Meniu Închide

Singura fotografie de la Unirea Basarabiei cu România

Foarte puține fotografii de la Unirea Basarabiei cu România au ajuns până în zilele noastre – ca de altfel de la majoritatea evenimentelor din anul 1918 care au dus la crearea României Mari. Aparatele de fotografiat și oamenii care să știe să le folosească erau încă o raritate, iar la asta se adaugă și istoria zbuciumată a arhivelor personale și publice.

La 27 martie 1918 o majoritate de 86 de deputați din Sfatul Țării au votat pentru unirea Basarabiei cu România, 3 au votat împotrivă și 36 s-au abținut. Nu avem o imagine contemporană din interiorul clădirii unde s-a desfășurat acest vot, doar o fotografie de la intrarea în clădirea Sfatului Țării: în centrul imaginii se află premierul român Alexandru Marghiloman, iar în deapta acestuia purtând șapcă, se găsește Ion Inculeț, președintele Sfatului Țării.

alexandru marghiloman ion inculet sfatul tarii
Primul ministru Alexandru Marghiloman alături de președintele Sfatului Țării Ion Inculeț, 27 martie 1918

După votul dat în favoarea proclamației de unire pe 27 martie 1918, liderii basarabeni au participat la un dineu alături de premierul Alexandru Marghiloman. S-a păstrat o fotografie de la începutul acestui dineu: personajele principale din centrul acestei imagini sunt de asemenea Alexandru Marghiloman și în dreapta lui Ion Inculeț.

ion inculet marghiloman chisinau

Arhiva Națională de Film deține în colecțiile sale și o filmare de câteva zeci de secunde în care este redată scena ieșirii lui Alexandru Marghiloman din clădirea Sfatului Țării pe 27 martie 1918, aceeași care este surprinsă în prima fotografie de mai sus. La evenimentul din 27 martie este clar că au participat un cameraman și un fotograf – însă până la noi nu au ajuns decât câteva secunde de filmare și două fotografii.

Unirea Basarabiei cu România s-a făcut în condițiile unui puci bolșevic care a urmărit răsturnarea conducerii de la Chișinău, doar intervenția armatei române a respins atacul organizat de trimișii lui Lenin în luna ianuarie. O sărbătoare oficială a unirii Basarabiei cu România s-a ținut la Iași pe 30 martie/12 aprilie 1918 când o delegație de la Chișinău a adus regelui actul unirii. De la acest eveniment ni s-au păstrat mai multe fotografii precum cea de mai jos, care îi redă pe suveranii Ferdinand și Maria alături de mitropolitul Moldovei Pimen. (Mai avem de la acest eveniment și o filmare de câteva secunde colorizată aici.)

regele ferdinand regina maria mitropolitul pimen
Regele Ferdinand, regina Maria și mitropolitul Moldovei Pimen, Iași 30 martie 1918

O fotografie mai târzie, din toamna anului 1918 ni-i prezintă pe membrii Sfatului Țării adunați în jurul generalului Artur Văitoianu la Chișinău.

generalul artur vaitoianu sfatul tarii
Generalul Artur Văitoianu în mijlocul Sfatului Țării, 1918.

Tot reapare în spațiul public, din partea unor instituții chiar, fotografia cu Titu Maiorescu prim-ministru din 1913 de la negocierea Tratatului de Pace de la București ca fiind o fotografie legată de Unirea cu Basarabia din 1918, dar n-ai pe cine să convingi să nu mai facă asta.

titu maiorescu pacea de la bucuresti 1913
O imagine care nu are nici o legătură cu Unirea Basarabiei cu România.

P.S. Am mai identificat un cadru de la ieșirea premierului Alexandru Marghiloman din clădirea Sfatului Țării la 27 martie 1918.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *