Meniu Închide

Părerile lui Emil Bodnăraş faţă de Basarabia şi Uniunea Sovietică

Emil Bodnaras (in civil) 1944
Emil Bodnăraş (în civil) în 1944. Fototeca online a comunismului românesc

Am rămas uimit de părerile liderului comunist român Emil Bodnăraş faţă de Basarabia şi Uniunea Sovietică. Mai ales că aceste păreri îi erau prezentate ambasadorului american la Bucureşti, Harry G. Barnes. Îmi permit să fiu perfect de acord cu tot ceea ce îi spunea Bădnăraş ambasadorului american în anul 1974, conform raportului diplomatic american din care puteţi citi mai jos un fragment în limba română.

Emil Bodnăraş rămâne un mister. Absolvent al liceului militar de la Câmpulung Moldovenesc, şef de promoţie al şcolii de ofiţeri, absolvent de drept, în anul 1932 a dezertat şi a fugit în URSS cu nişte documente militare. Acolo s-a împrietenit la cursurile unei şcoli de spioni cu Kang Sheng, viitorul şef al serviciilor de informaţii chineze. Bodnăraş a jucat un rol important în lovitura de stat de la 23 august 1944, dar şi în scoaterea trupelor sovietice din România în 1958 şi multă vreme a dirijat România din umbră. Înainte de moarte a construit o biserică în satul său natal din Bucovina, Iaslovăţ, unde a şi cerut să fie înmormântat. A fost probabil cea mai misterioasă figură din panteonul comuniştilor români. Părerile lui despre Uniunea Sovietică şi Basarabia nu sunt exprimate doar pentru urechile ambasadorului american, în 1965 aceleaşi păreri îi erau prezentate lui Brejnev de Ceauşescu.

Data şi locul: mai 17, 1974, 09:99-11:25 AM, Consiliul de Stat, Bucureşti, România

Subiect: tur de orizont asupra subiectelor politice

Vizita de curtoazie a Ambasadorului, prima lui întâlnire cu Bodnăraş a durat aproape două ore şi jumătate timp în care liderul numărul doi al României a atins aproape toate preocupările cheie ale politicii externe româneşti, de multe ori cu o deschidere surprinzătoare. Afişând un sens real şi detaliat al istoriei, Bodnăraş, în vârstă de 71 de ani, a deschis conversaţia cu un monolog de 20 de minute despre lupta milenară a României pentru existenţă naţională – temelia, după cum spune el, a “socialismului” românesc de azi. Bodnăraş era lucid şi plin de forţă, uneori lovind masa pentru a-şi sublinia spusele. După ce se aventura într-o anectodă sau o paranteză, nu a eşuat niciodată în a readuce discuţia asupra subiectului în moduri care au dezvăluit faptul că oratoria sa avea un scop ilustrativ.

Mentalitatea “imperialistă” a sovieticilor. Aşa cum a făcut şi cu senatorul Scott în urmă cu câteva săptămâni, Bodnăraş s-a referit în mod repetat la teza sa că actuala conducere sovietică este profund îmbibată cu o mentalitate “imperialistă” care are foarte puţin de-a face cu “socialismul” real. Aşteptând efectele expresiei sale, a spus că chinezii au perfectă dreptate când îi descriu pe conducătorii sovietici drept “noii ţari”: a reamintit de Testamentul lui Petru cel Mare spunând că Moscova pare să îl urmeze întocmai, mai ales în ceea ce priveşte expansiunea în Orientul Apropiat. Bodnăraş şi-a exprimat părerea că în vreme ce un gentleman englez sau un communist chinez se ţine de cuvânt, nu ar fi de ajuns un întreg raft de dicţionare pentru a obţine precizie din partea sovieticilor atunci când vine vorba de negocieri şi acorduri.

Vorbind despre scena politică internă a URSS, a caracterizat regimul sovietic drept similar cu vechiul sistem ţarist al guberniilor în care provinciile captive erau dominate în principal prin forţa brută militară ca şi prin satrapi ruşi impuşi. Când Ambasadorul a menţionat că a făcut cercetări istorice referitoare la chestiunea Basarabiei în 1917-1918 şi a întrebat de starea acestei regiuni în prezent, Bodnăraş a vorbit îndelung despre cum o parte a populaţiei româneşti din Moldova sovietică a fost deportată şi mituită să plece în Asia Centrală, însă a reflectat că în prezenţa mijloacelor moderne de comunicaţie (părând să includă aici şi transmisiile din România) devenea din ce în ce mai greu pentru Moscova să izoleze popoare precum moldovenii (românii), despre a căror identitate spune că este încă intactă. Bodnăraş a deplâns soarta tragică a tătarilor din Crimeea, care au fost deportaţi în Asia Centrală de Stalin “în două nopţi” cu teribile pierderi de vieţi omeneşti. Din nou a atins mitologia sovietică destinată motivării rapturilor Moscovei, citând divizarea Germaniei în două “aşa-numite” naţiuni ca fiind comparabilă cu încercarea de a descrie Moldova ca fiind ceva diferit de România.

