Petru Dumitriu devine el însuşi un personaj special într-o altfel de „Cronică de familie”. O cronică scrisă în 1960 de fosta lui iubită Henriette Yvonne Stahl sub atenta îndrumare a Securităţii şi citită cu maximă atenţie de dictatorul României de atunci, Gheorghe Gheorghiu-Dej.
Am citit un volum din romanul lui Petru Dumitriu „Cronică de familie” în vara anului 1989 în casa străbunicii mele. Era vorba de prima ediţie a romanului, din anul 1957, însă străbunica mea avea un singur volum, parcă al doilea. Întrebările mele referitoare la celelalte volume şi modul în care le-aş putea găsi au rămas fără răspuns. Abia după 1990 am aflat cine a fost Petru Dumitriu şi de fuga lui în Germania din anul 1960 după ce a fost „prinţul” scriitorilor comunişti şi un apropiat al lui Gheorghe Gheorghiu-Dej şi al nomenclaturii comuniste. „Cronica de familie” am putut-o citi integral abia în 1993, când a fost reeditată de Fundaţia Culturală Română. A rămas până acum unul din romanele mele favorite.
Vă propun aici să citiţi dosarul interogatoriului luat de Securitate iubitei lui Petru Dumitriu, Henriette Yvonne Stahl. Dosarul a mai fost prezentat în presa românească de Evenimentul Zilei, însă există un detaliu care le-a scăpat: adnotările de pe marginea interogatoriului nu sunt ale unui securist oarecare, ci sunt făcute chiar de Gheorghe Gheorghiu-Dej. Din cele scrise de dictatorul României de atunci transpare furia lui faţă de „dezertarea” lui Petru Dumitriu, dar şi faţă de breasla scriitorilor în general. Merită citit acest dosar, chiar dacă are 30 de pagini, iar scrisul de mână al lui Gheorghe Gheorghiu Dej este uneori ilizibil.
Cred că va trebui să fac un parteneriat cu un grafolog, sunt sigur că ar fi extrem de interesante unele comentarii despre scrisul de mână al lui Gheorghe Gheorghiu-Dej şi al celorlalţi oameni pe care i-am mai prezentat cu scrisul lor de mână (Max Auschnitt, Petre Ţuţea, mareşalul Ion Antonescu, Corneliu Zelea Codreanu).
Ar fi extraordinar sa aflam ce spun grafologii despre scrisul acestor oameni!
Pingback:Recomandări de seară » Daily Cotcodac
Numiți acest roman „romanul dvs. preferat”. Sa înțeleg ca are suficiente calități beletristice alături de cele vădit documentaristice? Sau ați făcut aceasta afirmație referindu-va strict la cel de-al doilea aspect? ( e evident faptul ca nu-l am la îndemână pentru a afla aceasta eu însumi).
Mulțumesc!
„Cronica de familie” este, probabil, unul dintre cele mai bune romane romanesti (uhhh…) scrise vreodata. L-am citit cu lacomie acum vreo doi ani, cand a fost reeditat de cei de la Jurnalul National. Cred ca domnul Dumitriu „si-a spalat pacatele” in felul asta… De fapt, chestia asta e atat de relativa… Poate ca nu e tocmai in regula sa punem in balanta operele si felul in care au trait marile personalitati.
Sunt curios ce parere aveti despre „Uragan asupra Europei” de Vintila Corbul si Eugen Burada.
Buna seara!
In legatura cu dosarul de la Securitate al scriitoarei Henriette Yvonne Stahl, imi puteti spune unde ati avut acces la el sau unde se poate citi?! Am salvat paginile de pe blogul dvoastra, dar unele adnotari nu sunt vizibile si chiar ma intereseaza subiectul.
Va multumesc,
C. Marin