Pe 3 octombrie 1938 murea mareşalul Alexandru Averescu – comandantul bătăliei de la Mărăşti, prim-ministru şi ministru în mai multe guverne interbelice ale României. Mediafax spune că Averescu s-a născut la Izmail, azi Ucraina. De fapt Alexandru Averescu s-a născut în satul Babele, de lângă oraşul Izmail în Basarabia de sud. În Bugeac, regiunea dintre Nistru, Marea Neagră şi Dunăre care s-a aflat în componenţa României moderne între anii 1856-1878 şi 1918-1944. În prezent satul Babele are denumirea oficială de Ozernoe şi deşi este locuit majoritar de români şi legea ucraineană permite, nu veţi găsi vreo plăcuţă indicatoare cu numele românesc al satului.
În 1993 a fost amplasată o placă în memoria lui Alexandru Averescu pe şcoala din Babele – Ozernoe. Placa a fost în centrul unui scandal de presă acum vreo doi ani în Ucraina: s-a făcut o confuzie (intenţionată) mareşalul Averescu – mareşalul Antonescu şi au început nişte zbierete pe tema „mareşal nazist glorificat într-un sat românesc”. Mai există şi un bust al mareşalului Alexandru Averescu care aşteaptă să fie instalat în satul său natal. Soarta busturilor româneşti în Ucraina este destul de complicată: bustul lui Mihai Eminescu a dispărut peste noapte din curtea Universităţii din Odessa şi a fost reinstalat după mai mulţi ani în curtea consulatului României, sub pază, ca nu cumva să mai dispară.
Pentru haholi tot ce se termină în „-escu” este fascist. Se pricep bine la speculaţii. Când am vizitat Odesa, un localnic îmi spunea că la consulatul României e amplasat bustul lui Antonescu, cică mare scandal a dost în Odesa. Am fost intrigat şi am mers să văd bustul lui Antonescu, însă dezamăgire – localnicii l-au cam confundat pe Antonescu cu Eminescu.