Documentul integral în limba engleză.

 

14 comentarii

  1. Sorin Dumitru Crisan

    Ca si in cazul lui Petru Groza,persoana lui Emil Botnaras va fi judecata si evaluata mai tirziu si intr-o perspectiva istorica mai realista decit o facem azi.!

    • CID

      @mariusmioc
      E cam greu sa numesti patriot un tip care fuge peste hotare cu documente militare secrete si se intoarce cu trupele de ocupatie sovietice.
      Stiu,o sa sara multi cu Pacepa.Cazul acestuia e total diferit,a fugit dintr-o dictatura,in timp ce Bodnaras a fugit dintr-o monarhie parlamentara,Romania fiind considerata una dintre cele mai democratice tari in 1932.
      Dar cred ca ai vrut sa fii ironic…

    • Paul din Ohio

      CID,
      Nu cred ca Damian a vrut sa fie ironic. El este un Ba’securist convins si prin urmare este convins si de „indepedenta” lui Ceausescu. In acea vreme incepuse deja aceasta DIVERSIUNE KGBista a „independentei” Romaniei si deci toti KGBistii, inclusiv Bodnaras, trebuiau sa se in „transforme” in „indepedenti” si sa-i pacaleasca pe prosti. In acest fel Ceausescu prin SIE-DIE le transfera imediat sovieticilor toate secretele occidentale pe care spionii „romani” ca Ba’secu si prietenul lui Dragos Diaconescu, de exemplu, le furau din Occident (ca si acum, de altfel!).

    • MMP

      Occidentalul Larry L. Watts, care e si american!, fost lucrator la CIA, zice ca Romania chiar a fost independenta….Sau o lucra si el pentru KGB?

    • Paul din Ohio

      Larry Watts a fost omul lui Talpes (si Magureanu?). Unii oficiali sau”analisti” CIA au fos spioni KGB. Altii au fost pur si simplu prosti sau doar pacaliti de diversiunile KGBiste. Nu stiu in ce categorie din cele doua intra acest Larry Watts.

  2. Radu

    Bodnaras ramane unul din personajele cele mai misterioase din istoria recenta. Intr-adevar a dezertat in URSS, s-a intors si a fost prins. Ceea ce m-a uimit a fost faptul ca in 1942, in plin razboi, un spion sovietic este eliberat din detentie, inainte de executarea sentintei de 10 ani de inchisoare.

    Ma abtin de la a face judecati de valoare in lipsa mai multor documente.

  3. liliana satmari

    păi … hai să-l facem şi pe ăsta erou, eventual să spunem că a fost chiar un sfânt, a fost şi rămâne un dezertor pe timp de pace. şi-a trădat familia şi ţara. să nu uităm că era beţiv, cartofor şi afemeiat, calitaţi care l-au ajutat în soviete. ce a făcut la 23 august, şi imediat după nu are scuză putea să trăiască nouă vieţi, ca în poveşti, şi tot nu s-ar fi spălat de păcate.

  4. enzo

    Personaj controversat este foarte bine spus. Se poate spune despre el ca a fost comunist, tortionar etc. dar cu siguranta nu a fost un om prost. Dezmatat si iubitor de viata buna… este din nou un fapt care conteaza prea putin. Mie mi se pare ca a fost un pic prea destept pentru PCR. Nu stiu cat de mare a fost rolul sau in retragerea trupelor sovietice de pe teritoriul Romaniei, oricum… nu este putin lucru.
    Interesant este faptul ca un comunist, si inca ce comunist, a ales sa fie inmormantat in satul natal unde atentie… a construit o biserica pe banii lui.
    ps: m-am legat si eu de aspectele „poozitive” pentru ca sunt mai putin cunoscute.
    @paul din ohaio – imi place cum comentezi, intretii atmosfera.

  5. Mircea Nicolae

    Este foarte trist faptul ca acesti criminali au ocazia sa fie tratati in istoria Romaniei.

    Copiii copiilor nostri nu vor ierta nici-odata murdaria Comunismului anilor 1947-1989!

    Sa le fie rusine copiilor de technocrati care au condus Romania sub scuza Ceausecu…!

    Rusine, Romanie… si tot ce ne inconjoara!

    MM.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *