele au întrerupt JO.

    Ar mai fi „costumatia” atletilor :):)

  2. Marian

    Nu m-a convins deloc articolul despre vrajitoare, iar unele informatii sunt eronate, voit eronate, tocmai pentru a ascunde adevaratul motiv.
    De ce oare, ambele ramuri ale cagtolicismului, originalul si schismaticii, s-au apucat deodata sa vâneze femei, tocmai cele care asigurau, prin definitie, baza populatiei credincioase. În plus, femeia „domolea” barbatul, care devenea legat si supus autoritatii. Catolicii îsi taiau creanga de sub picioare, iar reformatii îsi omorau proaspetii aderenti, obtinuti cu atâta chin?
    Inchizitia de tip religios se axa pe cei „cu suflet” (femeile nu aveau, si erau considerate ca „anexe” ale gospodariei barbatului, neavând aproape niciun fel de drept, majoritatea drepturilor pâna la sufragete le-au câstigat în perioada marii ciume).

  3. Pingback:Istoria de săptămâna trecută pe internet (3) - Historice.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *