Meniu Închide

România agricolă? Chiar nu putem scăpa de proiectele altora?

Agricultura romaneasca in anul 1964

Preşedintele Băsescu a avut nu de mult o viziune asupra viitorului României: în 2030 ţara noastră va fi exportatoare de alimente şi vom fi doar 16 milioane de români. Viziunea lui Băsescu a fost completată şi cu ceva staniol lucitor: ţăranii români ai viitorului vor putea merge cu TGV-ul de la Constanţa la Paris unde să îşi cheltuiască banii de pe carduri. România va fi un fel de rezervaţie cu 30% păduri virgine, ursuleţi şi capre negre.

Sincer: nu îmi place un viitor agricol pentru România. Şi nu este prima dată când Băsescu prezintă planul României agricole, a mai făcut-o şi în luna martie a acestui an în faţa unor oameni de afaceri arabi. Nu foarte mulţi români ştiu de „planul Valev”, prin care sovieticii vroiau să ne transforme în producători de alimente. În 1964 România şi-a manifestat destul de dur independenţa faţă de blocul sovietic. Moscova ne vroia alături de Bulgaria drept producători de castraveţi, Gheorghe Gheorghiu Dej a refuzat.

Ideea transformării României într-o ţară agricolă nu este nouă. Pe 23 martie 1939 România semna un tratat de colaborare economică cu Germania nazistă. Tratatul s-a aplicat pe timpul războiului: România furniza petrol Germaniei naziste, petrol care era plătit cu armament sau aur. Cele 100 de tone de aur tezaurizate de mareşalul Ion Antonescu pe timpul războiului au intrat pe mâinile sovieticilor drept despăgubiri de război, aşa că petrolul nu ne-a adus foarte multă fericire. Ce nu se ştie despre tratatul economic cu Germania din 23 martie 1939: Berlinul dorea transformarea României într-o ţară agricolă, furnizoare de plante tehnice.

Înainte de Primul Război Mondial România a fost o ţară agricolă. Exporta grâu şi începuse şi dezvoltarea exporturilor de petrol. Însă statutul de ţară agricolă te reduce la nivelul de semi-colonie, ţară bananieră. România a evitat de două ori acest pericol. Doar că de data asta se pare că în Uniunea Europeană ni se pregăteşte acelaşi viitor. Iar Băsescu emite periodic semnale că este de acord cu această viziune.

5 comentarii

  1. Mihai

    Deranjant este cand se doreste o Romanie care sa fie producator pentru altii, cu romanii pe post de muncitori necalificati.
    Pe mine nu m-ar deranja o Romanie axata pe agricultura. Pana la urma, suntem un popor de tarani, care s-au ocupat in general cu agricultura.

    Dar vreau o agricultura care sa hraneasca poporul roman, o agricultura in care romanii sa fie proprietarii pamantului si din care sa traiasca bine.

    Basescu vorbeste in numele altor interese, nu a poporului roman: altfel nu se explica detasarea cu care vorbeste despre pierderea a 6 milioane de concetateni!

  2. Dan

    In mod normal incepi cu ce ai si apoi te dezvolti. Nimeni nu spune ca ca trebuie sa ramai o tara agricola. Cu banii castigati dezvolti orice. Asa cum fac arabii cu banii rezultati din petrol

  3. Lepka

    In anul 2011 ai dreptate. Statulul de tara agricola nu este neaparat unul care sa ne faca cinste. Dar in contextul mult trambitatei crize alimentare la nivel mondial, nu stiu daca este o solutie atat de proasta. La o adica, tara puternic industrializata nu cred ca avem cum sa fim, pentru ca sunt altii cu cateva sute de ani in fata. Iar statutul de „producator agricol”mi se pare mai in regula decat cel de „piata de desfacere” (in principal pentru produsele cal. a II-a din EU) pe care il avem acum. A nu se intelege ca ii iau apararea lui Base si parerilor lui, exprimam doar un punct de vedere referitor la tema.

  4. Mos Ion Roata

    Nu este vorba de a te transforma in tara agricola ci de a-ti dezvolta SI AGRICULTURA… SUA au cea mai performanta agricultura si nu sunt tara agricola. Vi se pare normal ca o tara ca Romania sa importe 80% din alimente iar o tara ca Olanda sa exporte alimente in Romania?
    In situatia actuala, in care lumea occidentala (inclusiv Romania) este afectata de o grava criza economica investitiile in agricultura romaneasca pot fi o carte castigatoare…

  5. Ionel Petrisor

    Legat de ” Planul Valev „.
    Ziarul Scanteia a publicat un articol intins pe mai multe pagini, in care se lua o pozitie foarte dura, in legatura cu ideile „tovarasului” Valev.Gheorghiu Dej a spus: „. . .si nu vom permite nimanui sa umble cu creionul pe harta tarii noastre, si nici sa transforme Romania in gradina lor de zarzavat. . .”.
    Asta mi-a placut mult de tot. Pacat ca azi dorintele tov. Valev se cam indeplinesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *